Skocz do zawartości

Yamaha tdr- slabiutkie swiatla z pradnicy....

maximus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam maly problem ze swiatlami w mojej yamaszce. Pala sie tylko z alternatora, ale sa okropnie slabe na niskich obrotach, jak dam gazu, to sa troche jasniejsze, no ale... to nie to co byc powinno. Kierunkowskazy i stop z kolei sa ok, bo i bez silnika odpalonego ladnie chodza. Nie wiem wlasnie co tu jest nie tak- czy to wina alternatora cy moze regulatora napiecia? I czy da sie to samemu regulowac, czy trzeba to dac do fachowca?

Co o tym sadzicie?[/b]

Wlasnie nie wiem do konca- nie znam sie za mocno na elektryce, ale w koncu to na niskich obrotach mogloby byc chociaz zblizone do normalnego swiecenia, a te swiatelka sie tylko ćmią.... nawet jak dostaje rure to w zasadzie nigdy to nie jest to co mialem, chocby w mtxie- a tam to w ogole smigalem non stop bez akumulatora. Myslalem,ze moze jest jakas regulacja tego regulatora napiecia...

• 1 rok później...

sprawdz polaczenia w tej Yamaszce, a konkretnie zwroc uwage na mase. Pozniej odpal sprzeta wlacz lampy, wkrec na obroty i zmierz napiecie na zaciskach akumulatora. Jezeli napiecie bedzie w normie, a lampy dalej slabo swieca to najprawdopodobniej nie ma dobrego styku gdzies.

Witam, mam maly problem ze swiatlami w mojej yamaszce. Pala sie tylko z alternatora, ale sa okropnie slabe na niskich obrotach, jak dam gazu, to sa troche jasniejsze, no ale... to nie to co byc powinno. Kierunkowskazy i stop z kolei sa ok, bo i bez silnika odpalonego ladnie chodza. Nie wiem wlasnie co tu jest nie tak- czy to wina alternatora cy moze regulatora napiecia? I czy da sie to samemu regulowac, czy trzeba to dac do fachowca?

Co o tym sadzicie?[/b]

Pewno masz żarówki o zbyt dużej mocy. Pozakładaj wszędzie takie jakie mają być wg instrukcji. Jeżeli są podłączone prosto do uzwojeń to znaczy że jest to prądnica samoobciążające sie i moc żarówek ma tu ogromne znaczenie.

Niedawno w mojej XL 500 miałem też problem ze światłami- ciągle paliła mi żarówki.

Okazało się, że prądnica daje odpowiednie napięcie tylko przy obciążeniu odpowiednim zestawem żarówek (tak jak pisał przedmówca- DEAD).

Stawiam więc na wymianę wszystkich żarówek na takie jakie zaleca serwisówka i tyle. :]

Ewentualnie możesz sprawdzić wszystkie styki na kablach (wyczyść wszystkie połączenia i zabezpiecz preparatem typu WD40).