Skocz do zawartości

Apteczka

Gość Saul
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ahjoo,

Misiaczki chciałem się Was poradzić w wyżej wymienionej sprawie. Otóż chciałbym nabyć jakąś poręczną apteczkę, którą upcham w moim sprzęcie. Nie mam kufrów... więc chciałbym, aby była mała i miała te najpotrzebniejsze rzeczy. Macie jakieś propozycje?? czy może lepiej samemu taką skompletować?

• Administrator

W Larssonie masz kompletną apteczkę w gustownym opakowaniu, wymiry gdzieś 15x15 cm więc mieści się wszędzie, a kosztuje chyba coś koło 30 zł. Mam takich kilka na sklepie. O http://www.larsson.pl/?c=r&no=NzMxMDA4MQ==&t=apteczka

pzdr

W Larssonie masz kompletną apteczkę w gustownym opakowaniu (...)

I z tego, co na szybko zerknęłam, to nawet zawartość sensownie dobrana. Bez zbędnych bzdet, rzeczy, których faktycznie można użyć.

Zdecydowanie nie polecam za to zawartości zwykłych polskich apteczek samochodowych: rękawiczki, w których bałabym się zafarbowa.ć włosy, co dopiero udzielić pomocy, byle jakie bandażyki i w sumie nic więcej :/

W takiej sytuacji lepiej skompletować samodzielnie.

Fakt, iż jakiś pogląd jest szeroko rozpowszechniony, nie stanowi żadnego dowodu na to, że nie jest on całkowicie absurdalny. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że większość ludzkości jest zwyczajnie głupia, należy oczekiwać z dużym prawdopodobieństwem, iż powszechnie panujące przekonania będą raczej idiotyczne niż rozsądne.

Bertrand Russell

Dominik dzięki za info.Chyba też kupię,bo nigdy nie wiadomo kiedy i komu będzie trzeba pomóc :lalag:

"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych którzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,mając przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"

• Administrator

Zestaw jest dobrze dobrany, a zawartość dobrej jakości. Całość wykonana w Niemczech i odpowiadająca europejskim wymogom bezpieczeństwa. Może nie jest to najtańsza rzecz, niemniej ja mogę śmiało polecić. Zresztą, sam koc termiczny to niekiedy kilka złotych przy zakupie osobno. Przydaje się także polska instrukcja obsługi, co może nbrzmi śmiesznie, ale śmiesze nie jest, bo kto np pamęta w ostrych chwilach, którą stroną powinien być założony koc termiczny?

Kupiliśmy kiedyś kilkanaście takich apteczek i każdy z chłopaków z Sokoła dostał w prezencie.

pzdr

Apteczka ok, ma podstawy ale uzupełniłbym to czymś do tamowania krwi, do tego leko, plus jakieś (tylko dla siebie i pasażera) proszki jak stoperam, apap itp. oraz jakieś maści na stłuczenia- żeby mieć coś na lekkie upadki jak i na tamowanie krwawienia.

Zapomniałbym! Maseczka do sztucznego oddychania się przyda i to bardzo, ale zapomnij o wodach utlenionych i tego typu bzdetach, bo szkoda miejsca.

Pozdro

Co masz w tamtej apteczce niepotrzebnego?

Jak chcecie kompletować samemu to polecam te apteczki:

http://allegro.pl/item1017884171_apteczka_...urystyczna.html

Albo taką, lepsza jakość, bo w końcu uszyte przez Janysta a nie domorosłego krawca:

http://allegro.pl/item1010993421_apteczka_...t_czerwona.html

Ogólnie różne leki mogą przydać, w szczególnie te rozgrzewające jak i stoperany i apapy, aczkolwiek nie możemy tego podawać komuś, kogo nie znamy.

Co do tamowania- nie wiem, jak tam teraz jest z ludźmi bez przeszkolenia medycznego, ale chodziło mi o opatrunki i bandaże. Opaska uciskowa może zrobić więcej złego niż dobrego nieumiejętnie nałożona. Ale jak macie jakieś przeszkolenie zrobione w tym kierunku to polecam Quickclota i Celox- tylko, że wymaga umiejętności stosowania wyuczonej pod okiem specjalisty a nie pana google...

Pozdrawiam

W Auchan za 20 zł można kupić apteczke wyposażoną zgodnie z normą DIN 1654-2 czy coś takiego, chodzi o to jaka jest wymagana w samochodach na np. terenie Niemiec.

Wystarczy wyciągnąć z tego kilka niepotrzebnych rzeczy, dorzucić maseczke do sztucznego oddychania i coś jeszcze wedle własnego uznania, a to co się wyciągnie zostawić w domu lub dołożyć do apteczki samochodowej.

• 1 miesiąc temu...

Jako że o2o jest moim jedynym prywatnym środkiem transportu zawsze mam przy sobie plecak (ze względów praktycznych) i jedna z kieszeni przeznaczyłem właśnie na asortyment do udzielania pierwszej pomocy i co jakiś czas dorzucam coś nowego co może się przydać na drodze.

Uważam że każdy z nas powinien mieć przy sobie chociaż jakiś bandaż, coś do odkażania i jakiś koc, chociażby w jednej z kieszeni kurtki

W Lidlu maja teraz dobrze wyposażoną apteczkę za 22 zeta.

http://www.transalpclub.pl/index.php?optio...5&cal_offset=4n

Oblukajcie ten patent - zawsze przy motongu i ani nie przeszkadza, ani specjalnie nie niszczy wyglądu motocykla. Tylko nie wiem gdzie to w PL kupić...

Kiedyś chciałem się w to zaopatrzyć ale niestety nie znalazłem nigdzie. Hein Gericke już nie ma jej w swojej ofercie z tego co wiem.

Edytowane przez PrzemekB