aarrkk Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Witam wszystkich Mam stare GPZ 900 i przy ostrej jeździe lub w korkach gotuje mi płyn ( w tej chwili woda). Wyjęty jest termostat ale to nie pomogło. Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem . Bedę wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toowdie Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 zmierz sprężanie - może być uszczelka, albo po prostu układ źle odpowietrzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekd Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Wentylator sie wlacza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 (edytowane) Podstawowe pytanie, którędy nalewasz wody-płynu, bo mam nadzieję, że nie przez zbiornik wyrównawczy tylko bezpośrednio do chłodnicy odkręcając wcześniej odpowietrznik przy termostacie (chociaż przy wyjętym termostacie to mniejsze znaczenie z odpowietrznikiem)?. Po lewej stronie na dole chłodnicy masz konektor do włącznika wentylatora. Zdejmij konektor i dotknij nim do masy.Jak włączy się wentylator to instalacja sprawna. Jeśli nie to należy na krótko podłączy sam wentylator. Jeśli jest ok. to szukaj problemu z zasilaniem. Gdyby wszystko z elektryka było ok. i wentylator również to możesz mieć uszkodzona pompę. Całkiem niedawno swoją zmieniałem bo rozsypało się jedno łożysko. Jak to wszystko sprawdzisz to podziel się wrażeniami. Edytowane 15 Lipca 2010 przez _Monter_ Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolkan Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Prócz tego co napisali poprzednicy proponuję, przepłucz układ odkamieniaczem do chłodnic (w moim motocyklu bardzo to pomogło). Jeśli układ elektryczny wentylatora jest oryginalny to są tam trzy czujniki. Głównym który załącza wentylator w czasie pracy silnika jest czujnik w obudowie termostatu, jego przede wszystkim trzeba sprawdzić. Podstawowe pytanie, którędy nalewasz wody-płynu, bo mam nadzieję, że nie przez zbiornik wyrównawczy mało z krzesła nie spadłem :icon_eek: , że można mieć takie dziwne pomysły :icon_razz: Cytuj wieczny włóczęga... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobik Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Witam wszystkich Mam stare GPZ 900 i przy ostrej jeździe lub w korkach gotuje mi płyn ( w tej chwili woda). Wyjęty jest termostat ale to nie pomogło. Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem . Bedę wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam A po czym poznajesz ,że sie gotuje płyn? A jaki masz tam zalany? Na samej wodzie to się nie dziw,że się gotuje, bo zobacz jaka jest temp. wrzenia ,a przy jakiej się otwiera termostat. Jeśli w Twoim moto termostat się otwiera np przy 105 stopniach,to nie dziwota że się gotuje. Płyn się tylko gotuje i żadnych innych objawów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulreaver Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 A po czym poznajesz ,że sie gotuje płyn? A jaki masz tam zalany? Na samej wodzie to się nie dziw,że się gotuje, bo zobacz jaka jest temp. wrzenia ,a przy jakiej się otwiera termostat. Jeśli w Twoim moto termostat się otwiera np przy 105 stopniach,to nie dziwota że się gotuje. Płyn się tylko gotuje i żadnych innych objawów? Dokładnie, według szybkiego wygooglowania w gpz900 wentylator załącza się przy 110 °C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moonraker Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Sprawdź tez korek w samej chłodnicy i zaworek w nim. W motocyklu jest ciśnieniowy układ chłodzenia i nieszczelność w korku i spadek ciśnienia w układzie powoduje zagotowanie chłodziwa w niższej temperaturze. No i oczywiście zmień tą wodę na płyn do chłodnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 mało z krzesła nie spadłem :icon_eek: , że można mieć takie dziwne pomysły :icon_razz: Ostatnio był nawet taki temat na forum. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aarrkk Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Witam ponownie Pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc. Nareszcie znalazłem przyczynę, ale od początku. 1.przepłukałem układ jakimś specyfikiem 2.Wymieniłem wodę na płyn chłodzący- nie pomogło. 3.Sprawdziłem drożność układu-ok Po wymontowaniu pompy wody okazało się że uszkodzony jest napęd pompy. Po wymienie pompy moto śmiga aż miło. :banghead: Pozdrawiam :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi