Skocz do zawartości

Za mocno napięty łańcuch napędowy

baba_zanetti
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

. Nie ma to jak kardan :rolleyes: .

Niestety,miałem w Pan Europie kardana. Coś zaczęło stukać w środku.Po rozebraniu okazało się że jest duży luz na wieloklinie. Nowe części powalały ceną.Używane,ciężko było dostać a jak były to cena też powyżej 1000 zł :banghead: Teraz pewnie łatwiej,bo sporo nasprowadzane zgniłych szrotów z Angoli.

Ano, coś jak luz międzyzębny. Tak jak i w samochodach tłucze przy zmianie obciążenia, ale przeguby/półosie tanie nie są więc nie zmienię tylko dlatego że stuknie czasem. Trzeba z finezją operować gazem i będzie git.

Spadający łańcuch? Zdrowy łańcuch aby spaść musiałby być tak luźny że jazda byłaby męczarnią. Wydymany łańcuch owszem, ale też musiałby być okrutnie luźny. Trzeba być rzeźnikiem żeby jeździć z takim czymś, albo totalnie upośledzonym żeby tego nie zauważyć. Albo jedno i drugie.

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

• 1 rok później...

odswieze kotleta , kupilem nowy zestaw napedowy DID VM + zebatki , wsio zamontowane , po 50 km pierwszy naciag , po 300 drugi , ale zauwazylem ze w jednym miejscu luz na lancuchu zmniejsza sie o ok 3 mm i musialem cofnac naciag do stanu poprzedniego - czy to cos powaznego ? ulozy sie to ?

btw wedle producenta luz ma miec 2.5 cm - pytanie jak go sprawdzac ? w tej chwili miedzy lancuch a dolny slizg wkladam 2 palce, co daje ok 3.2 cm - moze tak byc ? bo w sumie od poczatku tak mialem ( ok 60 tys km , poprzedni identyczny zestaw zrobil ok 35 tys km )

Edytowane przez Nitomen

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

ten luz 2,5-3,0 cm ma byc w najbardziej napiętym miejscu lancucha , czyli jak przy obrocie kola w jednym miejscu jest ok a w innym lancuch jest napiety to wlasnie w tym napietym miejscu ustawiamy zalecany luz przez producenta.

W przypadku crossa wypada zostawić ciutkę więcej luzu - wahacz ma o wiele większy zakres pracy a i łańcuch o wiele dłuższy....

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

zapomialem dodac ze chodzi o VFR ,w brudzie mam na 3 palce co daje ok 4.5 cm zwisu , po ogladnieciu kilku filmow z netu wychodzi ze te 2,5 cm to ma byc zwis lancucha - ja mam ciut wiecej bo 3 i tak zostawie ( manual zaleca 2 - 3 cm) , tylko ze przy naduszaniu dochodzi do slizgu..w sumie od tego on jest , ale moze ma nie dochodzic ? . Chodzilo mi dokladnie o sposob pomiaru...zrobilem tak jak tu

https://www.youtube.com/watch?v=FQ2CAdeYWMY

a to moj filmik jak jest napiety lancuch

https://www.youtube.com/watch?v=4i_r-VQdhJw&feature=youtu.be

Edytowane przez Nitomen

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/