Skocz do zawartości

Uszczelki, docieranie Honda mtx80r2

karolMTX80r2
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio odpaliłem motor w hondzie ale uszczelka pod głowicą jakoś była uszkodzona i wyciekiwał płyn chłodniczy.

Wczoraj zdjąłem głowice i wyczyściłem wszystko. Zobaczyłem przy tym że cylinder lekko podniusł się razem z uszczelka. Czy muszę teraz wyciągać silnik i wymieniać uszczelka pod cylindrem?

A teraz odnośnie docierania.

Hania pochodziła na wolnych obrotach ponad 6 godzin, cylinder jest w ładnym stanie. Chodziła na benzynie 98 150ml oleju castrol na 5litrów paliwa.

Czy mogę lać już normalną mieszankę bo strasznie Hania poluje olejem?

Teraz jak będe jeździć to jak możecie to pomóżcie mi ile kilometrów, do jakiej prędkości, jakich obrotów, kiedy zmienić olej w silniku (teraz mam Motul Transoil zielony) itp.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Chodziła na benzynie 98 150ml oleju castrol na 5litrów paliwa.

to jest jakieś 1:30 bez sensu jak lejesz dobry olej to lej mniej z 1:40 czyli jakieś 120ml na 5

Czy mogę lać już normalną mieszankę bo strasznie Hania poluje olejem?

to od tego że trzymAŁEŚ ją tak długo na biegu jałowym -bez sensu , wywaliłeś tylko kupę kasy na paliwo i olej ani ci się to nie dotarło , ani nic nie zyskałeś a zamuliłeś ją nagarem i będzie teraz długo pluć i dymić....

kiedy zmienić olej w silniku (teraz mam Motul Transoil zielony) itp.

z raz na rok myślę

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Jak zdjęłem głowice to tam na tłoku sie nazbierał olej to go wyczyściłem i jest fajnie.Paliwa mi poszło z 2l to chyba nie tak dużo.

A po co. Tak mi na wiejskie mechaniki radzili ,,żeby się pierścienie ułożyły"

a co z uszczelką pod cylindrem, ona jest cała, mogę jej jeszcze użyć?

Przed każda jazdą silnik powinien być rozgrzewany 2-3 minuty a takie pseudodocieranie bez obciążenia mogło doprowadzić do tego że teraz tłok bd puchnąc ponieważ nie zostął od od początku przystosowany do nagłych i zmiennych obciążeń oraz skoku temperatury nie wspominając że bez odpowiedniego i zmiennego przepłukiwania mogłeś zawalić kanał wydechowy olejem.

Ride it like you stole it - ( jezdzij tak jakbys ja ukradl ) to najlepsza rada na docieranie.

Teraz zroznicowane obroty i czadu na niskich biegach - dopiero wowczas pierscienie ci sie dotra ( jesli cylinder ma jeszcze wyrazne slady po honowaniu ).

zależy ile jeszcze tej tuleji zostało :D w cz cross tak się często zdarzało ale tam ostatni tłok był + 2.5 jak dobrze pamiętam , ile mtx ma nadwymiarów

rób jak adam pisze dobrze rozgrzej i po garach , pilnując tylko żeby nie przegrzać a jeśli już niechcący ci się zdarzy - broń boże nie gaś jej tylko średnie obroty i duża prędkość żeby wystudzić silnik i dopiero zgaś , u mnie kumpel jak dt50 docierał i mu się przegrzała to odrazu ją zgasił i już nie odpalił , brak ruchu cieczy chłodzącej , brak chłodzenia chłodnicy i brak ruchu tłoka i złapało cylinder , remont do powtórki...

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

• 2 tygodnie później...

Ok dzięki. Hehe tak się składa że kiedyś też docierałem Dt 50 tylko że chłodzone powietrzem. Słyszałem że trzeba dawać po garach i tak zawałem że tłok zatrzymywał się codziennie tak z 3 razy. Ale moc jakąś tam miał bo Gianelli było

A tak żeby nie zakładać nowego tematu to czy wie kto jaką złączke łańcucha kupić do łańcucha. Jakiś wymiar? Od WSK by pasowało?