Nordini Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2004 [shadow=blue:af626122a8]Witam całą brać motocyklową...[/shadow:af626122a8] Mam VFR 750 ' 96 i przytrafił mi się następujący problem: strciłem ładowanie. Wiem już że strzelił regulator napięcia. Są teraz dwa tematy, czy : 1. Czy jest możliwe że regulator uszkodził się z powodu zamontowania akumulatora o mniejszej pojemności prądowej (czyli zamiast orginalnego 12 Ah wsadziłem 9 Ah). Ponieważ mój kumpel w identycznej hondzie miał analogiczną sytuację, wysnułem taką swoją tezę : " skoro mniejsza pojemność akumulatora to regulator caly czas go przeładowywał i się grzał aż w końcu się spalił i przestał ładować" .Pytanie moje jest czy ta wysnuta przezemnie teoria jest przwdziwa ???????????? 2. Czy będzie pasował regulator z XX '98 do mojej VFR ??? Dieki za wszelkie info ... pozdro :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Regulatory w VFR z tych rocznikow przegrzewaja sie nawet bez pomocy za malego akumulatora i padaja jak muchy. Trzeba go przeniesc w inne miejsce, lub zalozyc chlodzenie z wiatraczka od zasilacza komputerowego.Regler z XX jest identyczny i tak samo lubi padac. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Administrator Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Czołem, nie ten dział, przenoszę.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Nie można zastosowywać akumulatora o mniejszej pojemności. Daje on mniejszy pobór mocy i większa moc tracona wydziela się ma regulatorze. Alternator w japończykach jest najczęściej nieregulowany, produkuje prąd a regulator po prostu nadmiar zamienia na ciepło a resztę już o właściwym napięciu przesyła do akumulatora. Jeżeli akumulator jest mniejszy i pobiera mniej energii tak więc dla zachowania bilansu więcej mocy wydziela się na regulatorze. Cudów nie ma gdzieś ta energia musi się podziać. Regler się przegrzewa i pada. Tak wiec należy szczególnie dbać o połączenia regulatora z akumulatorem. Nie mogą być utlenione i zniszczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nizin Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Nie ma to jak "prawdziwy" regulator w MZ. Uzależnia on wartość napięcia od potrzeb zmieniając odpowiednio prąd wzbudzenia alternatora, a w japońcach to alternator cały czas "daje" tyle samo a co jest za dużo, to jak napisał Pipcyk, zamienia na ciepło dzięki odpowiedniemu (lub nie, jak widać) radiatorowi. Alternator w motocyklach japońskich ma jednak pewną zaletę :arrow: prostotę konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2004 Nie we wszystkich tak jest - starsze konstrukcje z rotorem na magnesach stalych tym sie charakteryzuja, te mlodsze dzialaja juz troszke inaczej. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi