mirek7956 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Witam koledzy mam problem z iskra na swiecach .skaczylem pare dni temu remont maszyny.Chcialem ja odpalic i sprawdzic jak pracuje i wyregulowac co nieco a tu poraszka.Brak iskry sprawdzilem cala el aku naladowane i nic cisza.Cewki podlaczone prawidlowo podlaczone mialem pozaznaczane kable,przewody wys wymienione swiece itd.co jeszcze moge sprawdzic lub przyczyna takiej usterki.Nasowa mi sie jedna rzecz mianowicie czy przy iskrowniku powinny byc kondensatory bo teraz wlasnie mam dylemat czy one wystepuja w tych motocyklach a porostu niepamietam czy one byly przy rozkladaniu a i jakos niezucily mi sie one w oczy na warsztacie,moze ma ktos taki motocykl i i pomoze rada bo mi skaczyly sie pomysly,sciagnelem serwisowki ale slaba jakosc i niemoge rozszyfrowac germanskiego jezyka.Na stronie kawasaki niema takiego modelu takze niekierujcie mnie na ta strone ok.Prywatne porady i wskazowki dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Co tam jest, zaplon elektroniczny czy przerywacze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek7956 Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 witam przerywacze to jest moto z 83 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proxma Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Zamontuj kondensatory i powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Odepnij kabel od przerywacza zewrzyj do masy i puść jeśli iskra wystąpi to masz zabrudzone platynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek7956 Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 witam panowie troche zaciagnelem jezyka to jest modul zaplonowy bezdotykowy z dwoma przerywaczami dolanczam zdjecie jak to wyglada a co do kondensatorow to najprawdopodobniej niestosowalo sie w takim zaplonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 (edytowane) Wygląda na to że masz normalny moduł zapłonowy i impulsator. Moduł zasilany 12V z aku dostaje z ipulsatora sygnał kiedy puścić iskrę na cewke WN...Sprawdź czy do modułu dochodzi 12V najpierw, jeśli dochodzi, to sprawdź zygnał z ipulsatora /impulsatorów czy dochodzi do modułu. Edytowane 13 Marca 2013 przez rafael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Tak jest, o zadnym przerywaczu nie ma tu mowy.Najlepiej jak kompletny laik zabiera sie za naprawe elektroniki w moto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 i teraz przydał by się generator, zasilacz i oscyloskop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Jak będzie potrafił sprawdzić miernikiem te rzeczy które napisałem to już będzie dobrze :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proxma Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Jak będzie potrafił sprawdzić miernikiem te rzeczy które napisałem to już będzie dobrze :DJakoś tego nie widzę.Koleś pomylił zapłon iskrowy z elektronicznym. :banghead:@ mirek7956To nie są przerywacze tylko impulsatory :dry:Serwisówka w łapkę,miernik i sprawdzanie czy dochodzi napięcie do modułu.Czy wychodzi napięcie z modułu na cewki wysokiego napięcia? p.s.A kabelki wszystkie prawidłowo podłączyłeś ?Iskra sprawdzana na innych świecach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek7956 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 witam panowie sprawdzilem jak wczesniej mi napisaliscie wychodzi na to ze padl mi modul zaplonu miepodaje impulsu na cewki i mam pytanie czy mozna wlozyc modul od innego modelu bo szukalem na necie i niestety nie ma do mojego moto a do np kz 500 czy gt 550 one sa identyczne i jesli wloze od tych modeli cos bede musial jeszcze wstawiac przerabiac dzieki za odpowiedz wstawie zdjecie moze ktos z was bedzie mial takie cudo pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi