bwoj Opublikowano 16 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2005 WitamCzeka mnie pierwsza wymiana oleju i zastanawiam się czy wlać mineralny czy syntetyczny, nie mam informacji jaki był zalany przy ostatniej wymianie, moto jest sprowadzone z niemiec ma przejechane 45000 km. Z góry dzięki za porady . PozadrawiamDodaję, że chodzi o Kawasaki VN 750 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 ja osobiście uzaleźniam to tylko od tego jak pracuje skrzynia biegów i czy motocykl bierze olej.Ale pewnie tego nie wiesz a i pewnie ciężko o porównanie.z moich obserwacji czym gęstrzy olej tym skrzynia lepiej pracuje, i jeśli motocykl jest starszy lepiej pracuje na syntetycznym oleju.ale myślę że będą także zwolennicy oleju mineralnego.Uważam także że oleje syntetyczne lepiej utrzymują lepkość i przy dość dużych przebiegach w jeden sezon są lepsze.Osobiście uważam także że dobrze jest kiedy motocykl bierze olej i wiemy ile trzeba dolewać np: co 2 miesiące lub miesiąc.obecnie używam Castrola i tutaj niespodzianka olej który w zeszłym roku kupiłem z serwisie w berlinie był niedostępny w polsce - więc musiałem kupić olej o innych parametrach jednak syntetyczny ma się rozumieć. pozdrawiamtomek P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek_s Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 hmm, wydaje mi się iż olej mineralny jest generalnie gęstszy od syntetycznego - Klaus... Prawdą jest (wg moich własnych obserwacji użytkownika- to do mechaników), że gęstszy olej = lepsza praca skrzyni biegów i sprzęgła. Ponieważ to nie jest wysokoobrotowy silnik, ja bym wlał mineralny... Jest jeszcze "złoty środek" - pólsyntetyk.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 mineralny jak najbardziej jest gęstrzym olejem -i jak narazie moja skrzynia i sprzęgło chodzą bez zastrzeżeń więc zawsze używam syntetyka. pozdrawiamklaus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szafir Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 wlać mineralny czy syntetycznyani to ani to. Do VN 750 lej 10W40 - czyli półsyntetyk. Cytuj http://www.hdceleven.pl/index.php/pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktor xvs Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 Dokładam swoje pięć groszy że 10W40/półsyntetyk, pod warunkiem że nic ci nie klekoce w klawiaturze zaworów bo to hydraulika.Jeździłem 5 sezonów VN750'86 wersja 68 KM ,fajna maszynka ,lubi chodzić w zakresie 4000-5500 obr/min. Do miasta ideał wśród choperków. Szerokich asfaltówP.S.Służę doświadczeniem użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi