stanrol Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Witam wszystkich. Posiadam Yamahę Wr400F z 2000 roku i mam następujący problem. Po zapaleniu silnika zgasł mi. W żaden sposób nie chciał mi zapalić więc zacząłem szukać przyczyny tego stanu. Wykręciłem świece i okazało się że nie ma iskry. Kontrolką sprawdziłem prąd który nie dochodził do cewki. Szukając dalej, odkręciłem dekiel od magneta gdzie zaczął lecieć olej. Moje pytanie jest następujące. Czy tam powinien znajdować się olej silnikowy? Bawiąc się dalej wpadłem na pomysł nagrzania suszarką modułu co pomogło. Moim oczom ukazała się iskra. Lecz nie na długo jadąc motorem znów zgasł. Co jest przyczyną tego wszystkiego. Prosiłbym o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toowdie Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 wniosek jest jeden - masz uwalony moduł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk_mx Opublikowano 7 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Olej tam powinien się znajdować więc nie masz czego się obawiać. Co do modułu to obstawiam zimne luty skoro podgrzanie poprawiło dzialanie. Możesz to sam spróbować naprawić albo wysłać do serwisu zajmującymi się takimi naprawami np el-serwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanrol Opublikowano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Właśnie coś słyszałem o tych zimnych lutach. Czyli zostaje mi albo kupienie używanego albo naprawa tego. A może i świeca powodować ten problem? Jaka powinna być przerwa na świecy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk_mx Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Wszystkie te informacje, łącznie z tymi jak sprawdzić poszczególne elementy ukł elektrycznego znajdziesz serwisówke. Serwisówke znajdziesz w odpowiednim dziale na forum, sam podawałem linka do niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanrol Opublikowano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Odnośnie tej serwisówki to czy ona jest po polsku? Dzisiaj grzebałem przy motorku i myślę że to nie moduł to powoduje tylko świeca iskrowa. Wyjmę świecę i iskra jest ale słaba, wkręcę z powrotem, motor zapali i zgaśnie,znów wyjmę świecę i coś tam iskrzy na zewnątrz ale słabo myślę że iskra jest za słaba i nie da rady zapalić mieszanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk_mx Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Nie, serwisówka nie będzie po Polsku , możesz ściągnąć po angielsku, niemiecku i chyba po francusku . Co do świecy to chyba najprostsza opcja to kupno nowej albo jak masz inna sprawną to podmiana, jeśli zadziała to problem rozwiązany, jak nie to trzeba szukać dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanrol Opublikowano 16 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Panowie kupiłem nową świece z dwoma elektrodami. Wszystko było fajnie motor zapalił równo chodził, wszystko to trwało tylko dwa dni. Później znów to samo motor zapalił i zgasł. Próbowałem go na pych i z kopniaka i nic. On ma jakby chęć zapalić ale nie chce. Jak by go zalewało. Panowie pomóżcie co jest przyczyną tego stanu rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 (edytowane) Porozpinaj wszystkie wtyczki i potraktuj je jakimś "kontaktem" bo często ludzie wymieniają cewki czy moduły a wina leży w zaśniedziałych wtyczkach (usterka bardzo upierdliwa do zlokalizowania bo mimo iż piny wyglądają na nie zaśniedziałe to nie przewodzą odpowiednio) . Gdy to nie pomoże sprawdź rezystancję cewek ( wartości podane w manualu )jeżeli będą w normie to jak koledzy wcześniej wspomnieli weź się za moduł (najprawdopodobniej zimne luty jak już bananek napisał) Edytowane 16 Września 2011 przez rafael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanrol Opublikowano 16 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Dzieki rafael za rade. Jutro tak jak doradziłeś wszystkie wtyki potraktuje WD-40 jeśli to nie to będę szukał dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.Pastor Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Do kostek elektrycznych użyj Kontakt w sprayu, WD-40 zostaw do innych spraw. Cytuj PASTOR GARAGE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanrol Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Posprawdzałem wszystkie wtyczki oraz rezystancje cewki i nic. Iskra jest ale bardzo słaba ledwo co widać okiem. Co może być czy wina leży w module :(. Może ktoś wie gdzie w okolicach Białegostoku naprawiają moduły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanrol Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Może ktoś się orientuje lub miał taki przypadek że jest słaba iskra i czasami w ogóle zanika. Wysłałem moduł, cewke, stator do el-serwisu. Po 2 tyg. odesłali mi i napisali że wszystko sprawne. Złożyłem to i pare dni było ok. Ale problem wrócił. Miałem taki okres że zalewało mi świece. Rano motor uruchomię za pierwszym kopnięciem chodzi i po kilku sekundach gaśnie jak by ktoś odciął zapłon. Wykręcam świece i zalana. Prosiłbym o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saltus Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Człowieku masz gaźnik do regulacji, nagar się tworzy na świecy od zbyt bogatej mieszanki i świeca umiera. Jak za każdym razem gdy wkręcasz nową świecę moto działa to oddaj moto do regulacji i ciesz się zimą :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanrol Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 A czy jest możliwość żeby samemu wyregulować ten gaznik? Opuściłem iglicę o ząbek do dołu. Wychodzi na to że muszę kupić znowu świece bo ta już nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi