Skocz do zawartości

Pytanie

Gość DeTe
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jedna rzecz nie daje mi spokoju, a mianowicie: czy można przy wyłączonym silniku kręcić rączką gazu? Chodzi mi tu głównie o to, czy to w jakiś sposób psuje motocykl?

O ile wiem, to możesz se kręcić do sylwestra i nic sie nie stanie.

Chyba że w motocyklach również stosuje się gaźniki z mechanicznymi wtryskiwaczami dodatkowego paliwa przy dodawaniu gazu. Wtryskiwacze są sprzężone z przepustnicami i za każdym razem wtrysną dodatkowe paliwo i sprzęt się zaleje.

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...

Witam. W samochodach z zasilaniem gaźnikowym stosowało się kiedyś pompki przyspieszające, które podczas nagłego uchylenia przepustnicy wtryskiwały odpowiednią dawkę paliwa która zapobiegała zubożeniu mieszanki. W gaźnikach podciśnieniowych sterowanych membranami nie jest to potrzebne tak jak i przy zasilaniu w zasilaniu wtryskowym

Tak więc jak radzi Darek można kręcić bez obawy

• Administrator

No tak, ale czy przypadkiem w ten sposób nie zalewa się wahą silnika? Jak tak sobie pokręcę manetką w KTMie to silnik po pięciu razach jest już zalany i zaczyna się zabawa z usuwaniem nadmiaru paliwa...

Nie zdziwił bym się gdyby KTM miał jakiś rodzaj pompki przyspieszającej. W enduro silnik musi od razu reagować na odkręcenie rączki gazu. Nawet wersje cywilne enduro takie jak DR 350 na gaźnik z płaską przepustnicą a nie membranowy.

Nie zdziwił bym się gdyby KTM miał jakiś rodzaj pompki przyspieszającej.
Nawet wersje cywilne enduro takie jak DR 350 na gaźnik z płaską przepustnicą a nie membranowy.

KTM EXC na 100% ma gaźnik z pompką.

A z Suzuki to akurat niekoniecznie. Gaźnik z płaską przepustnicą ma tylko pół-wyczynowy DR 350. "Cywilne" DR 350S i DR 350SE mają gaźniki podciśnieniowe.

Takie moje 0,03 PLN ;)

Pzdr

Lazyrider