kriss.g Opublikowano 6 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2006 ... też kiedys myślałem o Zephyrze ... klasyczny ... jakby jeszcze w czerni lub bordo ... mniam ... niestety te na które było mnie stać to już duzo przed soba nie miały ... a te które mi się podobały ... cóż ... ... kupiłem XJ600 i się w niej zakochałem :buttrock: ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WilQ_21 Opublikowano 6 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2006 mój kumpel kupił jakiś miesiąc temy zephira 550 i puki co jest z niego zadowolony :buttrock: tutaj są fotki http://bikepics.com/members/wsk/92z550/pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 6 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2006 Raczej zanizone dane. ma 50 koni, leci ok.170- 180. do setki 5 z hakiem. nie pali zdecydowanie 8 l.wychodzi 5,5 w miescie. suzi gs jest juz stara i mniej solidna w paru miejscach: kawa ma grubszy widelec, opony, 2 tarcze z przodu.Jest optycznie wieksza. Zaraz, zaraz, to porownanie bylo z GSem 550 nie 500.I chociaz opony i widelec Kawa ma grubsze, to tamten motorek ma 4 cyl, 65 KM i jezdzi pod 200 km/h.Czy wiesz ze cos takiego wogole istnialo ? :icon_mrgreen:Jest tak samo prosty konstrukcyjnie a jego jedyny " -" dla mnie to przednie kolo 16`` - no ale taka bylamoda w polowie lat 80 tych. To byl w prostej linii przodek obecnego GSXF600. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdgeCrusher Opublikowano 7 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2006 (edytowane) Witam wszystkich ! moge tu wtracic swoje skromne zdanie... :notworthy: Jezdze Zefirem 550 ('91) jakies 3 lata.. to moj pierwszy motocykl. Jak na pierwszy sprzet jest syper, i szczerze mowiac nie moge sie z nim rozstac, zeby wymienic go na cos wiekrzego. Problemow z nim nigdy wiekrzych nie mialam. Z wymiana czesci tez nie bylo problemow. Gorzej z opona na tyl. ale tez w koncu sie znalazla. Prowadzi sie miodzio :notworthy: (co nie tylko ja moge potwierdzic:> ).. pali jakies 4,5-5... po zamontowaniu malej szybki baaardzo zmienila sie jakos jazdy! Tu namawiam by od razu w taka sie zaopatrzyc.Osobiscie polecam zefirka bardzo ! Jest sliczny i niezawony. :icon_mrgreen: pozdrawiamSobota (cholera weszlam znow nie na swoim profilu :>) a propos.. Edge testowal zephyra na zlocie w Zdyni na tych lukach w gorach.. i byl gotowy sie zamienic na v-maxa :biggrin: Edytowane 7 Listopada 2006 przez EdgeCrusher Cytuj Moje moto podróżeJeździć póki ciepło! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 7 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2006 :icon_mrgreen: to wyzej to moje :notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meniu Opublikowano 7 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2006 a propos.. Edge testowal zephyra na zlocie w Zdyni na tych lukach w gorach.. i byl gotowy sie zamienic na v-maxa :flesje: No tam to miał go gdzie przetestować :flesje: :) mógł sie składać do woli. P.S. Ja też tam byłem (na cb 450s) i nie widziałem żadnego zephira, widocznie słabo się rozglądałem :flesje: ale za to za rok się może spotkamy jak przyjedziecie bo ja przyjade na pewno :biggrin: :biggrin: pozdro :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolot Opublikowano 7 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2006 Dlaczego podoba mi sie zephyr i XJ 600? Bo nie kazdy kto chce jezdzic 4 cylindrowa maszyna chce jezdzic scigaczem lub potrzebuje duzej mocy. Mi osobiscie podobaja sie CB 500, ER5 ale pracy ich silnika nie moge zniesc ( pracuja jak kosiarki do trawy , ewentyalnie jak enduro)Na ryku motocyli uzywanych zephyrow jest malo dlatego wolalbym jednak XJ. Cytuj Komar 2320 > WSK 125 > CBR 600F2 > CBR F4I SPORT > Kymco Active > YBR 125 > CBR 600RR PC 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 7 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2006 No tam to miał go gdzie przetestować :wink: :) mógł sie składać do woli. P.S. Ja też tam byłem (na cb 450s) i nie widziałem żadnego zephira, widocznie słabo się rozglądałem :wink: ale za to za rok się może spotkamy jak przyjedziecie bo ja przyjade na pewno :) :smile: pozdro :)No wlasnie meczyly go strasznie te spirale... bo trzeba sie tam jednak niezle namachac... ale jak siadl na zefira to juz mu nic nie przeszkadzalo i nie wiedzialam az czego tak sie cieszy jak wrocil :D Na zdyni stalam po prawej stronie niedaleko wjazdu.. kolo v-maxa :) (pierwszego vmaxa, bo pare krokow dalej stal drugi)poza tym przyzwyczailam sie, ze nikt nie widzi zefira, bo jak ktos przechodzi to zawsze jest : 'O! V-MAX!!!' :icon_razz:dopiero jak siade na motor to jest 'o!dziewczyna na motorze!' ... zadko kiedy slysze 'zefir!' :)Fakt, ze sporo ludzi nie wie co to... ale jestem dobrej mysli... coraz wiecej ich :> pozdraiwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandżo Opublikowano 8 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2006 no fakt Zefir prowadzi się bardzo przyjemnie. Odnośnie zlotu w Zdyni, to byłem tam 2 lata temu, niestety samochodem z kumplami, bo jeszcze swojej maszyny wtedy nie miałem. nie mogę się już doczekać przyszłorocznej imprezy w Zdyni. super klimat, kultura i ładne trasy do podróżowania motocyklem. polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meniu Opublikowano 8 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2006 No wlasnie meczyly go strasznie te spirale... bo trzeba sie tam jednak niezle namachac... ale jak siadl na zefira to juz mu nic nie przeszkadzalo i nie wiedzialam az czego tak sie cieszy jak wrocil :wink: Na zdyni stalam po prawej stronie niedaleko wjazdu.. kolo v-maxa :biggrin: (pierwszego vmaxa, bo pare krokow dalej stal drugi)poza tym przyzwyczailam sie, ze nikt nie widzi zefira, bo jak ktos przechodzi to zawsze jest : 'O! V-MAX!!!' :(dopiero jak siade na motor to jest 'o!dziewczyna na motorze!' ... zadko kiedy slysze 'zefir!' :biggrin:Fakt, ze sporo ludzi nie wie co to... ale jestem dobrej mysli... coraz wiecej ich :> pozdraiwam To w takim razie koniecznie musisz przyjechać tam za rok to udowodnie ci że ja jestem inny :wink: no fakt Zefir prowadzi się bardzo przyjemnie. Odnośnie zlotu w Zdyni, to byłem tam 2 lata temu, niestety samochodem z kumplami, bo jeszcze swojej maszyny wtedy nie miałem. nie mogę się już doczekać przyszłorocznej imprezy w Zdyni. super klimat, kultura i ładne trasy do podróżowania motocyklem. polecam. Tak sobie myśle że na przyszłorocznej Zdyni można by się umówić razem z innymi osobami z forum motocyklistów które by się tam wybierały i poznać na żywo :icon_question: co wy na to pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 8 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2006 To w takim razie koniecznie musisz przyjechać tam za rok to udowodnie ci że ja jestem inny :bigrazz: Tak sobie myśle że na przyszłorocznej Zdyni można by się umówić razem z innymi osobami z forum motocyklistów które by się tam wybierały i poznać na żywo :P co wy na topozdrawiam Jak znow bedzie taka pogoda to watpie... :/ mamy zle wspomnienia, bo kolega wyrabal sie goldwingiem i przez to polowe zlotu spedzilismy w szpitalu...Pozatym to kawalek drogi z lublina... ale kto wie :>a moze jakis blizsy zlocik ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meniu Opublikowano 9 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2006 Bardzo mi przykro że wyjazd sie wam nie udał w 100% .Pamiętam że niedługo po zlocie gdzieś wyczytałem (nie wiem czy nawet nie na forum) o gościu co miał dzwona na goldasie :banghead: , to wy razem jechaliście?Ja wybrałem się dopiero w sobote i pogoda jak najbardziej dopisała :lalag: W Zdyni byłem dopiero pierwszy raz ( z tego względu że jestem raczej świeżym motocyklistą ) ale wrażenia jak najbardziej pozytywne :flesje: Odnośnie tego tegozlotu to jaki byś proponowała, weż pod uwage to że ja jestem z Dąbrowy Tarn. kolo.Tarnowa (woj.malopolskie) :icon_eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 9 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2006 Bardzo mi przykro że wyjazd sie wam nie udał w 100% .Pamiętam że niedługo po zlocie gdzieś wyczytałem (nie wiem czy nawet nie na forum) o gościu co miał dzwona na goldasie :( , to wy razem jechaliście?Ja wybrałem się dopiero w sobote i pogoda jak najbardziej dopisała :P W Zdyni byłem dopiero pierwszy raz ( z tego względu że jestem raczej świeżym motocyklistą ) ale wrażenia jak najbardziej pozytywne ;) Odnośnie tego tegozlotu to jaki byś proponowała, weż pod uwage to że ja jestem z Dąbrowy Tarn. kolo.Tarnowa (woj.malopolskie) :biggrin: Nie, ja nie jechalam z tym goldasem. Jechal sam kolega z corka... mielismy sie spotkac na miejscu. A ze to dobrzy znajomi to sie wyczekiwalo pod drzwiami w szpitalu kazdej inforamcji. W Zdyni tez pierwszy raz bylam.. jak juz mowilam to kawalek drogi dla mnie. A co do innych propozycji zlotow... hmmm :notworthy: .. hmm :)W tym sezonie glownie jezdzilismy gdzies w strone warszawy i mazur :> ..ale watpie, zebys az tam sie zapuszczal (proponuje jakby co Gizyck.. albo Liw, albo Komarowka)... a moze Lublin ? :> wiem, ze to nie jest jakis super wypasiony zlot, ale mozna tam zrobic spotkanko ^_^.. bedzie cos sie dzialo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meniu Opublikowano 9 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2006 Można będzie coś pomyśleć ale to wszystko już na nowy sezon a do tego jeszcze troche czasu zostało :icon_mrgreen: ale na wiosne można by sie skontaktować i pogadać :cool: pozdro :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_SB_ Opublikowano 10 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 Jeżdżę zephyrem 550 ('94) pierwszy sezon, jest to mój pierwszy motocykl więc ciężko mi porównać ale moje spostrzeżenia: - Jest po prostu PIĘKNY i klasyczny - nie ma ładniejszego. Mam wersję ze szprychowymi kołami.. jak ostatnio go dokładnie umyłem, to się ponownie zakochałem :) - nisko siedzenie (obiema nogami lekko ugiętymi dotykam asfaltu - 177cm wzrostu), nisko środek ciężkości.- Prowadzi się bardzo łatwo, jakieś zakręty, slalomy to prawie jak na rowerze.- moc jest wystarczająca jak na miasto. Na autostradzie jazda jest frustrująca, bo przy stałej 140 maszyna wyraźnie się męczy (dała mi wyraz tego wyciekiem oleju), a powyżej 120 nie czuje się już dobrego przyspieszenia (czas na 750?)- chłodzenie olejowe, długo się rozgrzewa (jakieś 5 min). Ssanie jest dziwne, bo albo nie łapie w ogóle, albo podnosi obroty na 3.5-4 tys i nie tylko ja tak mam.- Pozycja za kierownicą ok, chociaż nogi są dosyć zgięte jak na mój gust (nisko siedzenie). Ponoć na niektórych motocyklach jest jeszcze gorzej.- spalanie ok. 5l. Raz wyliczyłem 3.9 przy jeździe po autostradzie z prędkością 90-100. Generalnie trzeba liczyć 5-6 przy normalnej jeździe (nie żałowaniu sobie spod świateł).- prędkość maksymalna teoretycznie 180, ja więcej niż 160 nie jechałem, bo mi go szkoda.- trochę kosztuje serwis, 4 gaźniki, 8 zaworów na płytkach do regulacji.- bardzo dobre hamulce - z przodu dwie tarcze hamulcowe- brak centralnej podnóżki - kombinowanie ze smarowaniem i naciąganiem łańcucha, szczególnie że sposób regulacji naciągu jest nietypowy.- z silnika i okolic dochodzą faktycznie podejrzane odgłosy - słyszane przez mechanika który rozbierał rozrząd - ponoć wszystko ok i ten typ tak ma.- niezbyt piękny dźwięk z wydechu, ale ja mam chyba jakąś kombinowaną rurę wydechową, bo oryginalna to na pewno nie jest.- faktycznie rzadki model. Nie spotkałem go nigdy na paru imprezach motocyklowych na których byłem. Generalnie polecam :) Teraz zastanawiam się nad zephyrem750 albo hondą seven-fifty, ale tylko po to żeby móc w na autostradzie i długich trasach bardziej komfortowo jeździć z pasażerem i bagażem, i żeby pojazd też mi się podobał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi