Skocz do zawartości

Simson dzwoni

Papa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Popieram GT80 :banghead:

Papa mam do Ciebie pytanko. Czy remontowałeś go niedawno? To może mieć znaczenie bo po prostu ktoś mógł spartaczyć robotę. jak ja swojego odbierałem od remontu (dawno temu, od kilku miecha bez moto jestem) to mial dziwny dźwięk, mechanik powiedział że silnik po remoncie spasowany i takie tam, a potem okazalo się, że wykonali kawal ale złej roboty i trzeba było poprawiać.

A tak poza tym to z przymrużeniem oka powiem Ci, że Simki mają to do siebie, że dżwiek silnika stoi na pograniczu dzwonienia. spoko 8)

Ten efekt co opisałeś nazywa się spalaniem stukowym. Może on być spowodowany za dużym stopniem kompresji, nagarem w cylndrze za ubogą mieszanką itd.... Żeby przekonać się czy na pewno to jest to zalej simaka benzyną 98 oktanową. Wtedy efekt powinien osłabnąć albo zniknąć.

Mój Simson dzwonił sobie przy dodawaniu gazu, a przyczyną tego było to, że przepustnica gaźnika miała nadmierny luz (była wytarta). W takim wypadku dzwonienie powinno ustać przy maksymalnym otwarciu przepustnicy. Co do spalania stukowego – detonacyjnego nie spotkałem się z tym zjawiskiem w Simsonach, A jeśli nawet to łatwo sprawdzić, wystarczy ustawić bogatszą mieszankę, wtedy zjawisko przeważnie ustaje. 8)

Oryginalnie Simsony nie miały nigdy uszczelek pod głowicą...

A te, które są dostępne to inicjatywa Polskich producentów, produkowane ze względu na słabej jakości części. Jeśli głowica nie jest idealnie równa (uszkodzona bądź nieoryginalna, ale nie zawsze) wtedy istnieje potrzeba montażu takiej uszczelki. W moim simsonie zamontowany był cylinder s60 z głowicą, brzęczenia nie stwierdziłem, także uszczelki nie montowałem, ponieważ nie było takiej potrzeby.

:)

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...