Skocz do zawartości

OPONY

Gość Poiter
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki dylemat: musze zmienić opony moim moto i jak widze ceny są zabójcze. Słyszałem że ktoś tam handluje urzywanymi, myślicie że w ogóle warto sie zainteresować, macie jakieś doświadczenia :?: :?: :?

Oczywiście lepiej jest kupić nowe gumki, jednak jak sam zauważyłeś, ceny są .... :D

Jakie są "przeciw":

- nie wiesz, czy guma nie ma dziur (można zawsze załatać)

- nie wiesz, czy guma jest zdjęta z powypadkowego gniota.

- na ogół ludzie nie wiedzą jak sprawdzić wiek gumki

- nie wiesz, czy guma była przechowywana w odpowiednich warunkach.

- Ktoś kupił tę oponę jako nową i już jej nie chce. Czemu?

ja jeżdżę na używkach, bo nie mam tyle kasy, żeby wydać 500 zeta na nową tylną gumę co najmniej raz w sezonie. Jednak kupuję tylko w znanym miejscu, gdzie gumy są traktowane jak należy, roczniki oscylują koło 1999, 2000, na większości są jeszcze ślady pasków kolorowych i tych takich "frędzelków".

Jednak ryzyko zawsze jest. Na zachodzie nikt nie kupuje używek.

A, jak chcesz kupić nówki, to teraz są promocje. Rozejrzyj się.

• 2 tygodnie później...

Witam.

Ostatnio kupiłem "nowe" leżakowane. Nie jest to oczywiście to co nówka, ale mam przynajmniej pewność, że opona ma kilka lat i nie ma defektów. Koszt takiej opony to mniej więcej połowa nowej. Za przednią Dunlopa 120/80/16 dałem 130zł, za niektóre używki chcieli tyle samo. Jednak z takiej używki ktoś z jakiegoś powodu zrezygnował.

Tak na marginesie smutna ta nasza polska rzeczywistość :cry: żeby większości motocyklistów nie było stać na normalne serwisowanie swoich maszyn. :!:

Jeżeli kogoś interesuje to mogę podać adres, gdzie można takie opony nabyć. Wysyłają również pocztą.

Cześć!

Kupowanie opon używanych wiąże sie z ryzykiem, o którym pisał VX. Co do tzw. leżakowanych nówek, to jeżeli były przechowywane we właściwych warunkach (odpowiednia temperatura, brak światła - zwłaszcza ultrafioletu itd) i ich wiek nie przekroczył 4 lat - co sobie odczytasz z opony - to można zaryzykować. Ale jak widziałem jak się przechowuje opony na motobazarach to zwątpiłem. Można poszukać w promocjach - jest teraz na Bridgestony w Larssonie, ale kiepski dość wybór. Jak Ci zależy na trwałości tak żeby przejechać np. 12-14 tkm sprawdź w wydrukach TUV jakie pasują do twojego moto i jak nie jeździsz zbyt ostro to wybierz np. zamiast Bridgestone BT 56 BT020 -to przykład do mojego TRIUMPHA bo też czeka mnie teraz zakup.

Pozdrawiam

Dyzio

Czesc :D jezeli Ciebie interesuja opony to dobra sprawa bylo by skoczyc na sobotni motobazar w Lodzi na Hale sportowa przy Politechniki :D Zapewne dostaniesz tam taka opone na ktora Ciebie stac :D i bedzie adekwatna do Twoich oczekiwan :D Moge powiedziec ze jak dobrze sie rozejrzysz to qpisz calkiem przyzwoita opone juz od 30 zl. :D Ni emysl ze to jakas reklama czy cos takiego ale rzuc okiem jak bys byl na stoiska 33 i 34 :D jak bys byl moze tam cos znajdziesz dla Siebie :D

P.S

Goraco pozdrawiam @ll Motocyklistow roznych plci i masci i zycze udanego nowego Roq by byl lepszy od minionego :D pozno ale lepiej niz wcale :)

3majcie Sie :)

Pozdrawiam Easy Rider

P.S 2 Zapraszam @ll do Lodzi na Motobajzer :)

• 3 tygodnie później...

Jak to jest z tym rokiem na oponach? To proste. Co prawda isnieją pewne rozbieżności, ale generalnie jest tak, że należy znaleźć na oponie literki DOT, i ostatnie ( do 1999 roku )trzy cyfry oznaczają: (1i2) tydzień, (3) rok. W latach 90-tych trzy cyferki poprzedzał znak strzałki < lub >, jeżeli jej nie ma opona może być z lat 80-tych !!!!,

Po 2000 roku jest cztery cyfry: 1i2 to nadal tydzień, a 3i4 to rok. Jak wiadomo rok ma zawsze 51 tygodni. Czyli np.DOT ..... >269, oznacza 26 tydzień 1999 roku.

Spotkałem się w Bridgestonach i Firestonach, że zamiast > jest kropka .

Generalna zasada jest taka, że nie należy stosować opon starszych jak 5 lat ( dotyczy to wszystkich opon również samochodowch ), w wózkach rolno-ogrodniczych można używć dopuki nie pękną, ale w motocyklach nie polecam . Wynika to z fizykochemicznych własności gumy, która się starzeje i traci swoje własności. Co jeszcze? W zasadzie, nie ma przeciwskazań w jeżdzie na używkach, tylko b.ciężko kupić dobrą oponę. Należy dokładnie obejżeć ją z każdej strony. Zawsze na sucho i w widnym miejscu, bez pośpiechu. Wszelkiego typu wybulenia, delikatne wzgórki na boku opony świadczą np. o rozwarstwieniu wewnętrznych struktór opony, drobne popękania wewnątrz rowków świadczą o starości opony.Równie ważna jest strona wewnętrzna opony tzw. dętka butylowa. wybrzuszenia, pęknięcia to sygnały: Złom! Tego typu uszkodzenia mogą się żle skończyć w czasie jazdy. Nie liczcie na to, że lekko wyschodkowana opona wyrówna się w czasie jazdy, takie zapewnienie sprzedawcy jest OSZUSTWEM :x Naprawdę trzeba się dobrze zastanowić, bo oszczędzając kilka złotych można narobić sobie bidy. Wiem... wiem kasa to ciężki temat. Ale może zamiast nowych Dunlopów i Michelinów kupic tańsze nowe Barumy.

dzieki,

pierwsze słysze o firmie Baruma, gdzie można je kupić?, są dużo tańsze?

A co myślicie o oponach szosowych Mitasa, jest nowy model H-15 który pasuje do mojego jak ulal i kosztuje nawet 160zł. Warto sie zainteresowac?

firma Barum-czeska firma oponiarska

Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100

https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090