Skocz do zawartości

Jakie są objawy dziurawych membran w gaźniku?

laboko
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

hehehe lub nie ma to żadnego wpływu na pracę motocykla :) (oczywiście o ile nieszczelności są małe). Sam byłem zdziwiony bo podczas jednego z przegladów przed zrobieniem "czynności serwisowych" postawiłem Sunię w jednym z serwisów na rolki. Pokazało się coś koło 73 koników jak pamietam. Czyli raptem o 2 koniki więcej niż seria lae zawsze to wiecej a nie mniej :). Podczas rozbiórki gaźników okazało się że poprzedni właściciel źle poskładał gaźniki i poprzycinał membrany w wyniku czego przestały one być szczelne. Zamówiłem nowe. Wszystko zostało poskładane, wyregulowane i koń trafił na rolki w celu sprawdzenia co dało całe to "grzebanie" i co ciekawe pokazało sie co do pojedynczych Nm dokładnie to samo a i moc nie uległa niemal zmianie. Pokazało sie coś koło 73,2 konika. 0,2 konika to w zasadzie błąd pomiarowy który mógł wyniknąć z innych warunków. Wniosek: albo niepotrzebnie wymieniłem membrany albo ich stan do pewnego momentu nie ma wielkiego wpływu na pracę konia. Sam byłem mocno zaskoczony. A może poprotu miałem farta i poprzycinane membrany poprostu nadal były szczelne? Sam nie wiem. Faktem jest jednak, że wyraźnie nieszczelna membrana powinna mieć wpływ na skład mieszanki a tym samym na krzywa mocy/momentu silnika .

Ot taka ciekawostka :)

PZDR!

• 2 tygodnie później...

No i znaleziono problem. Oddalem Xj do serwisu na pelny przeglad. Kiedy rozebrali gazniki okazlo się ze ktos przy nich mocno majstrowal( a podobno szkopy takich rzeczy nie robią a motocykl byl wlasnie prosto od nich.) Nawalone bylo pelno silikonu w okolicach membran, mimo,że same membrany były całe. Problem z odpalaniem motocykla i pływającymi wolnymi obrotami wynkał z tego,że gestapowcy uszkodzili dwie dysze wolnych obrotów, przy jednej nawet coś wiercili, tak że serwis z trudem je wykręcił. I dodatkowo trzy zaworki iglicowe do wymiany. Na szczęście sprężanie i zawory OK. Ale i tak cały przeglad szarpnie mnie jakieś 1400 zł.