Skocz do zawartości

UWAGA! ZABYTKI JADĄ DO HUTY!

loopy1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Sprostowanie. Na automobiliście temat wylądował w dziale "pogawedki" :banghead:

http://automobilista.boo.pl/viewtopic.php?t=1320

Równie dobrze mogli go skasować....

@Granat: Wysłałem PW.

Szczerze mówiąc nie dziwię się.........kiedyś próbowałem się lekko udzielać na tym forum - ale po kilku próbach - widząc odzew i zaangażowanie ludzi tam przebywających - zrezygnowałem....... (Qurim - bez obrazy - wiem, że jesteś tam zarejestrowany.....ale to akurat Ciebie się nie tyczy....);

Spoko Paolo350 :biggrin: ja tam tylko troluję jak mam wkurw lub się nudzę. Zawiodłem się na ich forum, myślałem że to poważne, żywe forum, a jak się okazało jest tam kółko wzajemnej adoracji składające się z ok.5 osób i nic więcej. Nowi ludzie wchodzą, chwalą się zabytkami i cichną, a reszta prawi swoje herezje. Rzuć okiem w temat o olejach, tam dość wesoło było, celowo ich prowokowałem a tamci mało co się nie poryczeli ze złości. :icon_twisted: :buttrock:

Koniec OT.

Temat o Starach PSP zapodałem na forum oldtimerów.

Edytowane przez qurim

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Dzwoniłem do wojewódzkiego konserwatora zabytków, jest tak, oni jako instytucja panstwowa nie moga działac sami z siebie, wiadomo biurokracja, ale w przypadku zawiadomienia MUSZA podjac jakiekolwiek czynnosci. W wziazku z tym pozwoliłem sobie wysłac list emilem na ten adres [email protected] do czego zachecam kazdego komu zalezy na zachowaniu zabytków motoryzacji w nastepujacej tresci:

Szanowni Państwo

Uprzejmie zawiadamiam że juz na dniach kilka zabytkowych wozów strażackich typu Star 25 z lat 60-tych z województwa opolskiego jzostanie oficjalnie zezłomowane. Są to wozy bojowe OSP które jeszcze parę tygodni temu służyły w jednostkach w powiecie Nyskim. Z tego co udało mi się dowiedzieć pojazdy jadą na złom "bo nie opłacało się robić przetargu". Dla mnie jest to skandal, pojazdy sa niewatpliwie zabytkami ruchomymi i nalezy im sie stosowna ochrona.Wiem, że zabytki mają jechać na złom w przeciągu kilku następnych dni i wiem że ich odbiorcą ma być firma Centrozłom we Wrocławiu. Niestety w przypadku oficjalnego skierowania pojazdów na złom, osoba prywatna nie jest w stanie zatrzymac tego procederu, a nawet zakupic pojazdu do prywatnej kolekcji. Szkoda że Nasza Szanowna Państwowa Straż Pożarna ma w głębokim poważani swoją historię i niszczy niewątpliwe zabytki. Mam nadzieje ze Wojewódzki Konserwator Zabytków powstrzyma dewastacje i niszczenie tych pojazdów i przyczyni sie do skierowania Starów na przetarg badz do innej formy sprzedarzy gdzie na pewno znajda sie chetni do zakupu.

przesyłam różnież linki do fotografii tych pojazdów, jednoczesnie zaznaczam ze pojazdy sa na dzień dzisiejszy orginalne w prawie 99% :

http://p1.bikepics.com/pics/2009%5C12%5C28...863546-full.jpg

http://www.bikepics.com/pictures/1863542/

Prosze o powiadomienie jakie kroki podjął WKZ, gdyz jestem zainteresowany dalszymi losami tych zabytków ruchomych.

Z poważaniem itd

Acha, im wiecej listów dostana, moze tym bardziej sprawna bedzie akcja:) próbujemy???

PANIE I PANOWIE! Własnie dzwoniła do mnie Pani konserwator.

:buttrock: !!ZŁOMOWANIE WSTRZYMANE!! :buttrock:

Wystosowali pismo do burmistrza. W styczniu oględziny pojazdu i określenie stopnia oryginalności.

Mamy mały sukces!

Granat dzieki za wsparcie!! :notworthy:

@prince Czy szkoda czasu? Może nie do końca bo pojazdem poza mną interesują się jeszcze inni gotowi za niego zapłacić i być może znajdzie nowy garaż ;)

Czas pokaże...

Ps.: Zdjęcia stara w ciągu jednego (!) dnia zostały wyświetlone ponad 170 razy! To ja na motocyclach nie mam takiego wyniku w przeciągu kilku lat ;)

Edytowane przez loopy1

Taka odpowiedz dostałem jeszcze wczoraj:)

W odpowiedzi na Pana wiadomość dotyczącą wozu strażackiego Star 25, informuję iż, został o tej sprawie poinformowany Burmistrz Korfantowa, któremu podlegają OSP gminy Korfantów.

Działania mające na celu zezłomowanie przedmiotowego pojazdu zostaną wstrzymane do czasu przeprowadzenia oględzin pojazdu przez pracowników Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Opolu celem potwierdzenia jego kryteriów zabytkowych.

I żeczywiscie, jak pisał Loopy, działania wstrzymano, kiedy zadzwoniłem do Korfantowa i zapytałem o Szefa OSP zapytano mnie:pan Granat?w sprawie tych wozów strazackich?....Hahahaha, sam jestem w szoku ze to tak szybko poszło:)jakos fajnie ze działa inicjatywa społeczna, fajny sprzecik nie pójdzie na złom dzieki nam:)

Tylko sie chłopaki nie zdziwcie jak już tam pracuje jakaś ekipa zmontowana z pana józka i pana ździcha i rozkręcają wozy i je delikatnie dewastują, żeby WKZ orzekł brak wartości zabytkowych pojazdów. No i potem ich los jest raczej do przewidzenia...