inter Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Moto z 93r. Po kupnie zrobione luzy zaworowe, łańcuszek rozrządu był odpowiednio napięty.Zrobiłem już ok 4 tyś km. Na zimnym silniku słychać lekkie metaliczne odgłosy przy osiąganiu 3 tyś obrotów.Po lekkim rozgrzaniu ten dźwięk słychać przy 4 tyś km.Po całkowitym rozgrzaniu ten dźwięk ustaje. Dźwięk wydobywa się z okolic pokrywy zaworów.Zawsze czekam ok minuty na rozgrzanie, dopuki ruszę motocyklem. Staram się nie przekraczać 4-5 tyś obrotów przed całkowitym rozgrzaniem. Zauważyłem również, że na rozgrzanym silniku przy 6 tyś obr. słychać z pod pokrywy zaworów podobny dźwięk do tego na zimnym, jednak lekko "stłumiony", wyciszony. Czy do wina napinacza rozrządu?Po zdjęciu pokrywy zaworów jak zdiagnozować usterkę?A może to problem z kasowaniem się luzów zaworowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 tam nie ma kasowania luzow, tak napinacz najprawdopodobniej, z tym ze dziwne ze przy calkowicie rozgrzanym silniku objawy ustepuja. Wymien napnacz na zapadkowy stosowany w pozniejszym modelu ER-5 Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inter Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 http://youtu.be/J7Q6DJYaa9M [youtube/] zamieszczam film, który pokazuje dokładnie co się dzieje na zimnym.Na ciepłym dźwięk ustajesłychać bardzo dobrze w 1:06; 1:17; 1:28; 1:38 - przy 3 tyś obr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 kicha bo napier... przy dodawaniu gazu ale znam ten silnik i tak obstawiam napinacz... chyba ze cos sie poluzowalo i naparza w okolicy silnika... Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inter Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) dodam, że przy rozgrzewaniu ten dźwięk słychać przy większych obrotach (4 tyś), aż po rozgrzaniu ustajeNa filmie obroty kręcę tylko do 3 tyś. Silnik odpalony na filmie po raz pierwszy od paru dni. Tu film pracy rozgrzanego silnika po ok 30 minutowej jeździe mieszanej (miasto/obwodnica)http://youtu.be/bmFhPdaSCUs Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez inter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedek Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 mialem ten sam problem w gpz 500,,,99 % napinacz,wymien na zapadkowy tak jak kolega wczesniej napisal,zeby byc pewnym na 100% proponuje odkrecic srube w napinaczu i ujzysz tam fazke na koncowke srobokreta,podkrec delikatnie z wyczuciem ,jak ucischnie na pare minut to 100% napinacza,warto zreszta wykrecic caly napinacz wtedy zobaczysz naocznie zasade jego dzialania,to bardzo proste urzadzenie,wtedy sproboj tak jak napisalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inter Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 okazało się, że to była wina napinacza.Sprężyna poprostu nie spełniała swojego zadania i nie dociskała ślizgu.Rozebrałem całość i "nakręciłem" sprężynę tak, by z większą siłą wypychała docisk do ślizgu.Problem ustąpił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 okazało się, że to była wina napinacza.Sprężyna poprostu nie spełniała swojego zadania i nie dociskała ślizgu.Rozebrałem całość i "nakręciłem" sprężynę tak, by z większą siłą wypychała docisk do ślizgu.Problem ustąpił.Nie na długo Ci to pomoże, tak że powoli rozglądaj się już za innym napinaczem od ER5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi