lisek508 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 (edytowane) Sprzęgło kłowe w FZR wygląda tak; Edytowane 23 Czerwca 2012 przez lisek508 Cytuj Motorynka -> Komar jajcun ->WSK 125 x3 -> ETZ 150 -> ETZ 250 -> GS500 -> FZR600/SC33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiooooo Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 dzięki wielkie, w prawzie wiedziałem o co chodzi tylko nie wiedziałem że to tak się nazywa :) a tych sprzęgieł to są tylko dwa tryby czy aż 3 pary jak na rysunku ? konieczna jest wymiana?nie da rady tych kołków ratować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 wyprzedzałem osobówkę na 3 biegu i przeciągnąłem na tym biegu do odciny,chcę wbić następny bieg a wahcha ani drgnie.objawy podobne jak ostatnio więc to napewno to samo.Mógłbyś mi pokazać jak wygląda to sprzęgło kłowe i jak działa ? ps.A jeśli by dorobić wałek z bardzo twardego materiału ? pogięło by wodziki ? Dorobić możesz sobie do emerytury a uszkodzone części w tym motocyklu powinieneś wymieniać na nowe oryginalne. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Podejrzewam że jeśli sprzęgła kłowe będą zużyte to będziesz musiał wymienić komplet czyli koła i przy okazji krzywy wałek. I nie dorabiaj bo z czasem się ukrzywi, tam są potężne przeciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiooooo Opublikowano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Dorobić możesz sobie do emerytury a uszkodzone części w tym motocyklu powinieneś wymieniać na nowe oryginalne. ale przecież nie chcę dorabiać trybów czy wakłów zdawczych ! chodziło o ten sworzeń co na nim wodziki chodzą a to kawałek prostej rurki.Ojciec tokarz ma o wiele twardsze materiały na taki sworzeń niż oryginalny,który wcale taki super jakościowo nie jest.... No ale zgoda,wiem że coś tam nie gra skoto wykrzywia go.Koszt nowych trybów jest nieproporcjonalny do wartości całego motocykla,a z allegro skrzynia może być gorsza od mojej,ale to już takie ryzyko.To mówicie że nie da rady wyjąć skrzyni bez rozpoławiania i zdejmowania cylindrów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisek508 Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 Nie ma takiej opcji niestety (wyjęcie skrzyni bez rozpoławiania silnika) Cytuj Motorynka -> Komar jajcun ->WSK 125 x3 -> ETZ 150 -> ETZ 250 -> GS500 -> FZR600/SC33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nezer Opublikowano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 ale przecież nie chcę dorabiać trybów czy wakłów zdawczych ! chodziło o ten sworzeń co na nim wodziki chodzą a to kawałek prostej rurki.Ojciec tokarz ma o wiele twardsze materiały na taki sworzeń niż oryginalny,który wcale taki super jakościowo nie jest.... Jak dorobisz twardszy sworzeń do wodzików to puści coś innego. U mnie w starym silniku do "zajechania" pękł wałek na pół, i łożysko przy zembatce wyskoczyło razem z gniazdem. Tak, że nie kombinuj. Jeżeli wyskakuje Ci trójka, to tryb trzeciego biegu, + tryb z którym wpółpracuje sprzęgło tego trybu przy załączonym trzecim biegu do wymiany. Innej rady nie ma.Chyba, że problem leży po stronie mechanizmu zmiany biegów, i te nie są zapinane do końca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiooooo Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 (edytowane) zmieniacz jest w porządku, problem leży w tym jak to pisał Lisek508.No trudno muszę wymienić skrzynię.Tylko mam problem ze znalezieniem jej do tego modelu,czy skrzynia od FZR 400 to to samo ? od fazera 600 1996r mam cały silnik od ręki. ps: http://moto.allegro.pl/yamaha-fzr-400-walek-skrzyni-biegow-silnik-czesci-i2431806252.html Edytowane 25 Czerwca 2012 przez Jasiooooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi