Skocz do zawartości

F800R vs Gladius vs Monster 696 vs Shiver

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Od 2008 jeździłem różnymi sprzętami. A Yamaha XT600, Yamaha R6, Suzuki sv650s (gaźnikowa), Suzuki RM125. obecnie mam 6 letnią przerwę w jeździe i chciałem powrócić do jazdy bo czasu już więcej. Budżet jaki mam to plus minus 15000zl. Chce jakiegoś nakeda, który będzie cieszył wizualnie oko i dawał przyjemność z jazdy (nie chodzi mi o zachrzanianie po 200km/h bo nie o to w tym chodzi) oraz aby dźwięk cieszył uszy (tu bardzo miło wspominam ciągle SV650 na przelocie) - więc raczej wszystkie R4 odpadają bo to takie trochę odkurzaczo-szlifierki 😄

Na razie w głowie siedzą mi takie modele jak poniżej. Prócz Suzuki nie mam porównania, ani w jeździe ani w serwisowaniu tych modeli. Może ktoś miał doświadczenie z tymi modelami? Suzuki podejrzewam, że i jak SV bezawaryjna? A jak z resztą i jak z dostępem części? Jeśli chodzi o serwis to większość będę robił samemu. W poprzednich sam rozkładałem, regulowałem zawory itp. Jedynie chyba tylko rozrządu bym się sam nie podjął (ale dla chcącego… 🙂 ). Ok więc modele, które mam na oku:

- BMW F800R

- Suzuki SVF 650 Gladius

- Ducati Monster 696

- Aprilia Shiver 750

Jesli ja mialbym  cos z tych wybrac pierwszego pod uwage wziol bym bmw   a nastepnie z poza listy  kawasaki ER-6n  jako trzeci  suzuki , a potem  dlugo dlugo nic...................No ale to nie ja dzieki Bogu musze podjac wybor  😊

Edytowane przez Taurus 61

Jeśli ma cieszyć oko i ucho, poszukaj SV 1000N. Miałem taką na przelocie Yoshimury. 🙂

ETZ 251 x2 1993-1996,XL600R 1996-1998,DR800 1998-2005,RF900R 2005-2007,FMX650 2007-2009,SV650S 2008-2010,SV1000N 2010-2015, XR600R 2011-2016, CMX250 2014-2015, MT-07 2015-2018, DR-Z400SM 2016-2019,CBR650F 2018-2022, CRF 250Rally 2019-2022, Tracer7 2022-..., DR650RSE 2023-..., Big-1 2024-...,

@Taurus 61 ER-6n też brałem na początku pod uwagę ale ostatnio mnie młody handlarz nimi trochę nastraszył. Sprowadza z Europy motocykle i ma warsztat motocyklowy i z tego co opowiadał, to według niego wiedzy mają one problemy z zaworami i ten silnik nie jest żywotny jak pozostałe. Choć w necie jak szukam to nic na ten temat nie mogę znaleźć.

@Judas Tak wiem. Uczestniczyłem w wielu zlotach z forum SV i wiem na żywo jakiego banana na ustach potrafi 1000 zrobić. Ale jakoś nadal boję się tej pojemności tym bardziej, że miałem sporo lat przerwy.

@Taurus 61 RSV4 marzenie. Ale właśnie nie ta cena i strach przed tym potworem mnie powstrzymuje.

Z tych co wymieniłeś nie jeździłem tylko Shiverem. Jak patrzę na jej specyfikę i zawieszenie to wg mnie powinna się bardzo dobrze prowadzić. Jeśli bym miał wybierać z pozostałej trójki to F800R. Nie brzmi jakoś ciekawie bo to rzędowy twin, trochę z niego wibrator ale dobrze mi się nim jeździło. Monster też niegłupi aczkolwiek ja nie cierpię specyfiki pracy tych silników i sprzęgła. Popatrz też na Duke 990.

Rozum mówi BMW F800R, a serce Ducati 696…

Ostatni taki wybór zrobiłem kilka ładnych lat temu i serce wybrało Alfę Romeo 166 3.0 V6 Busso… Każdy pukał się w głowę i śmiał. A ja, żałuję do tej pory, że musiałem ją sprzedać i tylko dlatego bo była obniżona i miła pakiet stylistyczny Zendera. Po przeprowadzce nie mogłem ani parkować na ulicy ani wjeżdżać w garaż bo była za niska 🙂

• 1 miesiąc temu...

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Po poszukiwaniach i zjeżdżeniu kilku różnych motocykli, które okazały się większymi bądź mniejszymi trupami 🙂 finalnie znalazłem w dobrej cenie SV650A z 2016 roku i zostałem jego posiadaczem.

• Lubię to! 1