Stefan Kowalski Opublikowano 13 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Witam. Do tej pory jeździłem WSKami. Udało mi się uratować kilka ze złomu. To jedna z nich A tu ostatnia M06-L Ale ostatnio postanowiłem kupić coś minimalnie większego i wybór padł na taka zabaweczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek96 Opublikowano 13 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Jest różnica? 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan Kowalski Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) No jest nieco inaczej. Martwi mnie jednak że znalazłem tu na forum kilkukrotnie określenie gaywing. Czyżby było to niezbyt lubiane moto? Edytowane 13 Maja 2020 przez Stefan Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berger Opublikowano 13 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Ile takie cudo kosztuje który rocznik ? w jakim stanie i co do zrobienia - znajomy chciałby coś takiego kupić i tak się rozgląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan Kowalski Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) 9 tys zł. 1984r. Do zrobienia głośniki bo charczą, mam już zamówione. Była jeszcze dziurka w kolanku wydechu ale już załatana. Ogólnie bardzo przyjemna maszyna, choć trochę ciężka i w pełni rozumiem dlaczego w nowszym modelu dodali wsteczny bieg. I jeszcze muszę dorobić wężyk do pompowania kół bo brakuje w wyposazeniu, a kompresor ma wbudowany oryginalny. Może ktoś ma zdjęcie na wzór? Edytowane 13 Maja 2020 przez Stefan Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Watpie, nie ma chyba obecnie na forum zadnego uzytkownika starego goldasa. WSKi fajnie zrobione i utrzymane, o wiele lepiej wygladaja niz nowe swego czasu.:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan Kowalski Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Mam jeszcze zagadkę jeśli chodzi o licznik w Goldwingu. Po każdym odpaleniu pokazuje prędkość i dystans w milach i trzeba ręcznie załączać kilometry. Może w innych motocyklach też występuje taki problem? Zastanawiam się jak to naprawić, może jest gdzieś przełącznik lub zworka umożliwiający przełączenie licznika domyślnie w km? W ostateczności mam plan zamontować układ automatycznie podający stan niski na przełącznik mile/kilometry po każdym uruchomieniu motocykla. Można to zbudować na module arduino plus jeden tranzystor, to najprostsze co udało mi się wymyślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan Kowalski Opublikowano 16 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 (edytowane) Postanowiłem spróbować rozwiązać powyższy problem za pomocą modułu Arduino. Na początek przeanalizowałem schemat połączeń klawiatury obsługującej wyświetlacz z tymże wyświetlaczem. Wynika z niego że przyciski klawiatury sterują masą, masa jest na przewodzie zielono-czarnym, a przełączanie mile-km na niebiesko czarnym. Następnie napisałem program do Arduino. Jest to chyba najprostszy i najbardziej trywialny program jaki może być. Działa on w następujący sposób: Po pojawieniu się zasilania czeka 5 sekund, następnie wysterowuje tranzystor mosfet na 0,5 sekundy który zwiera do masy sygnał mile-km a następnie nic już nie robi. Następnie zbudowałem na pająku poniższy układ. Użyty tranzystor to HY1906, ale może być dowolny mosfet z kanałem N, po prostu taki mi wpadł w ręce. Tak to wygląda: Wstępne pomiary zbudowanego układu wskazują na poprawne działanie zgodne z oczekiwaniami. Powyższe urządzenie ma zmieścić się do obudowy po tik takach i będzie ukryte pod panelem z klawiaturą do wyświetlacza lcd. Jutro planuję uruchomić to na motocyklu. Dziś zamontowałem powyższy układ do motocykla i wszystko działa od pierwszego podłączenia. Edytowane 17 Maja 2020 przez Stefan Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan Kowalski Opublikowano 18 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 Jeszcze wrzucę kilka zdjęć z odbudowy jednej z Wuesek. W takim stanie był ten motocykl gdy odkopałem go spod sterty desek w piwnicy poprzedniego właściciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 No w kazdym razie byly kompletne. Stan mojego BSA ktora buduje z kawalkow mozesz obejrzec w watku Bitsa w weteranach / klasykach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan Kowalski Opublikowano 18 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 Po rozebraniu na części A tu części do chromowania Po malowaniu proszkowym I chromowaniu A potem składanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek96 Opublikowano 19 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Kurcze zaimponowałeś mi tym ustroństwem do Gold Winga, fajnie że działa. Swoją drogą pierwszy raz widzę kokpit Goldasa i jest zajefajny. A wski - tak trzymać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan Kowalski Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 To jeszcze zdjęcia z odbudowy drugiej WSKi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Piękna sprawa ❤️ Zazdroszczę umiejętności pracy z Arduino - gotowy zestaw do nauki leży już ze dwa lata, ale zawsze jest jakiś inny "projekt" na tapecie. Zabytki zarejestrowane, czy pod kocem trzymasz? Czemu unikasz oryginalnych naklejek? Motocykle w ładnym lakierze, z nowymymi powłokami, a bez tego z daleka nie różnią się od tych "odrestaurowanych" wałkiem i szprajami. Pomyśl o tym 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan Kowalski Opublikowano 5 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 Zabytki zarejestrowane, ale już od kilku lat w innych rękach. W tamtym czasie nie udało mi się zdobyć naklejek, które by mnie satysfakcjonowały. Wprawdzie były dostępne jakieś naklejki w lokalnym sklepie motocyklowym, ale daleko im było do oryginału, więc nie kupiłem. I tak jakoś nie podjąłem więcej prób szukania naklejek, czy emblematów. W tamtym czasie miałem inne priorytety. Co do Arduino to do umiejętności mi jeszcze dużo brakuje, raczej powielam gotowe przykłady i wprowadzam drobne modyfikacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi