Administrator Dominik Szymański Opublikowano 17 Czerwca 2010 Administrator Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 niekiedy wcale a czasem może być lepiej :biggrin: Tak jak mówisz :) Niemniej, coś w tym być musi, Panie Inżynierze!! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiwor Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Nie przeszkadza . Jednak jeżdżąc agresywnie warto mieć lepszą , przyczepniejszą oponę z przodu . Mam podobne odczucia. Tył łatwiej kontrolować w razie uślizgu niż przód. Cytuj Notoryczny kłamca :icon_twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zbycho Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 (edytowane) Podam Ci odpowiedź Artura Nowaka, mojego wspólnika, pewnie go znasz jako Gumisia, także co jak co, ale z jego doświadczeniem można to brać jako pewnik: - zdekompletowany zestaw opon przód-tył na suchej nawierzchni zachowuje się bez żadnych oznak zakłóceń w jeździe i nie ma przeciwskazać do stosowania takich kompletów; - zdekompletowany zestaw opon przód-tył na mokrej nawierzchni zachowuje się z róznymi oznakami zakłóceń w jeździe, wynikającymi z faktu, iż bieżnik przedniej opony, zbierając wodę, wyrzuca ją pod tylną oponę w sposób, który onnemu bieżnikowi tylnej opony uniemożliwia prawidłowe odprowadzanie wody. Inaczej mówiąc - robi się ch..nia. Czasem się robi, czasem mniejsza, a niekiedy straszna. pzdr W swoim czasie miałem na przodzie w XJRze Dunlopy z tyłu Bridgestony BT020. Na suchym, jak wyżej bez różnicy, bez problemu. Na mokrym ... niestabilne zachowanie. Kosztowała mnie to wyjebkę przy przejeżdzaniu przez garb. Moto dostało ... coś w rodzaju shimmy tyle że trząść się zaczęło od tyłu. Rozhuśtał się aż wyrwało kierownicę z rąk i ... j*b. Myślę że to nie tylko inny bieżnik ale też istotny jest profil, kształt opony. Edytowane 18 Czerwca 2010 przez Zbycho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEALER Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 a na przód mam ograniczony wybór bo musi być rozmiar 130/70/16 i znalazłem jak na razie tylko Metzeler m3, bridgestone battlax i dunlopy qualifier Z tego, co pamiętam Baba-Zanetti śmigał na Fajerze po torze kartingowym na Shinko i miał pozytywną opinię o tej gumie... BTW. B-Zanetti jak noga? :( Cytuj 93! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G3d Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Ja od paru lat dojezdzam opony po roznych ludziach. Ostatnio 2 lata temu mialem komplet, a tak to rozne najrozniejsze. Jezdzilem na nich nonstop: w suche, deszcz a i snieg sie trafil. Wiadomo, ze komplet nowych bedzie lepszy, ale nie ma co plakac ;) Da sie jezdzic na roznych oponach, ale co ja sie tam znam ;) W koncu jezdzilem na supercorsach po sniegu :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEALER Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Da sie jezdzic na roznych oponach, ale co ja sie tam znam ;) W koncu jezdzilem na supercorsach po sniegu :P Mi jak na razie Pirelli Diablo/Dragon Supercorsa też najbardziej podchodzą na codzień(potorówki)...fakt,że ubywa ich w postępie geometrycznym, ale kleją się jak głupie. Warunek - wysoka temperatura otoczenia i drogi. W chłodne dni jest gorzej.... Cytuj 93! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Możesz to rozwinąć? Kup sobie najnowszy numer Motocykla i poczytaj o oponach. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sitars Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Czołem To ja jeszcze doleję oliwy... Mieszanie diagonalnych z radialnymi. Czy budowa tych dwóch rodzajów opon może sprawić, że nawet na suchym będzie źle? Cytuj SQ7NSQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi