karolMTX80r2 Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Witam. Ostatnio odpaliłem motor w hondzie ale uszczelka pod głowicą jakoś była uszkodzona i wyciekiwał płyn chłodniczy. Wczoraj zdjąłem głowice i wyczyściłem wszystko. Zobaczyłem przy tym że cylinder lekko podniusł się razem z uszczelka. Czy muszę teraz wyciągać silnik i wymieniać uszczelka pod cylindrem? A teraz odnośnie docierania.Hania pochodziła na wolnych obrotach ponad 6 godzin, cylinder jest w ładnym stanie. Chodziła na benzynie 98 150ml oleju castrol na 5litrów paliwa.Czy mogę lać już normalną mieszankę bo strasznie Hania poluje olejem? Teraz jak będe jeździć to jak możecie to pomóżcie mi ile kilometrów, do jakiej prędkości, jakich obrotów, kiedy zmienić olej w silniku (teraz mam Motul Transoil zielony) itp. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Po co trzymałeś odpalony silnik na wolnych obrotach przez 6h? Cytuj http://czcross.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolMTX80r2 Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Znaczy nie że tak na raz tylko przez kilka dni tak aby rozgrzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 ale po co? Cytuj http://czcross.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Chodziła na benzynie 98 150ml oleju castrol na 5litrów paliwa. to jest jakieś 1:30 bez sensu jak lejesz dobry olej to lej mniej z 1:40 czyli jakieś 120ml na 5 Czy mogę lać już normalną mieszankę bo strasznie Hania poluje olejem? to od tego że trzymAŁEŚ ją tak długo na biegu jałowym -bez sensu , wywaliłeś tylko kupę kasy na paliwo i olej ani ci się to nie dotarło , ani nic nie zyskałeś a zamuliłeś ją nagarem i będzie teraz długo pluć i dymić.... kiedy zmienić olej w silniku (teraz mam Motul Transoil zielony) itp. z raz na rok myślę Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolMTX80r2 Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Jak zdjęłem głowice to tam na tłoku sie nazbierał olej to go wyczyściłem i jest fajnie.Paliwa mi poszło z 2l to chyba nie tak dużo.A po co. Tak mi na wiejskie mechaniki radzili ,,żeby się pierścienie ułożyły"a co z uszczelką pod cylindrem, ona jest cała, mogę jej jeszcze użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 To nie słuchaj wiejskiego mechanika, silnik nie powinien pracować na wolnych obrotach bez obciążenia. Cytuj http://czcross.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolMTX80r2 Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Ok a co z tą uszczelka?!? Bo nie wiem czy ściągać wydech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hipolfs Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Przed każda jazdą silnik powinien być rozgrzewany 2-3 minuty a takie pseudodocieranie bez obciążenia mogło doprowadzić do tego że teraz tłok bd puchnąc ponieważ nie zostął od od początku przystosowany do nagłych i zmiennych obciążeń oraz skoku temperatury nie wspominając że bez odpowiedniego i zmiennego przepłukiwania mogłeś zawalić kanał wydechowy olejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolMTX80r2 Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Dzięki. Już nie będę takich błędów nigdy popełniał.Uszczelki zamówione, jutro spróbuje załozyć łańcuch,sprzęgło,i resztę i zaczynam jeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Ride it like you stole it - ( jezdzij tak jakbys ja ukradl ) to najlepsza rada na docieranie.Teraz zroznicowane obroty i czadu na niskich biegach - dopiero wowczas pierscienie ci sie dotra ( jesli cylinder ma jeszcze wyrazne slady po honowaniu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolMTX80r2 Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Ok dzięki Adam. A czy to prawda że jak jest ostatni tłok to nie można przesadzać bo pęknie tuleja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Nic się nie powinno stać o ile szlif jest wykonany poprawnie a tłok nie jest zrobiony z gównolitu Cytuj http://czcross.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 zależy ile jeszcze tej tuleji zostało :D w cz cross tak się często zdarzało ale tam ostatni tłok był + 2.5 jak dobrze pamiętam , ile mtx ma nadwymiarów rób jak adam pisze dobrze rozgrzej i po garach , pilnując tylko żeby nie przegrzać a jeśli już niechcący ci się zdarzy - broń boże nie gaś jej tylko średnie obroty i duża prędkość żeby wystudzić silnik i dopiero zgaś , u mnie kumpel jak dt50 docierał i mu się przegrzała to odrazu ją zgasił i już nie odpalił , brak ruchu cieczy chłodzącej , brak chłodzenia chłodnicy i brak ruchu tłoka i złapało cylinder , remont do powtórki... Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolMTX80r2 Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Ok dzięki. Hehe tak się składa że kiedyś też docierałem Dt 50 tylko że chłodzone powietrzem. Słyszałem że trzeba dawać po garach i tak zawałem że tłok zatrzymywał się codziennie tak z 3 razy. Ale moc jakąś tam miał bo Gianelli było A tak żeby nie zakładać nowego tematu to czy wie kto jaką złączke łańcucha kupić do łańcucha. Jakiś wymiar? Od WSK by pasowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi