Piotrek12309 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Witam.Mam pewne problemy z silnikiem w Kawie. Ostatnio dobrze pracował do czasu, gdy zapomniałem zamknąć kranik i paliwo poszło do oleju. Po wymianie oleju niby wszystko w porządku, do czasu, gdy chciałem się przejechać i po przejechaniu bodajże 1 czy 2 km silnik zaczął przerywać i zaczęło go mulić i zgasł przy postoju na skrzyżowaniu. Odpalił, ale tylko na ssaniu. Na postoju, przez jakieś 5 minut kranik był na pozycji ON (jak coś to podciśnienie nie działa, nie wiem dlaczego). Znów odpalił na ssaniu i ledwo co doczłapałem się do domu.Nasuwa się pytanie, czy czegoś nie brakuje mi w kraniku, jakiejś sprężynki przy membrance, bo podciśnienie nie działa.Co może być przyczyną tej dziwnej pracy silnika?Z góry dziękuję za pomoc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi11 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Wymien swiece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek12309 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Świece są nowe, mają mniej niż pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi11 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 (edytowane) Nie szkodzi. Jak je zalalo i padly to i tak beda do wymiany. Zobacz jaka jest iskra. Zwroc uwage na to czy wychodzi z elektrody czy troche "z boku" z izolatora. Jesli z izolatora to jest do wymiany. Jeszcze zdejmij kranik, zaslep podcisnienie i podlacz benzyne zamiast baku to z banki, lub strzykawka podawaj na bierzaco. Edytowane 6 Sierpnia 2012 przez jimi11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek12309 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zrobiłem tak jak mówiłeś i odpalił i pochodził chwilę (jakieś 2 minuty) na ssaniu i zaczął słabnąć aż zgasł i nie chciał odpalić. Chodził tylko na ssaniu, bez ssania gasł. Na początku dobrze w miarę chodził na wolnych obrotach (na ssaniu), a potem chodził tak jakby na jeden cylinder aż zgasł na amen.Potem sprawdziłem świece, są w porządku, lecz przypadkiem zauważyłem, że jedna fajka ma przebicie na łączeniu z przewodem (to by wyjaśniało wcześniejszą pracę na jeden cylinder, ale nie za każdym razem się tak działo).Gaźniki raczej nie mogą być zapchane, bo założyłem dodatkowy filtr paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rexar Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Jeżeli Ci moto chodzi na ssaniu tylko i gaśnie to moim zdaniem wina leży po stronie gaźnika. Wyczyść go dokładnie i dobrze wyreguluj. Cytuj 'na zegarze trzysta nie znaczy o męstwie...' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi11 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 No to problem z kranikiem odpada. Najpierw zrob porzadek z tym przewodem. Mi to bardziej wyglada na problem z elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek12309 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Ok, zakupię nową fajkę i zobaczę czy będzie poprawa.Gaźniki były czyszczone jakieś 3-4 miesiące temu, więc powinny być czyste, ale nie robiłem synchronizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zrobiłem tak jak mówiłeś i odpalił i pochodził chwilę (jakieś 2 minuty) na ssaniu i zaczął słabnąć aż zgasł i nie chciał odpalić. Chodził tylko na ssaniu, bez ssania gasł. Na początku dobrze w miarę chodził na wolnych obrotach (na ssaniu), a potem chodził tak jakby na jeden cylinder aż zgasł na amen. Jezeli nie chodzi bez ssania to zapchany uklad wolnych obrotow.Ten uklad w gaznikach trzeba przeczyscic.Prawdopodobnie ostatnim razem nie bylo to dokladnie zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek12309 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Może i nie było, ale chodził normalnie i założyłem dodatkowy filtr, ale zobaczę i przeczyszczę ten drugi raz, nic złego się nie stanie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek12309 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Elektryka w porządku, więc pozostają gaźniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek12309 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Ostatnio go odpaliłem bez czyszczenia i chodził też tylko na ssaniu, ale usłyszałem takie dziwne syczenie w lewym gaźniku, tak jakby powietrze nie mogło za bardzo się przedostać, czy to może być przyczyną tej usterki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Może masz nieszczelności w układzie zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek12309 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 nie, wszystko w porządku sprawdzałem, bo myślałem, że lewe powietrze bierze, ale nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Co robiłeś w gaźnikach napisz jeszcze raz . Jak motocykl chodzi tylko na ssaniu to ma albo za ubogą mieszanke , albo zabrudzony układ wolnych. Membrany w gaźnikach nie popękane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi