Skocz do zawartości

Hyosung GT 650p czy Suzuki Gladius

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

chcę kupić motocykl w tym tygodniu.

Zastanawiam się pomiędzy dwoma (jak w tytule), z tym, że Hyosung jest fabrycznie nowy, 5 lat gwarancji i kosztuje o 2.5 tys mniej niż Gladius uzywany z 2010 r. Oba moto bez abs.

90% czasu - jazda miejska - dom - praca - dom, pozostały czas - wypady nawet na koniec EU.

Jakieś pomysły? Podpowiedzi?

Ja uczyłem się jeździć na MZ 150 ;-) a prawo jazdy zdawałem chyba na Jawie 350...

Nie zalezy mi na "opłacie za znaczek" - z tego też powodu np. mam telewizor TCL 50" który wyświetla obraz tak samo jak Sharp tyle że za 1/3 ceny ;-).

Ciekaw jestem także opinii osób użytkujących Hyosunga (produkt koreański koncernu Kia/Hyunday) i/lub ew. mechaników motocyklowych.

Siec autoryzowanych deaerów (co za ty idzie autoryzowanych mechaników) na południu jest biedna. W "salonie" który bylem pracownik nie bardzo potrafił powiedzieć co ma (wiedziałem więc od niego), a już mnie pozytywnie do tego zapalić to w ogole.

Koreańskie "mocno pełnoletnie" auto zajeździłem do końca, z czasem się dowiedziałem że kupiłem z kręconym licznikiem (złomowany: padł elektroniczny sterownik silnika) i jestem pełen uznania, nie naraził mnie na jakieś koszty (sprzęgło, przeguby napędedowe), niemiec nie jeździłby więcej. Pełny szacunek dla koreańskiej technologii

Być może Hyo pojawi się w moim garażu.

EDIT: nowe mniej znanej marki, a "markowe" nie wiadomo jakim serwisem (np jedna panewka z oszczędności mniej, stąd koniec mojej GS500) to dobre pytanie, i warto je rozważyć.

Edytowane przez cosinus

Mnie tylko zastanawia dlaczego chcesz cofac sie w czysie do tylu ? ? ?

Olej modele bez ABS'u

Jezeli juz masz wybrac miedzy tymi dwoma to bralbym Gladiusa z ABS'em Ta koreanska mysl techniczna ma juz konstrukcyjnie dobrze ponad 12 lat !

:crossy:

Maciopa. Weź jeszcze jedną rzecz pod uwagę. Co prawda cena zakupu podobna, ale utrata wartości? Sprawdź ile kosztują używane Hyosungi (ja tego nie wiem). Zakładam jednak, że ten gladius będzie tracił na wartości dużo mniej niż Hyosung.

Pozdr.

F.

Dokładnie tak jak pisze filipr - jeśli masz zamiar kupić moto na dłużej to koreańczyk jest godny rozważenia ale jeśli przewidujesz zmianę w niezbyt odległej perspektywie to raczej bym się w to nie pchał.

p.s.

ks-rider - można się cofać do przodu ? :wink: