samolot Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Czy motocykl sportowy z ustawionym tłumieniem dobicia i odbicia na "SOFT" (najmniejsze tłumienie) w tylnym amortyzatorze nie będzie zachowywał się niemal w identycznym stopniu jak zużyty amortyzator? Zużyty amortyzator ma z fizycznego punktu widzenia większa częstotliwość drgań, większą amplitudę a czy coś jeszcze się zmienia? Cytuj Komar 2320 > WSK 125 > CBR 600F2 > CBR F4I SPORT > Kymco Active > YBR 125 > CBR 600RR PC 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 (edytowane) :banghead: Zużyty amortyzator zachowuje się jak zużyty amortyzator. Ustawiony miękko amorek zachowuje się jak ustawiony miękko amorek. Nic prostszego. Gdyby SOFT miał zachowywać się jak zużyty amorek to producent zamiast opcji SOFT/HARD wstawiłby tam pozycje DZIAŁAJĄCY/ROZJEBANY. :banghead: Latałem GSX-F600 na miękkim zestawieniu i było OK bo dało się jechać motocyklem w ogóle, tylko że mocniej siadał na nierównościach. A kiedyś miałem RF600R z trafionym amorkiem no i nie dało się w ogóle jechać. Każda nierówność to było bujanie góra-dół na samej sprężynie. Edytowane 20 Listopada 2009 przez qurim Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi11 Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Zużyty amortyzator zachowuje się jak zużyty amortyzator. Ustawiony miękko amorek zachowuje się jak ustawiony miękko amorek. Nic prostszego. Gdyby SOFT miał zachowywać się jak zużyty amorek to producent zamiast opcji SOFT/HARD wstawiłby tam pozycje DZIAŁAJĄCY/ROZJEBANY. :banghead: Qurim - Twoje teksty czasami mnie rozwalaja :D Szczegolnie w piatek wieczor. Co do odp - ustawienia soft maja amortyzacje, tyle ze zawieszenie jest miekie - przy braku amortyzacji - amortyzator nie amortyzuje :P Jak sama logika podpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 20 Listopada 2009 Administrator Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Samolot - łopatologicznie zużyty amortyzator tylnego zawieszenia: - naciskasz, jest miękki (brak dobicia) - naciskach, odskakuje jak piłka kauczukowa (brak odbicia). Odpowiadając na Twoje pytanie - nie, nie będzie zachowywał się jak zużyty amortyzator, gdyż producent przewidział takie rozwiązanie i co prawda jazda może być przykra, ale nie tak, jak na amortyzatorze pozbawionym oleju i - jeśli taka jest konstrukcja - powietrzu. Reasumując - kombinujesz pod górkę. Niemniej czasem fajnie te Twoje pytania poczytać. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi