krzychu-985 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Witajcie. Kupiłem yamahe fz6 z 2004. Właściciel wynienił olej. Dal mi butelke po nim i okazało się że to Mobil do samochodów osobowych o taki http://www.nokaut.pl/oleje-napedowe/mobil-...s-10w40-1l.html Moje pytanie jest takie. Wiem że musze zmienić olej na motocyklowy. Juz zamówiłem olej i filtr, ale będę miał go na Poniedziałek. Na weekend zapowiada sie ładna pogoda. Moge tym motocyklem zrobić traske ok. 250 km bez obaw ze nic sie nie stanie silnikowi , skrzyni biegów itd?? Olej napewno zmienie ale jednak chetnie bym pojezdzil w weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szparag Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Najprościej mówiąc - nie wolno na tym jeździć. Największym problemem jest mokre sprzęgło motocykla, z którym to olej samochodowy nie współpracuje, poza tym jest jeszcze kilka innych problemów więc raczej nie ryzykuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekd Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Moge tym motocyklem zrobić traske ok. 250 km bez obaw ze nic sie nie stanie silnikowi , skrzyni biegów itd?? Olej napewno zmienie ale jednak chetnie bym pojezdzil w weekend. Mozesz spokolnie na tym pojezdzic w weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Nie ma zadnego problemu z jazda w weekend. Ja na oleju samochodowym ( Mobil1 SAE 15W50 ) przejezdzilem wiele lat w moim Suzuki bez zadnych zlych skutkow. Olej samochodowy nowych generacji w teorii nie chroni tak dobrze jak samochodowy powierzchni krzywek walkow rozrzadu i wspolpracujacych z nimi szklanek zaworow, a oprocz tego moze spowodowac poslizg sprzegla, jako ze ma wiecej dodatkow "slizgowych". Z moich doswiadczen nic takiego sie nie stalo, a jezeli sie dzieje to swiadczy ze sprzeglo i tak bylo na wylocie. Cokolwiek by jednak nie mowic to zadne z tych "awarii" nie zdazy sie w ciagu jednego weekendu - trzeba nad tym dluzej popracowac :) Kolega szparag jest tutaj troszke w zbyt goracej wodzie kapany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-985 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Wielkie dzięki ulżyło mi. Pomimo wszystko i tak olej zmienie ale dobrze że moge pojezdzi troszke. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi