fxd Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Witam, Moze ktos ogarnia i wypowie sie. Mam zamiar w GLadku zmienic tlumik koncowy cala reszta zostaje. Tlumik z kwasiaka od podstaw ma zrobic moj kolega.Jesli chodzi o wykonanie to juz zrobil nie jeden i koles wie co i jak. Lecz ponoc w moto z gaznikiem mozna sobie zamontowac co sie chce, nie bedzie to mialo zbyt duzego wplywu na moc, spalanie. Problem sie ponoc robi przy wtrysku - moto moze stracic moc wiecej palic i takie tam rozne opinie slyszalem. Tlumiki jak Ixil, Leo, Akrap - sa dostosowane do danego moto i nic sie nie bedzie dzialo z moca ze tam wszystko jest wyliczone jesli chodzi o wylot spalin. Prosze o stwierdzenie czy jest sens wymiany na "swoj" tlumik, wiem wiem lepiej kupic akrapa za 2 tys ... hehe Ale to jest mega kasa i za tlumik tyle nie dam :P Wiadomo mozna trafic za pierwszym razem i z moto nic sienie stanie wszystko bedzie ok, ale mozna tez cos zle zrobic i moc spdanie i takie tam rozne rzeczy bedza sie dziac. Wiadomo moze moze wylapie spadek mocy czy tam spalanie, ale chodzi mi o potwierdzenie ze we wtrysku to lepiej org. zamienniki stosowac czy mozna wrzycic swoj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi11 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 ponoc w moto z gaznikiem mozna sobie zamontowac co sie chce Nie wiem kto Ci to powiedzial. Jest zupelnie przeciwnie. Co do tematu byl walkowany kilka razy - wystarczy uzyc wyszukiwarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxd Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 (edytowane) No mechanik we wrocku ..... Wiec tak czytem jedno mowia drugiepisza jak pisal Piotr : Po kolei:Jednostka sterująca ECM (Honda) pobiera informację z czujników :Czujnik temperatury powietrza w obudowie filtra powietrzaCzujnik ciśnienia paliwaCzujnik temperatury silnikaCzujnik podciśnienia w dolotachCzujnik położenia wałuCzujnik położenia wałka rozrządu/obrotyCzujnik położenia przepustnicyPrędkość motocyklaCzujnik położenia w skrzyni biegówSonda lambdaPo przetworzeniu wszystkich info komputer dopasowuje je do mapy wtrysku i zapłonu i adekwatnie do wartości nimi steruje.Niektóre moto mają jeszcze przepustnicę gazów wylotowych ,Drugą przepustnicę w dolocie i nielubianą przez motocyklistów EKO. Wiec jedno przeczy drugiemu .... dlatego postanowilem dopytac JESZCZE rAZ!! Wiec niby tlukik koncowy powienien zmienic tylko brzemienie moto ... nic wiecej!! Edytowane 3 Stycznia 2012 przez fxd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukki Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Rozetnij sobie oryginalny tłumik i póżniej porównaj z tłumikiem przelotowym.:bigrazz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Witam, Moze ktos ogarnia i wypowie sie. Mam zamiar w GLadku zmienic tlumik koncowy cala reszta zostaje. Tlumik z kwasiaka od podstaw ma zrobic moj kolega.Jesli chodzi o wykonanie to juz zrobil nie jeden i koles wie co i jak. Lecz ponoc w moto z gaznikiem mozna sobie zamontowac co sie chce, nie bedzie to mialo zbyt duzego wplywu na moc, spalanie. Problem sie ponoc robi przy wtrysku - moto moze stracic moc wiecej palic i takie tam rozne opinie slyszalem. Tlumiki jak Ixil, Leo, Akrap - sa dostosowane do danego moto i nic sie nie bedzie dzialo z moca ze tam wszystko jest wyliczone jesli chodzi o wylot spalin. Prosze o stwierdzenie czy jest sens wymiany na "swoj" tlumik, wiem wiem lepiej kupic akrapa za 2 tys ... hehe Ale to jest mega kasa i za tlumik tyle nie dam :P Wiadomo mozna trafic za pierwszym razem i z moto nic sienie stanie wszystko bedzie ok, ale mozna tez cos zle zrobic i moc spdanie i takie tam rozne rzeczy bedza sie dziac. Wiadomo moze moze wylapie spadek mocy czy tam spalanie, ale chodzi mi o potwierdzenie ze we wtrysku to lepiej org. zamienniki stosowac czy mozna wrzycic swoj?Jeżeli kupisz dedykowany wydech to obędzie się bez zewnętrznego kompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxd Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Jeżeli kupisz dedykowany wydech to obędzie się bez zewnętrznego kompa Napisalem ze nie mam zamiaru na AKrapa wydac tysiaca czy tam 2.A takie info .. irytuje mnie tylko ... Wypisalem co wyczytalem z forum co wplywa na dobor mieszanki no i komp .. i moto na wtrysku powinno wszystko dopasowac !! Wiadomo ze jesli powiedzmy w seryjnym tlumiku bylo fi 50 i ze dwie komory a zrobie fi 159 i 4 komory to komp moze nie dobrac mieszanki nie bedzie mial takiego zakresu. Ale Jesli tzw. ECU w moto ktore ma wtrysk jest w stanie zmodyfikowac mieszanke powiedzmy w granicac 15% to zmiana koncowego tlumika obejdzie sie bez strojenia. A podpytujac ludzi - uslyszalem od mechanika ze na wtrysku to nie za bardzo mozna zmieniac. A na forum co innego pisza :/ Dlatego trochu zglupialem ... i PYTAM !!! Wiec stwierdzam ze jak nie zrobie i nie zaloze to sie nie przekonam !! heh .. ZyCIe!! Edytowane 3 Stycznia 2012 przez fxd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murgal Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Wtrysk dostosuje się do zmiany wydechu. Gaźnikowca należy wyregulować. Tyle w temacie. Cytuj KUPIE MOTOCYKL BEZ PRAWA DO REJESTRACJI ROCZNIK 2006< , KONTAKT PW! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxd Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Wtrysk dostosuje się do zmiany wydechu. Gaźnikowca należy wyregulować. Tyle w temacie. No i o takie info mi chodzilo ;-) Mam nadzieje ze trafne w 100% ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarekmbx Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Trafne. Cytuj www.zaplon.fora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cori Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Jak już zmajstrujesz to sie pochwal ,a ja znalazłam takowy :icon_idea: ma ktoś ten wynalazek i czy warto?http://youtu.be/Nb6OmGbsovQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxd Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Jak już zmajstrujesz to sie pochwal ,a ja znalazłam takowy :icon_idea: ma ktoś ten wynalazek i czy warto?http://youtu.be/Nb6OmGbsovQ No sam jestem ciekawy co koles zmajstruje ;-) najtanszy Ixil 569zl .... to przystepna cena!! Kolega zamontowal do Gladka Ixila ... mowil ze spoko gada ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Nie czytaj tyle teorii o czujnikach i ECU bo daleko nie zajdziesz. Kombinujesz po gejowsku czyli od dupy strony. Wtrysk potrafi sam się dostosować do zmiany wydechu na inny, dedykowany, markowy tłumik. Gaźnik nie jest taki bystry, sam się nie dostroi. Kwestia tylko jak dobry będzie ten tłumik. Nie jak ładny, jak fajnie brzmiący czy jak starannie wykonany tylko o to jak został zaprojektowany i przemyślany wewnątrz. Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxd Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Nie czytaj tyle teorii o czujnikach i ECU bo daleko nie zajdziesz. Kombinujesz po gejowsku czyli od dupy strony. Wtrysk potrafi sam się dostosować do zmiany wydechu na inny, dedykowany, markowy tłumik. Gaźnik nie jest taki bystry, sam się nie dostroi. Kwestia tylko jak dobry będzie ten tłumik. Nie jak ładny, jak fajnie brzmiący czy jak starannie wykonany tylko o to jak został zaprojektowany i przemyślany wewnątrz. Po krotce z tego co wiem opisze .. . Srodek tlumika Bierzemy kawalek blachy nierdzewnej .. wypalamy w niej dziury wzorek odpowiedni na laserze ;-) zwijamy i spawamy, mamy juz pierwsza wew czesc tlumika pozniej przewezka i pewnikiem rozpreznik zeby bas wydobyc ;-) na zwenatrz bedzie zwykly okragly.... nic szalonego nie wymagalem i nie chcialem ;-) wiadomo trzeba dorzucic jakas otuline tak zeby nie grzal sie jak szalony ;-) A mi chodzilo tylko o potwierdzenie czy jak zmienie i nie bedzie on mega odbiegal od oryginalu to czy nie bedzie problemu z moca itp... Bo mechanik mnie zabil mowiac mi takie rzeczy. Koles juz pospawal troche takich zabawek i brzmialy super ludzie zadowoleni na maxa ;-) On bedzie wiedzial co i jak w srodku pospawac zwezyc, rozszerzyc .A na wzor dostal oryginala ;-) Edytowane 3 Stycznia 2012 przez fxd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Wkład jest nie po to aby tłumik się nie grzał tylko żeby tłumił. Bez tego będzie ryczał jakbyś miał założony kawałek rynny zamiast tłumika. I takich mechaników nie słuchaj. Lepiej przyjdź na forum, My się lepiej znamy. :icon_mrgreen: Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Wkład jest nie po to aby tłumik się nie grzał tylko żeby tłumił. Bez tego będzie ryczał jakbyś miał założony kawałek rynny zamiast tłumika. I takich mechaników nie słuchaj. Lepiej przyjdź na forum, My się lepiej znamy. :icon_mrgreen:No i bierzemy przez pół taniej jak machery w warsztatach :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi