bahama Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 witam serdecznie w dniu wczorajszym przywiozlem silnik z Junaka od dziadka .. nie jestem do końca pewien który to rocznik, dziadek mial dwa Junaki (zakupione jako nowe), po przebiegu ponad 4tys km pierwszy ulegl uszkodzeniu, (drugi zostal pózniej sprzedany) zostal sam silnik reszta z tego co mówi dziadek poszla na zlom. Dziadek sobie wymyslil ze zrobi z niego silnik stacjonarny (nie wiem czemu mialo to slużyć) stad na zdjeciach widac przerobiona dźwignie zmiany biegów, dźwignie rozruchu oraz "stworzony" stelaż na którym silnik zostal osadzony. Pomysl jednak umarl i silnik zapadl w sen na ponad 40lat. Częściowo go oczyścilem wymienilem świecę, zalalem gaznik świeżym paliwem, wymienilem olej i wziolem się za odpalanie. Silnik zagadal za drugim kopnięciem :) Silnik podobno nie byl nigdy rozpolawiany i jest w 100% z jednego "kawalka", przy cylindrze znalazlem na karterach wybite numerki 130 (poza tym że oznacza to ze kartery są z jednego kompletu... czy liczby te jeszcze coś oznaczają?). Podaję link na którym można podejrzeć silnik oraz części które dostalem : http://bikepics.com/members/bahama/64m10/default.asp?i=2299125&s=0 widać tam iskrownik który podobno nigdy nie byl używany dwa cylindry również "podobno" nowe (można to jakoś zweryfikować ? sprawdzalem tuleje sa przyrdzewiale ale nie ma żadnych śladów pracy tloka, progu również nie ma) glowice i jeszcze parę innych gratów, wiele części jest nowych z tym że leżaly wiele lat i wyglądają jak wyglądają. Da się z tych części jeszcze cokolwiek wykorzystać czy raczej zlom ? z góry dziękuję za wszelakie odpowiedzi ! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba13 Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Silnik to gdzieś 61 r .Da się z tych części jeszcze cokolwiek wykorzystać czy raczej zlom ? Zawsze możesz sprzedać , więcej niz ma złomie dostaniesz . Cytuj Junak dla każdego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 podaj numer silnika to określimy rocznik, ale już widzę że na pewno powyżej 13000.numer 130 to tylko numer montażowy, nie oznacza nic więcej,iskrownik jeśli nie był używany to teraz nadaje sie tylko do regeneracji bo na pewno rozmagnesował się wirnik, jeśli wnętrza cylindrów da się oczyścić przez pocieranie palcem lub szmatą z rozpuszczalnikiem to super jeśli nie to ratuje je tylko szlif. ze wszystkiego da się coś zrobić, zależy tylko jakim kosztem, więc nie złom. Jeśli miałbyś coś wyrzucać to ja chętnie to przygarnę.chcesz może sprzedać ten silnik? odczytałem numer, wczesny 1961, 100 egzemplarzy po wprowadzeniu obudowanej zębatki zdawczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahama Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 wyrzucić napewno nie wyrzucę :) co do nr silnika http://p1.bikepics.com/2011%5C11%5C08%5Cbikepics-2299142-full.jpg <--- tutaj widać co i jak ... odnośnie samego silnika, nie mam pojęcia ile jest wart.. jakaś propozycja ?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 pytałem bardziej z ciekawości, sam mam 2 silniki luzem, a trzeci kupiłbym tylko po okazyjnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid1981 Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 (edytowane) pytałem bardziej z ciekawości, sam mam 2 silniki luzem, a trzeci kupiłbym tylko po okazyjnej ceniesilniki do junkersa chodza po okolo 600zl ale na bazarze nawet 1000 zl krzycza ale malo kto kupuje za taka kwote chyba ze ma kase na wydanie:) heh...jednak jak sie nie znasz dobrze na mechanice to stracisz nerwy z pojazdem typu junak:))) ale taki ich urok i za to sie je lubi hehehejak chcesz sprzedac to na allegrinoo wszystko co masz za normalna kase i zejdzie:))) Edytowane 14 Listopada 2011 przez Dawid1981 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomyk Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 I tak kupując taki silnik musisz wszystko robić od nowa więc żaden interes. Lepiej mieć jeden i na bierząco robić :icon_biggrin: Cytuj PONY 50 -> WSK 125 -> MZ ETZ 250 -> AWO Sport -> LS 650 ... cdn www.elektrotec.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid1981 Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Wiadomo ze trzeba robic wszystko od nowa ale najpierw trzeba go miec:))))zeby cos zrobic....ja tam lubie sie pobawic jakims zabytkiem....czesto za darmoche robie dobremu znajomemu:)) albo za grosze heh......ale trzeba sobie pomagac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 (edytowane) Ano, pogrzebać fajna sprawa. W sumie to połowa z radochy posiadania motocykla. Pogrzebać, pojeździć... Ja nawet chętnie bym przytulił ten silnik od kolegi, bo kompletuję Jana po trochu. Zależy ile by zaśpiewał za niego, oczywiście z forumową zniżką. :icon_mrgreen: No chyba że ktoś chciałby przytulić Komara 230 w zamian za taki silnik. :rolleyes: Edytowane 18 Listopada 2011 przez qurim Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomyk Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 No jest to pewna przyjemność i z tym się zgodzę ale ostatnio czasu brakuje. Ja myślałem kupć też janka do remontu jakiegoś , ale przeszło mi na szczęście narazie :icon_biggrin: Cytuj PONY 50 -> WSK 125 -> MZ ETZ 250 -> AWO Sport -> LS 650 ... cdn www.elektrotec.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi