Paweł - PRC Opublikowano 29 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2005 Witam!Mam 2 pytania:Czy olej który jest w zawieszeniu musi mieć po wymianie tą samą gęstość??Ma ktoś może informacje jaki i ile oleju należy wlać do zawieszenia do Hondy MB (sr. rur 27mm - niejestem pewny czy to zawieszenie jest z MB). Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BULLSON FOREVER Opublikowano 29 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2005 powinno sie wlewac olej wg instrukcji, ale do starszych sprzetow mozna wlac zwykly amortyzol za przyslowieowe grosze i jezdzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 29 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2005 Jak nie masz regulacji przedniego zawieszenia w sposób mechaniczny możesz sie ratować właśnie olejem. Jak uważasz że masz za miękie zawieszenie, wlewasz wtedy gęściejszy olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 29 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2005 W kwestii wyjasnienia bo kolega może słabo zorientowany....."miekki" olej to np.SAE 0-5W "twardy" np 20W. Ja w swojej Kawce eksperymentowałem z olejem. Dobierałem go trzy razy az trafiłem taką gęstośc która mi najbardziej odpowiadała.Kupiłem Arala miekki i twardy a potem mieszałem Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 29 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2005 Ja stosuję w miejsce 10W - Mobila 15-20 lub Motula 20W. Lepiej się sprawdza. Pozdro, Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domel Opublikowano 29 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2005 powinno sie wlewac olej wg instrukcji, ale do starszych sprzetow mozna wlac zwykly amortyzol za przyslowieowe grosze i jezdzic. Amortyzol to nie za bardzo bo póżniej prawie nie ma tłumienia-chyba że ktoś lubi bujanie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BULLSON FOREVER Opublikowano 30 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2005 powinno sie wlewac olej wg instrukcji, ale do starszych sprzetow mozna wlac zwykly amortyzol za przyslowieowe grosze i jezdzic. Amortyzol to nie za bardzo bo póżniej prawie nie ma tłumienia-chyba że ktoś lubi bujanie :)Ja to wlałem do XTZ i jest ok-tak samo jak było wczesniej. Szukałm oleju takiego jak wg instrukcji, ale nie dosc, ze nie było o tych samych parametrach to kosztował cos koło 50zł za 0,5l-kupiłem polski wyrób za pare grosze i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 30 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2005 tez teraz przerabiam temat tluienia w zawieszeniach i... jest beka :)przyklad:amortyzol - 15Wmotul - 15Wi kto sie zalozy, ze oba maja ta sama gestosc sadzac po oznaczeniach i tak samo tlumia? a guzik prawda, bo ten pierwszy jest jak woda, a drugi dosyc gesty i roznica w pracy zawieszenia jest wyrazna. tak jak Avalon napisal: aby byc zadowolonym trzeba eksperymentowac. aha i jedna zasada: im starszy sprzet, tym gestszy olej mozna lac, bo bardziej zuzyte sa elementy i to gdzie fabryka kiedys zalecala 5W teraz mozna spoko wlac 15W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 30 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2005 Pewnie jak potem spuszczasz ten amortyzol to też pewnie idealnie zółty :) Dobra bez jaj, w motocyklach zwłaszcza enuro i cross olej do amortyzatorów ma duże znaczenie.Żeby zachowywał swoje parametry niezmiennie od temperatury, nie pienił sie , dobrze smarował.Jeżeli olej będzie na zmieniał lepkość to w zależności od stylu jazdy będziemy mieli inne tłumienie , nietety im ostrzejsza jazda i dłużej to bedzie trwało , tłumienie będziemy mieli coraz gorsze. Tak więc nie ma co przesadzać z oszczędnościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi