Jump to content

KTM sx 450 rfs problem z łańcuszkiem rozrządu

Recommended Posts

Witam, motocykl kolegi jest to KTM sx 450 z 2005 roku. Problem polega na tym, że napinacz łańcuszka wchodził cały i słychać było łańcuch więc wymiana na nowy i napinacz nadal wchodzi cały. Problem nie rozwiązany.

Co mogło się stać? Głowica była lekko planowana.

Jakiś luz na łożyskach na wale?

Wytarte miejsce na wałek rozrządu?

Wytarte ślizgi?

Coś z dolną zębatką po której chodzi łańcuch?

Jeżeli przychodzi coś komuś do głowy lub miał taki problem to może coś podpowie.

Jeżeli nie to prędzej czy później wezmę tego ktm i myślę, że sobie powoli dojde o co chodzi.

Ale co wymienione na nowe? Lancuch czy napinacz.

Silnik do rozebrania i sprawdzenia. Skoro napinacz juz jest max to dosc dawno silnik powinien miec serwis.

Do weryfikacji wszytkie podzespoly ukladu rozrzadu.

Przypuszczam ze tlok od nowosci ten sam o reszcze ukladu korbowo-tlokowego nie wspomne.

Damian85: ,,Łapy mają być luźne i mają sobie "dyndać", tj. wisieć jak flaki.”

Łańcuch założony dwa dni temu nowy DID 05t jeśli dobrze pamiętam. Tłok praktycznie nowy, kiedyś to było robione bo chyba zawór strzelił więc tłok, głowica robiona, dół nie wiem teraz dokładnie ale łożysk nie słychać na wale. Nie zdaje mi się, że one mogłyby powodować, że wkładasz nowy łańcuszek rozrządu, a tu napinacz cały się wysuwa jakby już łańcuszek był na maxa zużyty.

Wszystko rozumiem, w zasadzie to co dostałem w odpowiedziach to napisałem w pierwszym poście. Postaram się dać odpowiedź co było przyczyną ale to dopiero w późniejszym terminie jak będę miał motocykl.