Jump to content

Suzuki DR 125 - v-max

szajbat
 Share

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z moim maluszkiem Suzuki DR 125.

Otóż od jakiegoś czasu odczułem, że nie kręci mi się do maksymalnych obrotów i jedzie max 60km/h, po wyczyszczeniu gaźnika, filtra powietrza zaczął znowu się kręcić do maksymalnych obrotów, ale v-max dalej został taki sam, czyli 60km/h, wszystko stało się po wywrotce parkingowej. Już nie mam pomysłów co to może być, nie strzela z tłumika, więc raczej nie za bogata mieszanka, ponieważ przyspieszenie ma dobre, ale tylko do 60km/h, wcześniej jechał 90-100km/h.

Jakieś pomysły?

Edited by szajbat

a rozumiem wywrotka była na zgaszonym silniku ??

skoro kręci sie na maksymalne obroty a nie osiuąga vmaxa to jak to wygląda w praktyce ?? nie osiągniesz więcej jak 60km/h ,,piłując'' na niskim biegu ??

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Wywrotka była na odpalonym silniku po prostu podjeżdżałem pod górkę małą i motocykl spadł na bok, więc można to uznać za parkingówke.

Wygląda to tak, że jadę normalnie wszystko z obrotami ok, tak samo jak przed wywrotką, tylko, że nie mogę przekroczyć bariery 60-65(ostatnio udało mi się pojechać prawie 70km/h) tak jakby nie miał tyle mocy ile kiedyś. Przyspieszenie, też jest słabsze, ale da się przeżyć.

Piłując także nie osiągnę więcej niż 60km/h.

o glebe pytam bo : to jest motocykl z mokrą miską olejową-praca w pozycji leżącej jest dla niego morderstwem, długo chodził zanim go zgasiłeś ??

nie rozumiem jednego...........czyli jedziesz np na 4 biegu 60km/h silnik ma oporowe obroty, wrzucasz 5 bieg i obroty drastycznie spadają i dalej jedziesz te 60km.h i nie reaguje na manetkę gazu i nie przyśpiesza ?? czy silnik normalnie wkręca sie na obroty a motocykl nie przyśpiesza ??

ja bym spojrzał na panewki wałka rozrządu jeśli długo pracował po glebie...

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

o glebe pytam bo : to jest motocykl z mokrą miską olejową-praca w pozycji leżącej jest dla niego morderstwem

musialby leżeć ładnych pare minut przewrócony na lewą stronę(bo pompa jest z prawej) zeby cos mogło się zacząć sypać, wszystkie dr od 350 po biga mają wałek i dzwigienki z gównolitu, ale aż tak słabe raczej nie są aby po jednym dzwoni wytarło krzywki na wałku i spadła moc

wg mnie to syf z gaznika ci się odkleił przy dzwonie i przytkał dysze

Edited by jjank

Dokładnie tak, jadę na 4 piłuję go do 60km/h, zmieniam na 5 i w ogóle on nie przyspiesza.

No już na 5 się nie wkręca tak na obroty jak powinien, mogę jechać na 5 do usranej śmierci, a i tak na liczniku 60, czasami 65.

wez podnies kolo i daj czadu bez obciazenia zobacz czy na 5 wkreca sie na max obroty. Móg według mnie przylapac cylinder jak zaliczyl glebe. A jak masz przy dodawaniu buczenie moze poprostu dostaje lewego powietrza cos sie przesunelo albo poluzowało

W 1 poście piszesz że na max obrotach wciąż jedziesz 60, czyli rozumiem że masz np. te 6000 i jedziesz 60 wkręcasz coraz wyżej i dalej 60? Jak dla mnie wygląda to na sprzęgło które nie daję sobie rady z przeniesieniem coraz większego momentu obrotowego. Silnik zawsze produkuje go dokładnie tyle ile wynoszą opory ruchu dlatego właśnie się tak dzieje.

Dla pewności wrzuć 1 i odkręć mu nagle i zobacz czy motor będzie przyśpieszać współmiernie do obrotów.

I tak jeszcze co do strzelania w tłumik to dzieje się tak przy zbyt ubogiej mieszance. W RMZ mi biło do czasu gdy nie zwiększyłem dawki paliwa.

@JanuszK30

Skąd po glebie mógł się wziąć olej w filtrze powietrza?

Edited by grayfox