l00kazz Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 WItam kolegów. Planuję w niedługim czasie tygodniowy wyjazd na Mazury.Moją bazą wypadową będzie mała wieś niedaleko Nidzicy, ale plan jest by jak najwięcej jeździć po okolicy i zwiedzać. Stąd też i moje pytanie - co polecacie odwiedzić na Mazurach?Mi się marzy jeden dzień jakiegoś spływu kajakowego lub popływania kajakiem po jeziorach, będę wdzięczny za jakieś wasze sprawdzone miejsca i spływy:)Oprócz tego reszta dni jest przeznaczona na zwiedzanie:) Pozdrawiam Łukasz Cytuj Zapraszam na jedyne w Polsce kursy angielskiego dla motocyklistów(specjalne zniżki):http://www.englishwithlucas.com/ihttps://www.facebook.com/angielski.English.with.LucasAngielski bez żadnych zahamowań :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Co do kajaków, to zasadniczo masz dwie trasy - kajakowa autostrada (znaczy że dużo ludzi to robi) - spływ Krutynią spod Rucianego. Śliczna rzeczka, naprawdę warto. A jak chcesz na dziko i bez ludzi to spływ Sapiną od Kruklanek do Święcajt chyba. Mniej rzeki, parę jeziorek, ale prawie nikogo nie spotkasz. Są firmy w necie, dzwonisz, przywożą kajak, i jak skończysz to cię odbierają samochodem. A "zwiedzania" klasycznego to nie ma za wiele - Wilczy Szaniec, Twierdza Boyen, Bunkry w Mamerkach i śluzy na kanale Mazurskim, a potem masz zamki/hotele w Rynie i Giżycku. Ale po prawdzie na Mazurach najlepiej łódką pod żaglem :DNa mnie łódka we wrześniu już czeka.... :) Edytowane 20 Czerwca 2014 przez Buber Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varg Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Jeżeli lubisz dzikie klimiaty to zdecydowanie spływ kajakowy Węgorąpą, niestety nie wiem czy w tej chwili ktoś ma to w ofercie.Odnośnie zwiedzania to jest tego i wszystko zależy co preferujesz i na jak dużo off-roadu możesz sobie pozwolić. Z bardziej popularnych atrakcji to oprócz tego co wymienił Buber: -Piramida w Rapie-5 śluż na Kanale Mazurskim (do niektórych fajne off-roadowe trasy)-Wiadukty w Stańczykach-Święta Lipka-Reszel-Zamek i Bazylika Św. Jerzego w Kętrzynie Jeżeli pokręcisz się omijając te głowne atrakcje turystyczne to znajdziesz mase ciekawych dworków, kaplic ukrytych w lasach, zabytkowych kościołów, pobitewne i rodowe cmentarze, widoki jak z pocztówek i bardo dużo śladów historii. Cytuj Organizacja wycieczek motocyklowych po Mazurach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarolaS Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Mnie zdecydowanie piramida rozczarowała...szkoda czasu. Fajnie zobaczyć Mrągowo, Mikołajki, Szczytno itd, koniki polskie w Popielnie, park dzikich zwierząt w Kadzidłowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wajzer Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Piramidę trzeba z góry wiedzieć gdzie szukać. Ja jeździłem w Rapie 3 godziny po polach. Raz pokierowali mnie tubylcy do osady indiańskiej inni skierowali mnie do lasu gdzie w starym sarkofagu znalazłem dwie mumie. Dopiero tu na forum dowiedziałem się że naprawdę istnieje :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wtadeusz Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 l00kazz - powodzenia z wyprawa!! ja bede na mazurach (przejazdem , mysle ze max 2-3 dni) jakos okolo 21-25 sierpnia, jezeli do tego czasu wrocisz, to napisz co wg Ciebie warto zobaczyc... oraz jakis splyw polecasz. z checia poswiecilbym dzien zeby zamienic konia na kajak:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pancur Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Nie udało się w ten wekend jako że prognozy wystraszyły.Jeśli przewidywania będą na nadchodzący jadę z plecaczkiem.Nie nastawiam się na zwiedzanie wg planu poza wilczym szańcem. Cytuj https://www.facebook.com/Motocykleradom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magik Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 (edytowane) coraz czesciej zaczynam myslec nad mazurami na moto, chce sie wybrac na 2-3 dnia czy mozecie polecic jakies miejsce gdzie mozna przenocowac pod namiotem? w sensie jakies pole z zapleczem sanitarnym? i gdzie bezpiecznie mozna postawic moto?czy raczej z takim czyms nie powinno byc problemu i smialo mozna jechac w ciemno? Edytowane 21 Lipca 2014 przez Magik Cytuj Pozdrowienia z Kołobrzegu, europejskie miasto, ceny niemieckie pogoda angielska :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pancur Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Leć na wariata jak ja.Pierwszy nocleg w miejscowości Skorupki nad Tałtami.Dzicz 5 km po piachu w nocy bo to znajomi znajomych :D Nigdy więcej,Kolejny nocleg 50 zł od osoby "U Komtura 10 km za Mikołajkami w stronę Giżycka.Super miejscówka z dobrym jedzeniem.Miejsc pod biwak masę.Nawet nie umawiaj tylko gdzie droga zastanie niedaleko znajdziesz jakiś kemping. Cytuj https://www.facebook.com/Motocykleradom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magik Opublikowano 23 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Witam, wstępnie obrałem taką trasę: http://i.imgur.com/S1SAiNd.jpg i po drodze:1) Wilczy Szaniec2) Święta Lipka3) Leśniewo – śluza zaporowa4) Mamerki – kompleks bunkrów5) Giżycko – wieża ciśnień6) Stanica żeglarska w porcie Rydzewo (jezioro Niegocin) – knajpka w stylu motocyklowym7) Mrągowo – (np. miasteczko Mrongoville)Kolorem zielonym zaznaczyłem polecane trasy co jeszcze oprocz tego? Cytuj Pozdrowienia z Kołobrzegu, europejskie miasto, ceny niemieckie pogoda angielska :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wajzer Opublikowano 23 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 (edytowane) No to proponuję jako bazę wypadową Węgorzewo. Kamping "Rusałka" motocykl + jedna osoba z namiotem 32zł/doba. I jak Giżycko to koniecznie Fort Boyen. Ta śluza jest czynna? Bo jeżeli masz na myśli tą nieczynną, napewno jest ciekawa ale w tym samym rejonie jest śluza czynna, bliżej granicy tylko niepamiętam nazwy miejscowości. Edytowane 23 Lipca 2014 przez wajzer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pancur Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Jeśli wystarczy czasu to spływ Krutynią z Ukty.Mnie się nie udało ale wrócę ;) Cytuj https://www.facebook.com/Motocykleradom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi