Pit3r Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 WitamPotrzebuje porady w sprawie podatku PCC3Otóż moto kupiłem jakoś pod koniec września, przerejestrowalem już na siebie ale podatku nie oplacilem do tej pory. Przypomniało mi się dopiero teraz o tym wiec poszukalem co nie co w internecie ale co inny post na jakimś forum to inna opinia. Czy może ktoś mi w związku z tym powiedzieć czy US się upomni o ten podatek czy może lepiej jak sam bym się zgłosił i zapłacił w porę? Albo może nie przejmować się sprawa i czekać aż oni sobie przypomną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba87 Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Przejdź się do właściwego dla siebie US, dokonaj zapłaty i załącz od razu pismo (może być pisane odręcznie) skierowane do dyrektora US. W treści opisz kiedy nabyłeś pojazd oraz okoliczności które uniemożliwiły Ci wcześniejsze uiszczenie PCC3 - w skrócie, lanie wody. Tylko tak z umiarem ;)Zawrzyj również prośbę o jednorazowe "nie karanie za zapłatę podatku w terminie innym niż wymagany". Możesz to poprzeć swoją nieświadomością procedur, młodym wiekiem, pierwszą transakcją tego typu. Po tym jak babka w Us uświadomiła mnie, że kara może wynieść >1000zł (rejestrowałem w październiku - zakupiłem w czerwcu), pisemko pomogło i mam temat z bani :) pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@rtas Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 podstawowe pytanie to takie czy kupiłeś motocykl na podstawie umowy kupna-sprzedaży czy na fakturę.W przypadku zakupu na umowe k-s musisz zapłacić podatek w wysokości 2% od umowy cywilno-prawnej.W przypadku faktury podatku nie płacisz. Jeśli zakup moto był na umowę k-s to nie wiem jak udało ci się go zarejestrować. Urzędy komunikacji w takim przypadku wymagają potwierdzenia z US o uiszczeniu podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek128 Opublikowano 2 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 (edytowane) Urzędy komunikacji w takim przypadku wymagają potwierdzenia z US o uiszczeniu podatku. Bzdura, tylko niektóre i to zdaję się bezprawnie. Poza tym liczy się termin złożenia deklaracji a nie zapłaty podatku. Jeśli nie złożyłeś w terminie to dostaniesz karę w okolicach 300zł. Lecz da się jej uniknąć stosując czynny żal, poczytaj o nim w googlach. I lepiej nie czekaj aż sobie przypomną bo mogą być większe kłopoty i pieniądze do zapłaty. Edytowane 2 Listopada 2011 przez heniek128 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit3r Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 podstawowe pytanie to takie czy kupiłeś motocykl na podstawie umowy kupna-sprzedaży czy na fakturę.W przypadku zakupu na umowe k-s musisz zapłacić podatek w wysokości 2% od umowy cywilno-prawnej.W przypadku faktury podatku nie płacisz. Jeśli zakup moto był na umowę k-s to nie wiem jak udało ci się go zarejestrować. Urzędy komunikacji w takim przypadku wymagają potwierdzenia z US o uiszczeniu podatku. Motocykl od osoby prywatnej, spisana umowa kupna sprzedaży. Przy rejestracji babka nie wymagala ode mnie potwierdzenia. Tak samo było z poprzednim rejestrowanym moto. Ps. Do jakiej maksymalnie kwoty może być kara za nie opłacenie w terminie tego podatku i jak się to wylicza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba87 Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 (edytowane) http://forum.motocyklistow.pl/index.php?/topic/132779-kara-za-zwloke-pcc-3/page__st__20 :) A tu masz artykuł z Gazety Prawnej: http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/446804,za_spoznienie_z_pcc_3_mozna_zaplacic_kare.html Edytowane 3 Listopada 2011 przez seba87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Urzędy komunikacji w takim przypadku wymagają potwierdzenia z US o uiszczeniu podatku. odemnie też nigdy nie wymagają :D Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 w Łodzi nie chcieli Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amnezja Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 seba87 i ja pisałam pismo :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Przyjdą , przyjdą , jak sam nie przyjdziesz to za 5 lat . A wtedy ci odsetki jeszcze dojebią .Jak baba w US czy też w WK przy rejestracji nic ie powiedziała to ładne biurwy tam macie .Nie zazdroszcze .W moim pipidówku bez opłaconego PCC nie zarejestrujes moto - nie muszą , ale żeby później dupa obywatela nie rąbała od karniaka- to kontorlują tą opłatę. Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi