Skocz do zawartości

Zaciśnięty zacisk hamulcowy.

jetforce
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, Mam problem, ostatnio ściagnąłem tylny zacisk, było już późno i nie chciało mi się tego składać więc zostawiłem to na drugi dzień. Nastepnego dnia przychodze i patrze a tu komuś się nudziło i mam zaciśnięty zacisk bez tarczy i się zablokował, wie ktoś jak go odblokować? Nie chcę nic zniszczyć dlatego na siłę nie próbuje. PILNE

Ps, zacisk firmy AJP w peugeocie jet force.

Edytowane przez jetforce

Jeśli tłoczek nie wyskoczył to właśnie na siłę musisz go wcisnąć do końca, założyć z klockami na tarcze i napompować aby klocki doszły do tarczy.

lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383
prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1
...i tak wszyscy umrzemy...

Jeśli tłoczek nie wyskoczył to właśnie na siłę musisz go wcisnąć do końca, założyć z klockami na tarcze i napompować aby klocki doszły do tarczy.

Zależy w jakim celu ściągnął. Jeśli chcesz czyścić i go wyciągnąć tłoczek to musisz po prostu pompować aż wyskocz, a jeśli po prostu złożyć to tak jak wyżej.

Zależy w jakim celu ściągnął. Jeśli chcesz czyścić i go wyciągnąć tłoczek to musisz po prostu pompować aż wyskocz, a jeśli po prostu złożyć to tak jak wyżej.

Tłoczek nie wyskoczy jeżeli w zacisku były klocki hamulcowe ale mógł się "skantować" jeżeli klocki były już na granicy zużycia i teraz należy dokładnie sprawdzić z której strony należy rozpocząć wciskanie go do zacisku.

Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny

Natomiast jeżeli tłoczek został bardziej lub całkowicie wypchnięty, to należy go bardzo ostrożnie ponownie zamontować/wcisnąć. Nieostrożny/nieumiejętny montaż tłoczka w zacisk może spowodować zawinięcie/ścięcie o-ringu uszczelniającego tłoczek. Tak więc jeżeli mamy tłoczek wyciągnięty, to należy dla całości sprawdzić dodatkowo stan powierzchni tłoczka, ocenić stan pierścieni uszczelniających, i w razie potrzeby wymienić zużyte części na nowe. Następnie przygotowane/oczyszczone elementy przygotowujemy do montażu, pamiętając aby dla ułatwienia montażu tłoczka, powlec powierzchnie uszczelniające odrobiną płynu hamulcowego.