zygaXX Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Plan jest taki, wzdłuż wybrzeża Europy Zachodniej + (opcjonalnie) liznąć chociaż trochę Maroko...Niechce go eksplorowac niewiadomo jak, poprostu spędzić tam chociaz te 2dnia i tak moja CBR XX nie pozwoli wjechac wszędzie :-)Stąd moje pytanie do doświadczonych moto podróżników.Czy warto? czy bezpieczne? Wiem... nie muszę jechać do Maroka żeby dostać kosę albo zostać okradzionym... ale...Już czytałem jakieś relacje z Maroka i pełno w nich o natrętnych z haszyszem...Plan jest luźny i musze powiedzieć że mimo to że byłem już na Bałkanach, czuje wielki niedosyt i ciągnie znowu tam ale chcialbym tez inne zakątki Europy zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławo_ Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Doświadczyłem Maroka na motocyklu, choć nie wiem czy czyni mnie to doświadczonym. :-) Polecam ten kierunek każdemu. Na pewno nagabywanie przez rozlicznych "przewodników" jest uciążliwe i ciężko się od niego uwolnić, ale można to przeżyć. Haszyszu nikt Ci nie każe kupować, choć jego zakup proponowany jest niemal na każdym kroku, a zwłaszcza w górach Rif. Jeśli będziesz miał niewiele czasu na pobyt w Maroku, polecam dotrzeć do Szafszawanu, choć na pewno, kiedy znajdziesz się w tamtejszej medynie, będziesz chciał znaleźć się gdzie indziej. Nagabywanie osiąga tam poziom niewyobrażalny. Ale jest tam pięknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygaXX Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Doświadczyłem Maroka na motocyklu, choć nie wiem czy czyni mnie to doświadczonym. :-) Polecam ten kierunek każdemu. Na pewno nagabywanie przez rozlicznych "przewodników" jest uciążliwe i ciężko się od niego uwolnić, ale można to przeżyć. Haszyszu nikt Ci nie każe kupować, choć jego zakup proponowany jest niemal na każdym kroku, a zwłaszcza w górach Rif. Jeśli będziesz miał niewiele czasu na pobyt w Maroku, polecam dotrzeć do Szafszawanu, choć na pewno, kiedy znajdziesz się w tamtejszej medynie, będziesz chciał znaleźć się gdzie indziej. Nagabywanie osiąga tam poziom niewyobrażalny. Ale jest tam pięknie...Super, dzięki za infoByłeś sam czy w grupie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławo_ Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Byłem sam. Objechałem całe Maroko. Przepiękny kraj. Super, dzięki za infoByłeś sam czy w grupie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
de_Palma Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Byłem 4 razy, z żoną na jednym moto, Hondą VFR1200F.Najlepszy dotąd kierunek wg mnie. Jest bezpiecznie, dobre drogi, fantastyczny klimat, ciekawa kultura, przyjaźni ludzie.Należy tylko unikać jazdy po zmroku (nie dbają o światła, jeżdżą na pozycyjnych lub drogowych, piesi bez odblasków) i nie jeść byle gdzie ( klątwa faraona).Masa miejsc do odwiedzenia - miasta, góry, sahara, ocean. Polecam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motif Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 do Maroko nie warto na dwa dni jechać, szkoda kasy....2 tygodnie to tam mało :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
de_Palma Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Potwierdzam, ze nie warto na 2 dni. Przeprawa promem to ok €90 w jedna stronę + 3h czasu minimum + papierologia związana ze zgłoszeniem celnym motocykla.Jak już zjedziesz z promu, niezależnie czy to będzie Tanger, Ceuta czy Melilla - i „liźniesz” Maroka czyli pojedziesz ze 100-200km wgłąb, będziesz chciał jechać dalej.Powrót następnego dnia nie ma kompletnie sensu, wściekniesz się zawracając, jak już zobaczysz jak tam jest....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygaXX Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Super! Dzieki za przydatne informacje!Czekam na wiecej!to 2-3tyg urlopu trzeba, 6-8dni na dojazd i powrot.I samo Maroko chyba 7-10dniChcialbym jechac we wrzesniu-pazdzierniku Edytowane 18 Grudnia 2018 przez zygaXX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławo_ Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 I jeszcze jedno: jeśli chcesz bezproblemowo i bez niczyjej pomocy przekroczyć granicę, wypełnij i wydrukuj formularz celny D-16 w domu. Jak to zrobić, przeczytaj: https://sahara-overland.com/2014/12/27/morocco-documents/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygaXX Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motocyklista na motocyklu Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Przyłączam się do słów kolegów. Maroko potraktuj jako osobny cel podróży. Dodatkowo -Twoim motocyklem jesteś w stanie dojechać do Gibraltaru w 3 dni.Jeśli zainteresuje Cię ten kierunek podrzucam lekturę na zimowe wieczory:http://forum.motocyklistow.pl/index.php/topic/179764-afryka-wcale-nie-taka-dzika-czyli-harleyem-po-maroku-relacja/Dla mnie podróż po Maroku była swojego rodzaju pułapką - od tej pory Europa przestała mnie kręcić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygaXX Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Swietna podroz i relacja ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygaXX Opublikowano 3 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 16-17 dni wystarczy... wyjeżdżałbym z Frankfurtu, to mam do Gibraltaru 2400km 3-4 dni na dojechanie, 7-8 dni Maroko,3-4 dni powrót Wrzesień-Październik żeby nie jechac w najgorsze upały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 Siemka. Nazywam sie Grzesiek i mieszkam w Danii. Od 10.września przez 3 miesiące mam przymusowy urlop i z miłą chęcią pisał bym się na wyprawę. Jak coś będzie bardziej pewnego to omówimy szczegóły. Czekam na jakieś info.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygaXX Opublikowano 3 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 W dniu 19.12.2018 o 18:46, Sławo_ napisał: I jeszcze jedno: jeśli chcesz bezproblemowo i bez niczyjej pomocy przekroczyć granicę, wypełnij i wydrukuj formularz celny D-16 w domu. Jak to zrobić, przeczytaj: https://sahara-overland.com/2014/12/27/morocco-documents/ Nie moge pobrac tego druku D16 Zna się ktoś z was na tym dobrze i może mi pomóc? Lepiej w Algeciras czy Tarifa na prom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi