bart_b Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) bardzo wiele mozliwości. trzy marki ktore wymieniłem maja oleje najwyższych lotów tak wiec bierzesz wartość która ci potrzebna, 10w50 15w50 10w60 itd i kupujesz wyrób. Syntetyczne masz np. full power katana z ipone, motorex power synt, LM HD racing synth i już. ja leje ipona. tylko w wydaniu do ktm czyli 10w60. Edytowane 22 Marca 2014 przez bart_b Cytuj MOTOPROJEKT - Warsztat motocyklowy serwis, naprawa, diagnostyka komputerowa, materiały eksploatacyjne Sławek - 604 635 069 Bart - 695 880 500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek128 Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Na 10w60 w mocnym litrze traci się nawet kilka koni mocy, ja w to wbijam ale zwolennicy tuningów, k&n, PC i akrapów powinni to wziąć pod rozwagę. Ja zamiast 300v proponuję valvoline synpower - bardzo tani a wg. mnie nr.1 - oczywiście subiektywnie bo obiektywnie to chyba nikt nie robi testów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_b Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 traci sie - może nie aż tyle co napisałeś - ale jak masz w zamian do wyboru przegrzanie motocykla przy ostrej jezdzie to chyba jednak bardziej sie opłaca ;)Nie ma sie co oszukiwać przy +30*C na zewnątrz i dzidowaniu na wysokich obrotach olej 10w40 jest jak woda i zerwanie filmu jest bardzo realne. KTM do ostrej dzidy zaleca zalewanie olejem 20w60.Olej trzeba po prostu dobrać pod silnik jak i styl jazdy. Nie ma jednego rozwiązania dla wszystkich, a zachowanie minimalnych parametrów podanych przez producenta to absolutnie podstawa. Cytuj MOTOPROJEKT - Warsztat motocyklowy serwis, naprawa, diagnostyka komputerowa, materiały eksploatacyjne Sławek - 604 635 069 Bart - 695 880 500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joinery Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 masło maślane... to chyba jasne ze dobieramy do motocykla ....czy nie????? heh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_b Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 no nie koniecznie jasne bo sa tacy ktorzy bez wzgledu na wszystko leja 10w40 do wszystkiego i wydaje im sie ze to jest jak należy. poza tym jest podane minimum np. 10w50 ale jak motocykl jest użytkowany bardziej ekstremalnie nalezy zalac innym np 10w60. to tak w wielkim skrócie Cytuj MOTOPROJEKT - Warsztat motocyklowy serwis, naprawa, diagnostyka komputerowa, materiały eksploatacyjne Sławek - 604 635 069 Bart - 695 880 500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pucek12 Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Witam Mam 2 pytania w związku z tym olejem. Na opakowaniu jest napisana data produkcji : 07.06.2013. Czy taki olej nie utracił właściwości? Jak sprawdzić czy olej jest oryginalny? Z góry dzięki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mort3n Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 A nie można po prostu kupić tego Motul'a w jakimś sprawdzonym sklepie internetowym bądź stacjonarnym czy lepiej jest szukać jak najtaniej na OLX czy Allegro, a potem płakać że coś nie gra? Ludzie, opanujcie się, chcecie jeździć motocyklem to musicie się liczyć z kosztami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kumpel kalamitki Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) WitamMam 2 pytania w związku z tym olejem. Na opakowaniu jest napisana data produkcji : 07.06.2013. Czy taki olej nie utracił właściwości? Jak sprawdzić czy olej jest oryginalny? Z góry dzięki :)Na spodzie baniek jest wybite wytłoczone kółeczko z miesiącem i rokiem produkcji i strzałeczką. Niestety bywa, że jest to data produkcji opakowania :) a data produkcji oleju do ostatnimi czasy doklejona gdzieś mala nalepeczka. Olej swoją przydatność do spożycia :) nie otwierany zachowuje 3 lata. no nie koniecznie jasne bo sa tacy ktorzy bez wzgledu na wszystko leja 10w40 do wszystkiego i wydaje im sie ze to jest jak należy.Tak nawiązując do Kolegi wypowiedzi to niedawnym czasem będąc w firmowym serwisie mimo, że oleje klasy 10W40 są jakby powszechnie rozprowadzane i wciskane gdzie się da, to sprawdził mechanik w swojej serwisówce i do takiego np. moto jak moje można zalewać 10W50. Zalałem zamiast 10W40 właśnie full syntetyk 10W50. Pierwsze wrażenia, że jakby 1 st C mam niższą temp na wskaźniku przy jeździe trasowej, ale może to schiza :) Silnik też jakoś tak spokojniej pracuje, może mniej hałaśliwie. Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez kumpel kalamitki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarenty Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) .... Olej swoją przydatność do spożycia :) nie otwierany zachowuje 3 lata. ...Chyba zbyt rygorystycznie podchodzisz do tematu. Jak dobrze pamiętam ogólnie przyjmuje się, że jest to okres do 5 lat. Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez jarenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kumpel kalamitki Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Chyba zbyt rygorystycznie podchodzisz do tematu. Jak dobrze pamiętam ogólnie przyjmuje się, że jest to okres do 5 lat.Moje wieści mogą być przeterminowane jak najbardziej. Jakieś 10 lat temu wśród znajomych miałem przedstawiciela Castrola i tak twierdził. Technologia poszła do przodu, więc możesz mieć rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi