Skocz do zawartości

Wszystko o Yamaha DT 50, 80 i 125

Rekomendowane odpowiedzi

kratIjUK napisał:

Siema. Chciałbym prosić, aby ktoś kto ma Yamahe DT 50 (ten starzy model chyba do 90-któregoś robiony) żeby napisał mi o tym motorku jak najwięcej informacji - przeszukałem ten temat i nic konkretnego nie znalazłem. Interesują mnie: spalanie, vmax, zawieszenie, awaryjność, dostępność części, blokady i moc. Z góry dzięki.

P.S Przymierzam się do kupna DT 50 - czy to dobry wybór jak na takiego łebka jak ja - 14 lat, nie umiem jeździć (za bardzo) i chce jeździć po lesie i drogach polnych?

Pozdro!

kruliczek90 napisał:

Czy samodzielne wyregulowanie gaznika w Dt 80 jest mozliwe? czy musza robic to ludzie z serwisu?

Jak ustawia sie taki gaznik??

kruliczek90 napisał:

Czy samodzielne wyregulowanie gaznika w Dt 80 jest mozliwe? czy musza robic to ludzie z serwisu?

Jak ustawia sie taki gaznik??

Oczywiście ze jest mozliwe.. Ja sam sobie ustawiałem i wyszło mi to całkiem nieźle ;D Kluczem dobrego ustawiena gaźnika jest odpowiedne dostarczenie paliwa oraz powietrza. Na gaźniku masz 2 pokrętła jedno masz ze sprężynka która odpowiada za dopływ paliwa a druga bez sprężynki za wlot powietrza. najlepiej zakręć wszystko do konca i równomiernie odkręcaj po każdym przekrecwniu próbuj zapalić motor. Gdy go zapalisz i będzie miał wysokie obroty odkręć sróbe od odpływu paliwa i odkręć tez do wlotu powietrza ;p rób tak dopóki będziesz miał w miare równe i małe obroty silnika ;p

kubaa napisał:

Oczywiście ze jest mozliwe.. Ja sam sobie ustawiałem i wyszło mi to całkiem nieźle ;D Kluczem dobrego ustawiena gaźnika jest odpowiedne dostarczenie paliwa oraz powietrza. Na gaźniku masz 2 pokrętła jedno masz ze sprężynka która odpowiada za dopływ paliwa a druga bez sprężynki za wlot powietrza. najlepiej zakręć wszystko do konca i równomiernie odkręcaj po każdym przekrecwniu próbuj zapalić motor. Gdy go zapalisz i będzie miał wysokie obroty odkręć sróbe od odpływu paliwa i odkręć tez do wlotu powietrza ;p rób tak dopóki będziesz miał w miare równe i małe obroty silnika ;p

dodam iż też ważne jest położenie iglicy-ja sporo sie namęczyłem by zaczęła dobrze jezdzić,ale jak to mówią nauka nieidzie w las.

a gdy podlacze do lc2 modul od chinola 50 4t to powinien zagadac? a jesli nie to od jakiego chinola szukac na sprobowanie czy zagada motor?

i jeszcze jedno mam cewke wn od chinola i tam jest na 2 wsowki zielona i czarna? ktora to masa a ktora zasilanie z modulu?

Edytowane przez Ziuteek

Jaką śrubke od paliwa i powietrza, w DT jak w większości moto masz śrube od regulacji składu mieszanki i drugą od regulacji obrotów biegu jałowego. Śrube składu mieszanki zakręcasz na max i wykręcasz tyle co podaje serwisówka przeważnie 2,5 obrotu, później regulujesz tak żeby miał stabilne wolne obroty i przy nagłym odkręceniu manety nie gasł, drugą ustawiasz obroty w granicy 1100-1200 i wszystko.

Kupiłem do yamhay nowy cylek tłoka pierscienie docierałem ją 500 km I teraz w sumie jest juz 200 KM po dotarciu a zauważyłem że od pewnego czasu cylinder wraz z głowicą zaczyna sie bardzo ale to bardzo szybko nagrzewac ... nie wiecie co sie mogło podziać?

Bobi0101 napisał:

Kupiłem do yamhay nowy cylek tłoka pierscienie docierałem ją 500 km I teraz w sumie jest juz 200 KM po dotarciu a zauważyłem że od pewnego czasu cylinder wraz z głowicą zaczyna sie bardzo ale to bardzo szybko nagrzewac ... nie wiecie co sie mogło podziać?

a ile za ten zestaw dałeś? nie czasem jakieś 150-300zł? myśle,że jak kupiłeś te chińskie to nie wymagaj niczego innego

Shinigami napisał:

Zamiennik też raczej dużo, Athena, Polini, Malossi to chyba jedyne firmy robiące części silnikowe do tego cacka a oni się cenią.

są tańsze ale jeśli chcesz na tym polatać albo planujesz to sprzedać i żeby ktoś inny ci potem nie wygarnał kup polini jakies 50cc i masz na lata

• 2 tygodnie później...