rekrut88 Opublikowano 10 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia Witam jaki olej wlać do bmw R 1100 RS rocznik 1994 ale przebieg bardzo mały 22000 km przebieg prawdziwy Instrukcja zaleca 20w50 mineralny. nie ukrywam że wolałbym wlać coś lepszego syntetycznego lub pół syntetyk. Mam 5w50 ale nie wiem czy mogę go wlewać bez obaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 10 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia Mam BMW ale nie takie stare i mam stary motor ale nie BMW. W starych olejakach 20W50 to jest właśnie bardzo dobry wybór. Nie kombinuj z rzadszym bo możesz tylko się dorobić przecieków i plam. Chłodzone powietrzem olejaki lepiej działają z gęściejszym olejem. Ale jeżeli uważasz że "to coś lepszego" to lej i pamiętaj że lepsze jest wrogiem dobrego. Najważniejsza lepkość, to czy syntetyk czy mineralny to rzecz drugorzędna. Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rekrut88 Opublikowano 10 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia Lepkość jest ważna silnik chłodzony powietrzem jest luźno spasowany tylko że 20W50 to mineralny olej a syntetyk by lepiej trzymał parametry Mógłbym też teoretycznie wlać 10W60 niby syntetyczny, znając polskie prawo to pewnie pół syntetyk ale lepiej by trzymał parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 10 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia Czytałeś instrukcję? Tam BMW wyraźnie zaleca olej mineralny 🙂 Miałem przez 2 lata 1100RS, lałem najtańszy orlenowski mineralny 20W50 o nazwie Lubro. Ten silnik nie ma dużych wymagań co do oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 10 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia JA do starj hondy lałem dieslowskiego Shella Rimulę - najlepsze co amerykańce doradzali na forum. Więc nie przesadzaj, lej to co sprawdzone i dobre :) Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek80 Opublikowano 11 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) To wlej 15W-50 jeżeli to sprawi że będziesz lepiej spał. Np: Shell Advance 4T Ultra 15W-50. Będzie i xW-50 pod olejaki chłodzone powietrzem i 100% pełen syntetyk. W gratisie na zimnym lepiej biegi będą wchodzić. Edytowane 11 Kwietnia przez Piasek80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rekrut88 Opublikowano 12 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia Qadrat dlaczego pozbyłeś się K1100 RS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi