Skocz do zawartości

EVO leje sie z odmy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zauważyłem żeby z odmy leciał olej ale też nie mogłem tego zauważyć bo dopiero HD przypłyną i oprócz kilku krótkich kajtnięć w koło komina jednego mocnego rozgrzania w celu sprawdzenia szczelności nie mam doświadczenia.

Edytowane przez Fazik

Dajesz go z boku i jesli juz kapie to kapie sobie na asfalt. Ja wybieram ten przykrecany -

http://allegro.pl/filtr-odmy-silnika-odpowietrzenie-harley-i4816440686.html

i przykrecam go do skrzyni biegów w okolicach przewodu hamulca tylnego.

Generalnie to nawet nie mozna powiedzieć że kapie, jest sobie mokry i tyle... ale przynajmniej:

- nic nie trzeba robic (choćby oprózniac zbiorniczka)

- nigdy nie widziałem kropli oleju pod motorem nawet po ostrym lataniu...

- przez 5 lat używania wad nie stwierdziłem...

- no może jedną- trzeba go wytrzeć osobną szmatką aby nie zapaskudzić sobie gąbki do mycia motoru..

P.S.1

A jesli już kapie to trzeba dłubac, bo inaczej to po pewnym czasie zbiorniczek bedzie za mały... i trzeba bedzie przywiązac wiadro na sznurku...

P.S.2

Piszę tu oczywiscie o rocznikach z górną odma... starsze roczniki mają inaczej.

Edytowane przez fisu

"Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia.''

Autoryzowany dealer S&S Cycle

site-logo-badge.png

https://harley-parts.pl/ 

W kazdym silniku warto to wyj**ać na zewnątrz. Po kij ma silnik spalać opary ze skrzyni korbowej- w imię tego by być EKO?

Silnik ma palić powietrze i benzyne - nie opary olejowe.. to raz.

Dwa - tak jak napisałem- jak kapie to jest coś zwalone... a zapocony filterek mi nie przeszkada, bo jak znam siebie - zapomnę opróznić zbiorniczek i pewnego słonecznego dnia wywalę niechcący jego zawartość na jakimś pieknym zabytkowym rynku w jakimś pięknym szwajcarskim miescie...

Dla mnie cool to jazda bez myslenia o maszynie, a nie ganianie dookoła motoru i robienie mu dobrze...

P.S.

Jesli EVO ma już coś polatane -to cóż- ma polatane...i to jest też cool- bo motor ma prawo mieć polatane...

Polatane EVO jest cool i biker który nim lata też jest cool.

Jak zlikwidujesz wycieki z odmy... w EVO po '92 - to też bedzie cool...

A zbiorniczek? - no cóż to wg mnie jakas choroba- albo motoru, albo bikera...

Tak uważam.

site-logo-badge.png

Bo to w Harleyu tak jest jak w tych moich postach- :biggrin: - generalnie nie leje... chcesz się dowiedzieć co mam na mysli to poczytaj ksiazki Sonnego Bargera- tam jest wszystko dokładnie wyjaśnione.

Wg mnie Sonny ma racje, choćby dlatego, że zęby zjadł na tych motorach. Zdrowe, życiowe podejście użytkownika i mechanika w jednym. Można nawet napisac, że więcej niż użytkownika, bo to co Helsi wyprawiają z tymi motorami to nie jest standardowe użytkowanie... ;)

A ja to tylko mogę potwierdzić na podstawie swoich doświadczeń...

Tak więc: gdy wg Ciebie EVO leje z odmy to sięgnij do Sonnego- tam stoi czy motor jest do roboty, czy tak ma być. :) Bo mi się tego już bardziej tłumaczyć nie chce, kiedy EVo może polać z odmy, a kiedy nie.

P.S.

Kolega Fazik pisze, że jemu olej nie kapie czyli ma sprawny silnik wiec o czym Ty piszesz? Po co chcesz to zabezpieczać zabafką za 100 Euro? Skoro wystarczy mu filterek za 60 PLN.

site-logo-badge.png