Skocz do zawartości

Łańcuch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie mam za bardzo pojecia o rodzajach lancuchow. Kiedys slyszalem o O-ring.

Jak ktos sie zna i moze mi powiedziec jaki rodzaj lancucha czym sie charakteryzuje bede wdzieczny.

Ps. Jaki lancuch kupic do enduro 125?

Pozdrawiam.

O ring to nic innego jak typ uszczelnienia tulejki ( rolki ) w ogniwie łańcucha. Teraz stosuje się jeszcze nowsze uszczelnienia w kształcie pierścienia o przekroju X. Dla zwykłego użytkownika oznacza to wyższą trwałość no i oczywiście cenę.

Czesc, lancuch dobiera sie w zaleznosci od typu motocykla. Popatrz w katalog ktorejs z firm, napewno znajdziesz swoje moto. No i pamietac trzeba, ze nie ma sensu zakladac nowego lancucha na zuzyte zebatki. Jezeli rzeczywiscie lancuch jest do wymiany, to nalezy kupic caly komplet napedowy.

Szerokiej

dokladnie, Marcc ma racje. Wez do reki katalo Louisa albo inny i tam znajdziesz pelna game zestawow napedowych, w ktoryms z katalogow jest nawet opisane jakie sa roznice miedzy O-Ringiem a X-Ringiem. O-Ring to minimum, nizsza cena ale mniejsza trwalosc...

pozdr

Cześć!

Nasuwa mi się pytanie: czy zestawy z łańcuchem X-ringowym posiadają jakieś inne zębatki bo jak nie to po jasną cholerę kupować łańcuch X-ringowy na taka samą zębatkę?

I tak trzeba wymienić cały "zestaw".

Pozdrawiam

Dyzio

no tak, nie jestem ekspertem :D ale X-Ringow nie trzeba chyba tak czesto smarowac i sprayowac :( jak O-Ringow...

cholera ale z tymi zebatkami to racja, jak wymieniasz zebatki to lancuch tez, czy jest wiec sens kupowac X-Ring?

Czesc!

Lancuchy X, i O roznia sie tylko typem uszczelnienia, jak mowil Ario. Zebatki sa zupelnie takie same. Uszczelki X maja lepiej trzymac smar na swozniach :( ... to pewnie tak jak z roznymi typami szczoteczek do zebow :D  

Pozdrowienia

Czy to znaczy, że łańcuchy X-ringowe trzeba rzadziej smarować?

Bo jak nie to po co dawać więcej kasy? :?

Pozdrawiam

Dyzio

DID twierdzi, ze X ring zmniejsza tarcie pomiedzy ogniwami, przez co przeniesienie napedu jest bardziej efektywne. Poza tym lancuchy X maja dluzsza zywotnosc, poniewaz X jest szczelniejsze od O, a to znaczy, ze mniej brudu dostaje sie do swozni, i mniej oleju wyplywa na ich zewnatrz. Smarowac pewnie trzeba je standardowo, swiezy olej nigdy nie zaszkodzi :D

Pozdrowienia

Hej!

Wysnuwam więc wniosek, że te łańcuchy (X-ringowe) racjonalnie jest tylko stosować w "ŚCIGACZACH", gdzie te elementy mogą mieć jakieś znaczenie. A w takim motocyklu jak mój to nie ma sensu. Czy rozumuję prawidłowo?

Pozdrawiam

Dyzio

• 1 rok później...

Hmm... dzieki ze ktos poruszyl ten temat, bo nie musze pytac o to samo a zanim wysmarue nowy post to poszukam na forum.

Wyslalem do kilku firm maila z zapytaniem o ceny łańcuchów, mam ciekawa oferte,cytuję:

"lancuch RK 530 HFOE - 110 ogniw xw-ringowy - 400 pln

lancuch RK 530 XSOE - 110 ogniw x-ringowy - 330 pln

lancuch RK 530 SOE - 110 ogniw o-ringowy wzmocniony - 240 pln

Z wlasnego doswiadczenia polecam lancuch o-ringowy wzmocniony, ze wzgledu na

najlepszy stosunek ceny do trwalosci."

Chmmm co wybrać ???

Pozdrawiam

P.S.

a co to jest xw-ring ????

III generacja ?

ja tam mam o-ringa ale smarować i tak trzeba było co każdą jazde. poza tym taki łańcuch ma bardzo duże opory, nie można go myć w nafcie, benzynie itp - potrzebny jest specjalny specyfik. pod koniec sezonu ten wyrzuce do śmieci i kupie sobie zwykły łańcuch za połowe ceny, tyle że po prostu taki sie łatwiej wyciąga i trzeba czesciej naciągać.