Skocz do zawartości

Zaniedbana pokrywa silnika

Mhonzik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Masz dwie opcje - nowa powłoka (czyli lakier proszkowy), albo polerka żywego aluminium. Obydwa rozwiązania mają plusy i minusy. Proszek to jednak farba i jak farba będzie wyglądał. Podpolerowane alu (od ciebie zależy do jakiego połysku) fajnie wygląda, ale trzeba o to potem bardziej dbać - trzeba czyścić. Można próbować położyć bezbarwny ale to dobrze wychodziło tylko Japończykom w fabryce :)

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

• 4 tygodnie później...

Masz dwie opcje - nowa powłoka (czyli lakier proszkowy), albo polerka żywego aluminium. Obydwa rozwiązania mają plusy i minusy. Proszek to jednak farba i jak farba będzie wyglądał. Podpolerowane alu (od ciebie zależy do jakiego połysku) fajnie wygląda, ale trzeba o to potem bardziej dbać - trzeba czyścić. Można próbować położyć bezbarwny ale to dobrze wychodziło tylko Japończykom w fabryce :)

mniej więcej 10 lat temu miałem podobny problem. Zrobiłem to w zimie , w okresie letnim po prostu szkoda czasu. Otóż zdemontowałem pokrywy silnika, wymyłem, odtłuściłem i......zacząłem działać. Czyli pojemnik z wodą, papiery wodne od najgrubszego (180) do najdrobniejszego (2500), potem poler i mnóstwo, mnóstwo cierpliwości a efekt jeśli przyłożysz się do tego będzie powalający. Aluminium można naprawdę wypolerować na przysłowiowe lustro. Niestety nie mam zdjęć z tamtego okresu, ale metodę stosuję do dzisiaj i przynosi efekt

znalazłem zdjęcia i wysyłam

pozdro i wytrwałościpost-90921-0-05347200-1526059941_thumb.jpg

post-90921-0-61128700-1526059893_thumb.jpg

Po polerowaniu i pierwszym wiosennym deszczyku będzie jęczał w stylu "qrwa dlaczego nie kupiłem dekli w chromie" .Nie wiem czy występuja - ale jak są to bierz bez względu na cenę albo oddaj swoje do chromowania . No chyba że traktujesz moto jak eksponat czyli 4h pucowania / 1h jeżdżenia to zdążysz zadbać o polerkę. Też tak kiedyś miałem , teraz myje jak nie widac logo pod robalami. Szkoda czasu :P

Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D