samson Opublikowano 27 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2005 Co przepisy mówią o przednim świetle w motocyklu poza tym, że musi świecić? ;) Na czas zrobienia porządku z owiewkami mam założoną lampke od...czegoś ;) Jakie konsekwencje czekja kierowce, za jazde ze światłem bez np. homologacji? Zabranie dowodu i ponowny przegląd? Tak to wygląda obecnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 27 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2005 Nie no Samson - street fighter jak sie patrzy :mrgreen:Z tego co mi wiadomo to przepisy okreslaja jedynie kolor swiatla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukasz Opublikowano 27 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2005 Z tego co mi wiadomo to przepisy okreslaja jedynie kolor swiatla. Za oślepianie też wlepiają mandaty, jak światło będzie źle ustawione, czy coś ;)Poza tym to nie wiem... teoretycznie wygląda to dziwnie, ale żeby coś udowodnić musieliby zatrzymać ci dowód i skierować na badanie techniczne - pytanie tylko na jakiej podstawie? Może faktycznie kluczem są jakieś znaczki homologacyjne. pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2005 Ja mam swiatlo angielskie, czyli swieci w druga strone-teoretycznie niedopuszczalne.I co?Pierwszy przeglad po sprowadzeniu przeszedlem bez niczego, to do czego mieliby sie doczepic policjanci? Ja jednak uwazam ze mocne=dobrze widoczne swiatlo jest przede wszystkim potrzebne do zadbania o wlasne bezpieczenstwo.Nie mowiac juz o jezdzie w nocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samson Opublikowano 27 Lutego 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2005 To w żadnym wypadku nie ma być street, w tej formie to bardziej szczura przypomina ;) W związku z tym, że wyglądem przyciąga mocno wzrok i odbiega od normy pierwszy kontakt z Policją prawie na bank skończy się kontrolą, szczególnie na początku sezonu kiedy motocykle zaczynają wyjeżdzać na drogę. Dzięki za odpowiedzi, aczkolwiek interesowała mnie ścisła podstawa prawna a nie osobiste przemyślenia ;)Chyba jednak nie obejdzie się bez lektury...pytanie czego, prawa o ruchu drogowym czy jak to się teraz nazywa? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 27 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2005 Chyba jednak nie obejdzie się bez lektury...pytanie czego, prawa o ruchu drogowym czy jak to się teraz nazywa? http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiazuja...spisTresci.htmlMilego szukania ;)Ja znalazlem tylko to o kolorach swiatel ;) Może faktycznie kluczem są jakieś znaczki homologacyjneNie sadze - gdyby tak bylo to wszystkie demoludy by juz dawno odpadly ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bern Opublikowano 27 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2005 tutaj na pewno teog nie znajdziesz bo tym sie nie zajmuje ustawa prawo o ruchu drogowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco Fisher Opublikowano 27 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2005 A ja tak trochę off topicowo.Jak można sprawdzic, we własnym zakresie, że przednie światło jest ustawione prawidłowo :?:Pamiętam, za dawnych czasów jeszcze, jak miałem Jawę, to rysowałem na ścianie, w odpowiedniej odległości od siebie jakieś krzyżyki. Następnie podprowadzałem motocykl, zapalałem światło i regulowałem lampę tak, by odpowiednie znaki się pokryły.Czy podobnie mogę zrobić z moją Virago?A pytam dlatego, iż rozbierałem przednią lampę i może ona teraz nie świecić prawidłowo.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dybcio Opublikowano 27 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2005 Witam Tu może znajdziesz coś co Ci się przyda:http://www.pb.pl/content.aspx?sid=4364&gui...FC-261957B8D329rozdział 3 paragraf 12Tylko nie wiem czy to przypadkiem nie miało w 2004 roku jakiejś nowelizacji. Spróbuję się dowiedzieć dokładniej i w tym tygodniu coś napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siuryt Opublikowano 27 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2005 http://www.tlang.netglob.com.pl/0262.htm Załącznik Nr 6 "WARUNKI SZCZEGÓŁOWE DOTYCZĄCE ŚWIATEŁ ZEWNĘTRZNYCH POJAZDU SAMOCHODOWEGO I PRZYCZEPY" to chyba to czego szukałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samson Opublikowano 27 Lutego 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2005 Dybcio i Siuryt ogromne dzięki za linki. Przeczytałem...i nie moge znaleźć żadnego punktu, któremu by owa moja lampka (cofania od Żuka? ;) ) podpadła.... Bern, może Ty coś więcej powiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaDR600 Opublikowano 28 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2005 Każdy rodzaj lampy ma inne oznaczenie homologacyjne umieszczane na kloszu - jeżeli nie ma takowego lub jest niewłaściwe to policjant po prostu zabierze Ci dowód rejestracyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2005 niebiescy sie nieprzyczepia, po miescie latala sprzety z przerobionym podswietlaniem rejestracji>sluzacym jako przednia lampa:D efekt taki ze z wiadomych przyczyn jezdza tylko w dzien:) i nic sie niedzialo z milicja....wiec.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaDR600 Opublikowano 11 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2005 Moze źle się wyraziłem - maja takie prawo - a czy rzeczywiście się przyczepią to juz zycie pokaże - pewien jestem, że w Łodzi całego sezonu bym z takimi lampkami nie przejeździł - na pewno by mnie dorwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bern Opublikowano 11 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2005 samson swiatlo pozycyjne ma znak homologacyjny Aswiatlo mijania ma znak C jesli jest to zarowka halogenowa to HCswiatlo drogowe ma znak R jesli halogen to HR swiatlo biegu wstecznego ma bodajze znak homologacyjny polaczone literki A R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi