eurotarget Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Witam wszystkich, Miałem wypadek podczas spokojnej jazdy wkoło komina.L-ka zajechała mi drogę na kilka metrów przede mną i uderzyłem w tył samochodu. Byłem w szpitalu i teraz się rehabilituję. Policja uznała, że nie zachowałem należytej ostrożności i skierowała sprawę do sądu (nie przyznałem się do winy). Czy możecie polecić mi prawnika, który ma doświadczenie w sprawach wypadków komunikacyjnych z terenu Warszawy i okolic. Ewentualnie Żyrardów, Skierniewice. Z góry dziękuję za wszelkie informacje i sugestie.Pozdrawiam, Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kivi Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 uderzyłem w tył samochodu. A jak sądzisz, czyja to wina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diabeł Piszczałka Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 A jak sądzisz, czyja to wina? Pytanie czy elka wjechała z podporzadkowanej/zmieniała pas. W tych dwóch przypadkach nie odpusciłbym ani trochę. W elce były kamery? Jakies kamery miejskie w pobliżu? Cytuj Dlaczego na świecie żył i czego chciał, dokąd dążył, komu służył - sam nie wiedział. Służył stepom, wichrom, wojnie, miłości i własnej fantazji. Primum non nocere. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert72 Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Oczywiście można się kłócić ale Kiwi zaznaczył celnie " uderzyłem w tył samochodu". To tak jak z babcią która "wtargnęła na pasy" a zdarzenie miało miejsce na środku jezdni. L-ka raczej nie zmienia szybko pasów ruchu. Uderzenie pewnie było by w bok/ tył-bok. Poza tym w przepisach jest wyraźnie napisane nawet nie o należytej a szczególnej ostrożności w przypadku L-ki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 poszukaj w prasie, mec. Wende junior dla mordercy drogowego załatwił zawieszenie prawka na rok, chyba się nada. za niższe przewinienie pewnie skasuje mniej, żeby się sprzedać; "motocyklista" że pożal się boże... :banghead:jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4jku Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 L-ka zajechała mi drogę na kilka metrów przede mną i uderzyłem w tył samochodu. Możesz to jakoś opisać albo narysować? Miałem wypadek podczas spokojnej jazdy wkoło komina. Nie rozumiem Cytuj Heartstone. Link do założenia konta z nagrodą za aktywację :) https://battle.net/recruit/SGD6NTGVLV?blzcmp=raf-hs&s=HS&m=pc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kivi Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Nikt tu nic nie będzie ustalał. Policja skierowała wniosek o ukaranie do sądu ze wskazaniem winnego. Przybija Ci bez rozprawy mandat i 70 pln kosztów i radze na tym zaprzestać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eurotarget Opublikowano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Witam wszystkich, dziękuję za wszystkie posty.A więc po kolei. Nie wiem czy jest zainstalowana kamera ale na wszelki wypadek we wniosku do sądu z przesłuchania naocznego świadka oraz zdjęcia z miejsca wypadku poprosiłem o uwzględnienie nagrania jeśli takowe istnieje. Niestety, w tym miejscu nie ma kamer ulicznych.Gwoli wyjaśnienia, latanie wkoło komina to jazda lokalne po najbliższej okolicy :)A teraz krótki opis. Prosta droga, sucha nawierzchnia, jazda w terenie zabudowanym, ładny wieczór bez słońca godz.19.15Przede mną L-ka sygnalizuje skręt w prawo i zaczyna skręcać w tamtym kierunku, zwalniam do 30 km/h i wrzucam kierunek w lewo aby ją ominąć z lewej strony.Cały czas jestem na swoim pasie, za mną jedzie samochód (naoczny świadek). Na kilka/kilkanaście metrów przede mną samochód z nadal włączonym kierunkowskazem w prawo raptownie skręca w lewo wprost pod moje koła. Próbowałem jeszcze ratować się skrętem w prawo ale bezskutecznie i uderzyłem w jego tył. Wyglądało to jak próba zawrócenia z powrotem do miasta bo z naprzeciwko nic nie jechało. Instruktor był w większym szoku niż ja bo wypadł z samochodu na czworakach natomiast co ciekawe z samochodu nie wysiadła kursantka i nawet nie zainteresowała się moim stanem. Ciekawe, prawda?Naoczny świadek w pełnie potwierdza moją wersję o dziwnych manewrach wykonywanych przez l-kę ale nie wiedzieć czemu nie został przesłuchany ani na miejscu wypadku ani potem. Policja nie wykonała żadnego zdjęcia mimo mojej prośby w tej sprawie. Na szczęście wspomniany świadek zrobił jedno ale bardzo dokładne zdjęcie. Wracając do pytania, czy możecie polecić prawnika bo zamierzam dowieść w sądzie swoich racji. Samochód nauki jazdy lub egzaminacyjny ( nie ma znaczenia) nie jest pojazdem uprzywilejowanym i obowiązują kierującego takie same przepisy jak wszystkich użytkowników drogi.Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4jku Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Samochód nauki jazdy lub egzaminacyjny ( nie ma znaczenia) nie jest pojazdem uprzywilejowanym i obowiązują kierującego takie same przepisy jak wszystkich użytkowników drogi. Nie mniej, jako że to był pojazd nauki jazdy oznakowany w odpowiedni sposób, powinieneś zastosować zasadę ograniczonego zaufania, tym bardziej że sygnalizował zamiar wykonania "jakiegoś" manewru. Generalnie uważam że szanse masz ale mniejsze niż Lka. Zgodnie z przepisami możesz wyprzedzać nawet jadąc tym samym pasem (zakładam że to nie było skrzyżowanie), tyle że wjechałeś w tył więc wystarczy że Lka powie że nie miałeś kierunkowskazu i już jesteś ugotowany. Gdyby wjechał w ciebie bokiem, to by była inna historia. No ale to tylko moje zdanie, personalnie nikogo nie polece, doradzęe tylko żeby się dobrze zastanowić nad walką w sądzie, ponieważ uwierz mi że wyroki w naszych sądach niezależnie od dowodów potrafią być bardzo zaskakujące. Cytuj Heartstone. Link do założenia konta z nagrodą za aktywację :) https://battle.net/recruit/SGD6NTGVLV?blzcmp=raf-hs&s=HS&m=pc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koroviov Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Weż dobrego prawnika, to masz szansę się obronić. I nie dostaniesz grzywny (sądzę, ze jakieś 200 - 300 zł). Co prawda prawnik weźmie 1500 zł. ale przynajmniej będziesz miał satysfakcję, ze jesteś dobrym kierowcą i to nie twoja wina. ;) Cytuj "Leję na fałki i śmierdzące cwajtakty" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 To z3 ktos uderzyl w tyl pojazdu nie znaczy absolutnie nic o winie uderzajacego. Sa przypadki, gdzie jest winny ten ktoremu zaparkowano w bagazniku. I wlasnie od tego sa sady. :crossy: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kivi Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 Może gdzieś tam daleko w obcych cywilizacjach. U nas sad bez posiedzenia przybije winę temu, kogo wskaże Policja. Kolejne instancje podtrzymają wyrok i już po 3 latach będziesz miał wyrok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaki Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 Tak jak tu? Cytuj Volksdeutsche – określenie stosowane w pierwszej połowie XX wieku wobec osób pochodzenia niemieckiego, niezamieszkujących Niemiec, którzy nie posiadali niemieckiego ani austriackiego obywatelstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4jku Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 To z3 ktos uderzyl w tyl pojazdu nie znaczy absolutnie nic o winie uderzajacego. Sa przypadki, gdzie jest winny ten ktoremu zaparkowano w bagazniku. I wlasnie od tego sa sady. :crossy: Ale teraz nie chodzi o to kto jest winny tylko co można udowodnić i do czego można przekonać sędziego... Cytuj Heartstone. Link do założenia konta z nagrodą za aktywację :) https://battle.net/recruit/SGD6NTGVLV?blzcmp=raf-hs&s=HS&m=pc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongor Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 A czy mozna omijac/wyprzedzac, pojazd skrecajacy w prawo na tym samym pasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi