Skocz do zawartości

Podróż po mazurach - co warto zobaczyć?

l00kazz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

WItam kolegów.

Planuję w niedługim czasie tygodniowy wyjazd na Mazury.

Moją bazą wypadową będzie mała wieś niedaleko Nidzicy, ale plan jest by jak najwięcej jeździć po okolicy i zwiedzać.

Stąd też i moje pytanie - co polecacie odwiedzić na Mazurach?

Mi się marzy jeden dzień jakiegoś spływu kajakowego lub popływania kajakiem po jeziorach, będę wdzięczny za jakieś wasze sprawdzone miejsca i spływy:)

Oprócz tego reszta dni jest przeznaczona na zwiedzanie:)

Pozdrawiam

Łukasz

Zapraszam na jedyne w Polsce kursy angielskiego dla motocyklistów(specjalne zniżki):

http://www.englishwithlucas.com/

i

https://www.facebook.com/angielski.English.with.Lucas

Angielski bez żadnych zahamowań :)

Co do kajaków, to zasadniczo masz dwie trasy - kajakowa autostrada (znaczy że dużo ludzi to robi) - spływ Krutynią spod Rucianego. Śliczna rzeczka, naprawdę warto. A jak chcesz na dziko i bez ludzi to spływ Sapiną od Kruklanek do Święcajt chyba. Mniej rzeki, parę jeziorek, ale prawie nikogo nie spotkasz. Są firmy w necie, dzwonisz, przywożą kajak, i jak skończysz to cię odbierają samochodem.

A "zwiedzania" klasycznego to nie ma za wiele - Wilczy Szaniec, Twierdza Boyen, Bunkry w Mamerkach i śluzy na kanale Mazurskim, a potem masz zamki/hotele w Rynie i Giżycku.

Ale po prawdzie na Mazurach najlepiej łódką pod żaglem :D

Na mnie łódka we wrześniu już czeka.... :)

Edytowane przez Buber

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

Jeżeli lubisz dzikie klimiaty to zdecydowanie spływ kajakowy Węgorąpą, niestety nie wiem czy w tej chwili ktoś ma to w ofercie.

Odnośnie zwiedzania to jest tego i wszystko zależy co preferujesz i na jak dużo off-roadu możesz sobie pozwolić.

Z bardziej popularnych atrakcji to oprócz tego co wymienił Buber:

-Piramida w Rapie

-5 śluż na Kanale Mazurskim (do niektórych fajne off-roadowe trasy)

-Wiadukty w Stańczykach

-Święta Lipka

-Reszel

-Zamek i Bazylika Św. Jerzego w Kętrzynie

Jeżeli pokręcisz się omijając te głowne atrakcje turystyczne to znajdziesz mase ciekawych dworków, kaplic ukrytych w lasach, zabytkowych kościołów, pobitewne i rodowe cmentarze, widoki jak z pocztówek i bardo dużo śladów historii.

Piramidę trzeba z góry wiedzieć gdzie szukać. Ja jeździłem w Rapie 3 godziny po polach. Raz pokierowali mnie tubylcy do osady indiańskiej inni skierowali mnie do lasu gdzie w starym sarkofagu znalazłem dwie mumie. Dopiero tu na forum dowiedziałem się że naprawdę istnieje :biggrin:

l00kazz - powodzenia z wyprawa!! ja bede na mazurach (przejazdem , mysle ze max 2-3 dni) jakos okolo 21-25 sierpnia, jezeli do tego czasu wrocisz, to napisz co wg Ciebie warto zobaczyc... oraz jakis splyw polecasz. z checia poswiecilbym dzien zeby zamienic konia na kajak:)

• 5 tygodni później...

coraz czesciej zaczynam myslec nad mazurami na moto, chce sie wybrac na 2-3 dni

a czy mozecie polecic jakies miejsce gdzie mozna przenocowac pod namiotem? w sensie jakies pole z zapleczem sanitarnym? i gdzie bezpiecznie mozna postawic moto?

czy raczej z takim czyms nie powinno byc problemu i smialo mozna jechac w ciemno?

Edytowane przez Magik

Pozdrowienia z Kołobrzegu, europejskie miasto, ceny niemieckie pogoda angielska :)

Leć na wariata jak ja.Pierwszy nocleg w miejscowości Skorupki nad Tałtami.Dzicz 5 km po piachu w nocy bo to znajomi znajomych :D Nigdy więcej,Kolejny nocleg 50 zł od osoby "U Komtura 10 km za Mikołajkami w stronę Giżycka.Super miejscówka z dobrym jedzeniem.Miejsc pod biwak masę.Nawet nie umawiaj tylko gdzie droga zastanie niedaleko znajdziesz jakiś kemping.

Witam,

wstępnie obrałem taką trasę:

http://i.imgur.com/S1SAiNd.jpg

i po drodze:

1) Wilczy Szaniec
2) Święta Lipka
3) Leśniewo – śluza zaporowa
4) Mamerki – kompleks bunkrów
5) Giżycko – wieża ciśnień
6) Stanica żeglarska w porcie Rydzewo (jezioro Niegocin) – knajpka w stylu motocyklowym
7) Mrągowo – (np. miasteczko Mrongoville)
Kolorem zielonym zaznaczyłem polecane trasy

co jeszcze oprocz tego?

Pozdrowienia z Kołobrzegu, europejskie miasto, ceny niemieckie pogoda angielska :)

No to proponuję jako bazę wypadową Węgorzewo. Kamping "Rusałka" motocykl + jedna osoba z namiotem 32zł/doba. I jak Giżycko to koniecznie Fort Boyen. Ta śluza jest czynna? Bo jeżeli masz na myśli tą nieczynną, napewno jest ciekawa ale w tym samym rejonie jest śluza czynna, bliżej granicy tylko niepamiętam nazwy miejscowości.

Edytowane przez wajzer