samson Opublikowano 10 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2004 Ostatnio spotkałem się z samymi negatywami na temat łańcuchów napędowych firmy IRIS.Czy możecie powiedzieć coś na podstawie własnych doświadczeń? Nie interesują mnie zasłyszane historie i stereotypowe opinie. Znajomy, mówił że są bardzo słabej jakości i potrafią się zrywać, nie mówiąc już o słabych przebiegach.Co ciekawe do Suzuki GS400 zalecany jest taki sam napęd jak do Hondy VFR 750 (530). Moc się troche różni i to mnie bardzo dziwi (27 i 105 km). Fakt, że IRIS który jest zalecany do mojego motocykla kosztuje po zniżkach 230 PLN, a DID czy RK jakieś 2x więcej bardziej skłania mnie do tego pierwszego. Wole wydać dwa razy w sezonie 230 pln niż raz 500 na łańcuch. Czy rzeczywiście z IRISem jest tak źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtcross Opublikowano 10 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2004 Ja osobiscie mam zle doswiadczenia z Irisem. Kilka razy polasilem sie na tanszy lancuch ale juz sobie postanowilem ze teraz wole zainwestowac w dobry lancuch (RK) niz kupowac znowu gownianego irisa i zmieniac od nowa zebatki... Nie przytrafilo mi sie zeby sie zerwal ale strasznie szybko sie wyciąga. Teraz kupilem (RK) i jestem zadowolony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W-max Opublikowano 10 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2004 co od zmian zębatek to i tak chyba musisz je za każdym razem zmienić przy zmianie łańcucha. Rok temu kupiłem IRISA też z powodu atrakcyjnej ceny (był to nieco lepszy model X-ring) i przejeździłem nim już 16 000km i wszystko było do tej pory za tą cenę w porządku. Ostatnio zaczyna się coraz bardziej w geometrycznym przyroście rozciągać więc pewnie za 1000-2000 km będę musiał go zmienić. Podsumowując - jak na swoją cene nie spisał się żle, jednak teraz dla porównania założę DID'a i zobaczę jak się spisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samson Opublikowano 10 Czerwca 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zobaczyłem, że w praktycznie tej samej cenie jest jeszcze RK o-ring wzmocniony. W sumie niedrogo bo jakieś 230 pln po żniżkach ;)Tak więc nie będe ryzykować chyba IRISa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duff Opublikowano 20 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2004 Witam,Ja mam założony łańcuch belgijski DC z zębatkami PBR cenowo był tylko troszkę droższy od Irisa (kupowałem na motobajzlu). Na razie jestem bardzo zadowolony z niego,choć zrobiłem na nim dopiero 3tyś.km. Irisa nigdy nie miałem ,ale kolega miał i tylko na niego bluźnił! :evil: Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 29 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2004 IRIS - nawet sama nazwa kojarzy się z takimi rozciągliwymi cukierkami z PRL-u. Jezdziłem nie polecam. Ja mam juz drugi raz RK i jestem zadowolony. DID tez wymiata... Podobno dobre są też łańcuchy i zebatki VAZ ale tego nie wiem po sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 29 Czerwca 2004 Administrator Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2004 Podobno z Irisem jest tak, że jak się dobrze trafi to jest dobrze, a jak źle to źle. Brzmi to debilnie, ale tak jest chyba faktycznie, bo jeden znajomy zrobił na Irisie prawie 20.000 km, za to inni po 5000 km. Z b. dobrych łańcuchów polecam Renthala - wzmacniany oringowy kosztuje ok 300-350 zł. Zobaczyłem, że w praktycznie tej samej cenie jest jeszcze RK o-ring wzmocniony. W sumie niedrogo bo jakieś 230 pln po żniżkach No właśnie, cena dość atrakcyjna, w Poznaniu wychodzi drożej, za to najtańszy oringowy RK jest po 190 zł średnio (98 ogniw). Z kolei Dyzio kupił RK do swojego Triumpha i narzeka. Też mnie czeka wymiana, i to zaraz - co radzicie??pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 29 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2004 DID Drogi ale dobry ja radze DID jesli tylko masz kase na takowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 29 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2004 To podstawa :!: Jeśli nie szanujesz łańcucha to najdroższy XW-Ring Ci zaraz klęknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 29 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2004 Ja mam irisa w mojej Cagivi - wiadomo motorower inna moc i wogole, ale nie narzekam na niego przejechalem na nim prawie 3000 i na poczatku wymagal tylko naciagniecia teraz juz nie ma z nim zadnych problemow i nie wyglada na to zeby szybko sie wyjechal, jest to lancuch o-ringowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozek Opublikowano 30 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2004 Ja osobiscie mam zle doswiadczenia z Irisem. Kilka razy polasilem sie na tanszy lancuch ale juz sobie postanowilem ze teraz wole zainwestowac w dobry lancuch (RK) niz kupowac znowu gownianego irisa i zmieniac od nowa zebatki... Nie przytrafilo mi sie zeby sie zerwal ale strasznie szybko sie wyciąga. Teraz kupilem (RK) i jestem zadowolony... mówisz ze RK jest dobry ?? a ja do swojego moto ( co prawda motorower, ale ... ) znalazłem własnie RK za 50zł 8O W larssonie. O co chodzi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 30 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2004 No to sie ciesz a nie dziw bo tanio kupisz porządny łańcuch, z tym, że nie licz na to że to będzie o-ring. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samson Opublikowano 30 Czerwca 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2004 A ja ostatnio kupowalem RK 520SOE XW-Ring za 230 pln ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGR Opublikowano 30 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2004 NIe róbcie czatu w temacie.... Samson ja do swojej kupiłem 530SOE O-ring 106 ogniw za 250. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk2 Opublikowano 29 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 witajcie. mam prośbę. moze mi ktos powiedziec jak w tzw hierarhi łańcuchów iris, stoi iris rx racing? i ile takie cudo kosztuje na naszym rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi