tomason2 Opublikowano 23 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2005 Otóż to. Mam takie pytanie. Jak należy wyciągnąć sworzeń z tłoka, aby nie pokrzywić korbowodu ? Cytuj Honda CBR F4 99 http://www.cbrf4.blogspot.com - moja przygoda z motocyklem Honda CBR F4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mzpower Opublikowano 23 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2005 Służy do tego specjalny przyżąd wyciskający swożeń z tłoka.Ja "wybijam" DELIKATNIE sworzeń, trzymam jedną ręką za korbowód a drugą młot. To chyba niezdrowe dla wału korbowego ale żadnego skrzywienia nigdy nie zauważyłem. Czasem przy dużym zużyciu swożeń wychodzi palcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomason2 Opublikowano 23 Lipca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2005 Własnie wczoraj wybijąc sworzeń skrzywiliśmy korbowód. Za nic w świece nie chciał wyjść. Tak czy siak tłok i wał są do wymiany. Cytuj Honda CBR F4 99 http://www.cbrf4.blogspot.com - moja przygoda z motocyklem Honda CBR F4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mosue Opublikowano 23 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2005 No niestety ze skrzywnionym korobowodem samotnie niezbyt duzo zdzialasz. Co do wybijania sworznia to ja zawsze wkladalem miedzy szpilki a korbowod trzonek np od mlotka (tak by korobowod nie latal jak zyd po pustym sklepie i mial sie o co oprzec) i dopiero wtedy zabieralem sie za wybijanie...ale przed taka operacja proponuje podgrzac tlok np opalarką, efekt duzo lepszy. PozdroMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anarch Opublikowano 24 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2005 wlasnie, a czy nowy tlok tez mozna opalara podgrzewac ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 24 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2005 na podgrzewanie tłoka jest sposub stary jak świat :):P odwracasz tłoka nalewasz wewnątrz troche paliwa i podpalasz :evil: p.s. zapomniałem dodać ze starego tłoka trzeba czasem naprawde dobrze podgrzać:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anarch Opublikowano 24 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2005 hmmmmmmmtylko ze w ten sposob rowniez sie podgrzewa sworzen i to raczej nic nie daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 25 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2005 opalarka i koniec! to, ze sie podgrzewa takze sworzen - nic nie znaczy, bo tlok (aluminium) i sworzen (stal) maja inny wspolczynnik rozszerzalnosci cieplnej, wiec przy tej samej temp. tlok rozszerzy sie bardziej niz sworzen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 25 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2005 no i co z tego :| w całym tym interesie chodiz o to ze stal ma mnieszą rozszerzalność niż aluminium :) nowy sworzeń można zamrozić :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 25 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2005 ale chodzi o demontaz, i sworzen siedzi w tloku :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anarch Opublikowano 26 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2005 opalarka i koniec! to, ze sie podgrzewa takze sworzen - nic nie znaczy, bo tlok (aluminium) i sworzen (stal) maja inny wspolczynnik rozszerzalnosci cieplnej, wiec przy tej samej temp. tlok rozszerzy sie bardziej niz sworzen. chwile po napisaniu tak pomyslalem, przyznaje racje, to przed remontem musze opalare skolowac :) a to wysoka temperatura z niej jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati Opublikowano 26 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2005 opalarki nie sa drogie takie np w plusie albo w netto lub innych supermarketach dostaniesz juz do 50 zł a takie opalarki przydaja się nie tylko do tłoków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 26 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2005 a to wysoka temperatura z niej jest ?nawet bodajże do 500*C Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greedo Opublikowano 27 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2005 Własnie wczoraj wybijąc sworzeń skrzywiliśmy korbowód. Za nic w świece nie chciał wyjść. Tak czy siak tłok i wał są do wymiany. Moze zabezpieczeń nie zdjeliscie :):D:D Cytuj Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomason2 Opublikowano 27 Lipca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2005 Moze zabezpieczeń nie zdjeliscie Zdjeliśmy oba zabezpieczenia. W żadna strone nie chciał wyjśc. Cytuj Honda CBR F4 99 http://www.cbrf4.blogspot.com - moja przygoda z motocyklem Honda CBR F4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi