Skocz do zawartości

MGH - 28 sierpnia, Jeleń i Konewka

Hubert
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jest plan. w niedzielę wystartowalibyśmy obejrzeć schrony kolejowe Jeleń i Konewka (niedaleko Tomaszowa). W drodze powrotnej, jeśli czas pozwoli, trochę tobruków na linii Rawki. Lecimy katowicką do Tomaszowa, a potem w bok.

Wyjazd o 10.00 spod stacji benzynowej na skrzyżowaniu Alei Krakowskiej i Malowniczej (koło Carmana, kawałek dalej jadąc Malowniczą jest Hondaplaza).

Tradycyjnie - chętni wpisywać się, potwierdzamy wypad w piątek.

Pozdrawiam,

Hubert

Eeeee tam zaraz nudy, ja żmiję tam spotkałem, te cholery w ogóle się nie boją, zwijają się i syczą gotowe by zaatakować.

Jedźcie, warto, a w Spale zamówcie na rogu Żurek, to będziecie zaskoczeni jak go podają.

Pozdrawiam.

No to co, wychodziłoby, że się ruszamy. Pogoda ma byc w miarę OK.

No to o 10.00 na stacji. Gdyby nikt się ostatecznie nie potwierdził, to zastrzegam sobie prawo do niestawienia się na punkcie zbornym i ustawienia spotkania z Hunem w innym miejscu, nam obu bardziej wygodnym. Także albo potwierdzajcie się tu, albo do mnie na komórkę ;)

Nie ma to jak odrobina zamordyzmu ;)

Hubert

Po przejrzeniu planów remontów dróg w ten weekend stwierdziłem, że i tak będę przejeżdżał koło tej stacji. Więc tak, czy inaczej, o 10.00 będę na niej. Nie ma zatem stresu ;)

Do zobaczenia ze wszystkimi chętnymi.

Hubert

Tylko nie jedźcie przez Tomaszów. W Rawie Mazowieckiej skręćcie na Opoczno. Ciężko sie pomylić bo to nowe skrzyżowanie ze światłami w Rawie. Pojedziecie wtedy przerz odcinek jak to Vlaad nazywa DOLu. Czyli Drogowego Odcinka Lotniskowego. Czyli po prostu 2,5 km pasa startowego na którym każdy może sprawdzić Vmax maszyny ;)

Za pasem należy dać wiarę ograniczeniu prędokości poniewaz jest niezła hooooopa na mostku. Następnie dojeżdżacie do Rzeczycy i dalej kierujeciesię na Opoczno. Przed Inowałodzem jest Krzyżówka lewo/prawo na której skęcacie na Królową Wolę. Przejeżdżacie przez nię prosto i po prawej za wsią kawałek drogi będzie Nadleśnictwo Spała. Za mostkiem w prawo w kierunku tartaku/zakładów przemysłu drzewnego i dalej już was droga i tabliczki zaprowadzą.

.

Pojechaliśmy krótsza trasą. ;)

A zabawa w skansenie była przednia- szczegółowy opis zamieści Hubert ( albo i nie - ci co byli to wiedzą co stracili ci co nie byli)

Skoro Hubert nie dopisuje, zacznę ja ;) . Zaczęło się typowo - spotkanie na stcji benzynowej z Hubertem, krótki postój do umówionej godziny i w drogę. Pod Nadarzynem spotykamy Huna i babajagę. Jest komplet więc ruszamy w drogę. Poszło gładko (w przenośni i dosłownie), chociaż wszem i wobec wiadomo, że 120 - 140 to nie prędkość dla babyjagi. Dwa razy popędziła do przodu (przy czym raz mnie sprowokowała bo zakręt z przodu wyglądał zachęcająco :) ). Dotarliśmy do zjazdu na opoczno i urządiliśmy mały postój czekając na Łukasza. Wreszcie jest, słychać chrakterny plumkot dwutakta i widać ostre światło (niezła elektryka jest w tej MZ). Ruszamy.... i czuję typowy zapach za dwutaktem :D . Po całym dniu jazdy za Łukaszem czułem się jakbym wipił całą flaszkę Miksolu :mrgreen: . Ale nic to, jedziemy. Na pasie DOL rura do odcięcia do końca pasa i...... KONIEC jazdy. Droga którą jechaliśmy dalej jest drogą tylko z nazwy. Długonoga Tenere nic sobie z tego nie robiła, ale moje plomby mocno się poluzowały, zresztą chyba nie tylko moje. Wreszcie docieramy po męczarniach (choć nie wszyscy :P ) do Konewki. W bunkrze kolejowym mieści się obecnie muzeum, a podziemna część jest osuszona i dostępna do zwiedzania za symboliczną opłatą. Przed bunkrem widzimy motocyklowy akcent: rusek z koszem w barwach Luftwaffe z możliwośćią odbycia przejażdżki - nie skorzystaliśmy :P :P . Zostało kupić bilet i jazda do tunelu. Wewnątrz jest oświetlenie, ale marne więc niektórzy pobierają latarki (darmocha w cenie biletu). Jazda do środka. Wewnątrz jest trochę gratów wyrwanych matce ziemi z różnych pobojowisk, ale raczej z tych niedotykalskich - pordzewiałe kb Mosin, Mauser, MP40, granaty moździerzowe, miny itp. Część torów została przykryta deskami, część wyniesiona przez złomiarzy (łapy bym im palnikiem poobcinał ;) ), a część widoczna. W końcu przyszła pora na poziemia.... o ile Hun, Łukasz, babajaga i ja wleżliśmy wąskim (mniej niż pół metra) zejściem (ok 3m w dół) o tyle pojawiła się wątpliwość związana z pokaźną osobą naszego Prezesa :P . Ostatecznie doradziliśmy mu, żeby poprosił zwiedzających, żeby po nim trochę poskakali gdyby utknął :lol: .

cdn może Hubert dokończy

jednakowoż nie utknął :) i chwała mu za to...

szliśmy jakimś tunelem, w którym niewiele było ale zawszeć to przygoda, potem panowie motonici wspięli się na 'dach' bunkra, porośnięty mchem i inną zieleniną i udało im się z tej ślizgoci nie zwalić (jakieś 5 m wysokości) bo powiedziałam że nie umiem udzielać pierwszej pomocy (zgodnie z prawdą :? ); potem już było łatwo bo dojechaliśmy do skansenu, o którym pisał Vlaad, po normalnej asfaltowej drodze. co było dalej niech dopisze kto inny, bo w tym momencie wezwały mnie obowiązki rodzinne i musiałam w trybie przyspieszonym udać się na łono rodziny...

Wywołany do tablicy zgłaszam się. Niestety, do końca tygodnia mam pewne problemy czasowe, więc tym razem krótko :) Więcej weny twórczej zostawiam sobie na ciąg dalszy MRU :)

o tyle pojawiła się wątpliwość związana z pokaźną osobą naszego Prezesa
- spokojnie, grawitacja czyni swoje :-D

No więc w skansenie to było tak. Najpierw 2 złote, żeby wejść, a potem 5 złotych, zeby dojść do czegoś ciekawszego :P Sam skansen mało ciekawy z punktu widzenia miłosników militariów (trochę złomu wykopanego z okolicznych pól), ale stanowił on drogę dojścia do rzeczy ciekawszej - transportera (w randze prototypu). Oprócz tego trochę wyposażenia Wehrmachtu, które moożńa było dotykać - MG 34 (na podstawie p-lot) , MG 42 (z trójnogiem), Panzerfaust, Panzerschreck, Mauser, kilka garnków. Pobawiliśmy się trochę, celując do przejeżdżających samochodów, tylko, niestety, nie dało się z tego postrzelać. Podobno kierowcy się skarżyli :P Pokręciliśmy trochę sowieckimi armatami p-panc, negocjując z Hunem i Łukaszem warunki zawieszenia broni (oni wcześniej negocjowali z nami za pomocą MG 34)

Następnie ruszyliśmy w stronę Jelenia (drogą na Opoczno). Chcięliśmy zobaczyć jeszscze tego odrestaurowanego sdkfz'a, ale nie było go w tym czasie w Tomaszowie. Po pewnym czasie zobaczyliśmy znak "objazd" - most w remoncie. No i ten objazd wyprowadził nas z powrotem pod skansen - żebyśmy wiedzieli wcześniej, to skręcilibyśmy, wyjeżdżając z niego, w lewo, a nie w prawo ;)

Dojazd do Jelenia - schron bardzo podobny, tylko, że wygięty w łuk. Widać ślady działalności poszukiwaczy skarbów i innych złomiarzy - ewidentnie był dynamit w użyciu. Połaziliśmy, połaziliśmy, obejrzeliśmy dół, w którym miała być rzekomo ukryta bursztynowa komnata, pogadalismy (Łukasz - Twoja wiedza o broni jest niesamowita - umawiam się na korepetycje). Ponieważ Hun i Łukasz chcieli popyrkać spokojnie do bocznymi drogami do Skierniewic (tudzież Sochaczewa - nie pamiętam). pożegnaliśmy się w Jeleniu, a ja trochę się śpieszyłem - musiałem odebrać żonę z dworca). Ja z Vlaadem pomknęliśmy do trasy katowickiej. PO drodze wpadliśmy na kolumnę motocykli, w tym jeden cruiser był wyposażony w boczny kosz. Fajny widok..

Wyskok na katowicką i 130 na licznik. Bez przygód, tylko gdzies mi się Vlaad zgubił - nie zauważyłem jego znaków (jeśłi były :D ), że musi na stację. W lusterku w ostatniej chwili mignłą mi, jak zjeżdżał na Schella. Pojechałem kawałek dalej i zatrzymałem sie przy wyjeździe z jakiegoś zajazdu, strasząc przy okazji kierowców puszek swoją oczojebką.

Vlaad nadciągnął, ruszyłem za nim. Zaraz jednak był Nadarzyn - pomachaliśmy sobie z Vlaadem i odbiłem na Piaseczno - chciałem uniknąć korka w Raszynie i dalej - akurat coś tam przy okazji jeszcze remontowali.

Przed trasą krakowską przeskoczyłem korek i spokojnie dopyrkałem do domu.