Klapek Opublikowano 10 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2005 Zamierzam zmienić oliwę w Fordzie (2.0 16V)i zastanawiam się czy nie kupić oleju np. na allegro.Oferowane są tam oleje do poszczególnych marek(np.olej Ford, olej Opel), są troszeczkę tańsze od np. Castrol'i przykładowo pseudo Ford'owski olej full syntetyk kosztuje 100pln za 5l.Pytanie kierujędo mechaników głównie gdyż napewno przedstawiciele firmowi próbują wam wsiskać non stop swoją ofertę w której znajdują się hity i buble 8) Pozdrawiam :D Cytuj Chcesz porozmawiać z fachowcami, zamiast mitomanami..? www.kolyaska.fora.plObecnie: K-750, Ural M-67, ZX-9R C2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BULLSON FOREVER Opublikowano 10 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2005 daj se siana-lepij kupic markowe, zeby w razie problemów wiedziec do kogo isc z morda :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klapek Opublikowano 10 Marca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2005 Ford Scorpio 2.0 DOHC 1992r. 180tyś przebieguTak poprzedni właściciel jeździł na syntetyku i był jedynym właścicielem od nowości.Przyprowadziłem go w grudniu z D. Właściciel twierdzi że olej wymieniał 3tyś km temu ale nie lubię jeździć jak nie jestem pewny stąd chcę wymienić.Mówił też że w tym silniku jest łańcuszek rozrządu zamiast paska - dziwne.Co o tym wszystkim sądzisz/cie?O takim oleju mowa:http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=44006889 Pozdrawiam :D Cytuj Chcesz porozmawiać z fachowcami, zamiast mitomanami..? www.kolyaska.fora.plObecnie: K-750, Ural M-67, ZX-9R C2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klapek Opublikowano 10 Marca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2005 Damian nie martwię się z powodu że tam jest łańcuszek bo przebieg i możliwość pęknięcia paska a łańcuszka mówią wiele :D .Wydaje mi się że napinacz jest hydrauliczny bo po odpaleniu słychać go tzn albo napinacz albo luzy zaworowe które też mogą być hydrauliczne - jedno z dwojga.Odpalam bez nogi na gazie.Dzięki za info o Lotosie pomyślę.Pozdrawiam :D Cytuj Chcesz porozmawiać z fachowcami, zamiast mitomanami..? www.kolyaska.fora.plObecnie: K-750, Ural M-67, ZX-9R C2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 10 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2005 To, jakie oleje do swoich produktów zaleca dany producent, zależy zapewne w dużej mierze od układów i układzików. Najlepszym dowodem jest to, że Suzuki w tym samym czasie zaleca do motocykli środki smarne marki Castrol w Niemczech, a już w Polsce Mobil (przynajmniej tak było w r. 2000). Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 10 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2005 Olać zalecenia, ale ... VW TDI na pompowtryskiwaczach musi jeździć na specjalnym oleju (Mobila), bo na innych są problemy (znajomy mechanik tp przećwiczył, silnik źle chodził, nie wiem na cz ym polega sztuczka :-)). Ale VW podkreśla to bardzo wyraźnie, że posiada specjalny olej to tego konkretnego typu motoru. W przypadku napisów na folderach "XXX zaleca YYY" można robić wedle uznania. O fordowskim oleju słyszałem, jednemu kolesiowi z nowym Mondeo nie chceli wlać czegoś innego zsłaniając sie warunkami grawancji. Do Scorpio z 1992 roku mozesz wlać każdy markowy olej, przy tym przebiegu sugeruję półsyntetyk. Pozdro, Pawel PS. Napinacz w Scorpio jest hydrauliczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekc Opublikowano 10 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2005 Jeśli chodzi o Twój samochód to tak jak Paweł napisał olać zalecenia możesz nalać olej dowolnej firmy. Z tego co wiem dopiero silniki ZETEC jeśli chodzi o Forda potrzebowały oleju ukierunkowanego , tak jak i samochody grupy VW na pompowtryskiwaczach potrzebują innego oleju (505.01 jak sie nie myle moge sprawdzic :lol: )Jeśli samochód jeżdził na syntetyku i nie "bierze oleju" nie stukają szklanki przy ciepłym silniku proponuje zostać przy takim. Co do tego oleju na allegro to osobiście bym sobie dał spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klapek Opublikowano 11 Marca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2005 Dzięki za odzew :D Jadę skorupą do GB i stąd te pytania. Wolę wymienić wszystko tutaj niż tam.Pozdrawiam :D Cytuj Chcesz porozmawiać z fachowcami, zamiast mitomanami..? www.kolyaska.fora.plObecnie: K-750, Ural M-67, ZX-9R C2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 11 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2005 Damian, ale co ciekawe, jeden koleś zalał taki silnik normalmym syntetykiem i nie chciał chodzić, coś się walio z wtryskiem, kopciół, nie wkręcał się w oborty itp. Sam nie wiem czy to przypadek, czy prawidłowość, ale po wlaniu zalecenago oleju wszystko się uspokoiło. Pozdro, pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlaad Opublikowano 11 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2005 Jeżeli chodzi o Motorcraft, to nie istnieje taki producent olejów. Jest to firma, która przykleja swoje nalepki na produkty innych producentów. Ja trafiłem na Motocraft (10W30), gdzie czarne literki na granatowym tle :D informowały: "Made by ELF for Ford Motorcraft Co". Co zabawniejsze, dealer Forda poinformował mnie, że żadna firma oprócz Motocraft nie produkuje oleju o takiej specyfikacji :D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi