wojtek-rr Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Powiem tak,kuzynowi zakręciło się w głowie ,straciliście równowagę i wypadek gotowy,winnych nie ma :icon_exclaim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_SB_ Opublikowano 25 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) Jestem już po przesłuchaniu. Prokurator ma ponoć wysłać do sądu wniosek o warunkowe uchylenie kary. Warunek jest taki - jeśli przez 2 lata od wyroku nie spowoduję wypadku, to jestem czysty. Jeśli spowoduję, to będą najprawdopodobniej dwa wyroki w zawiasach (z warunku i nowy). Teraz tylko pozostaje mi czekać na wyrok, mam nadzieję że nie dadzą mi jakiejś konkretnej grzywny (wypytywali mnie kogo mam na utrzymaniu, zarobki, etc.) Wypadek to jest takie zdarzenie drogowe, w którym uszkadza się fizycznie kogoś (poza kierującym). Czyli od teraz przestaję jeździć z pasażerem i nie powoduję żadnych kolizji i nie rozjeżdżam staruszek na pasach. :buttrock: . Oczywiście mowa o wersji optymistycznej... :bigrazz: I teraz PYTANIE: Ponieważ jestem sprawcą wypadku posiadającym ubezpieczenie OC, a pasażer jest poszkodowanym, czy odszkodowanie dla pasażera należy się z mojego OC, NNW, czy z obydwu? Ktoś wie, przerabiał już to? Edytowane 25 Września 2009 przez _SB_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Czyli chcecie mi pwoeiedziec ze jak bede mial glebe z pasarzerem to moze mnie pozwac?? przecież to jest absurd ;/ sam sie zdecydowal wsiasc ;/ z samochodem jest tak samo ?? Ty jesteś kierowcą. Biorąc pasażerów automatycznie na Ciebie spada odpowiedzialność za ich bezpieczeństwo. Dlatego ja nie wożę byle kogo. Tym bardziej pasażerów pod wpływem czegokolwiek. A zanim wezmę trzeźwego pasażera to 2 razy pomyślę czy warto. Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czachus Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Jak już Ci minie okres próby, bo tak to się nazywa, to zadbaj o to, żeby Ci wykreślili tą przypadłość z Krajowego Rejestru Karnego. Z tego co pamiętam, wykreślają po pół roku od minięcia okresu próby. A znam ten ból z autopsji, bo miałem taki przypadek. Później potrzebne mi było zaświadczenie o niekaralności i poszedłem i się zdziwiłem....Formalnie skazany nie jesteś, ale i tak masz nababrane w kartotece. Całe szczęście trafiłem na młodą fajną laskę za okienkiem i mi powiedziała co i jak. Zaktualizowali dane i mogłem pobrać "czyste" zaświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 29 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 Ponieważ jestem sprawcą wypadku posiadającym ubezpieczenie OC, a pasażer jest poszkodowanym, czy odszkodowanie dla pasażera należy się z mojego OC, NNW, czy z obydwu? Ktoś wie, przerabiał już to? Z obydwu Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cineq Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 wobec Ciebie zostanie wniesiony do Sądu przez Prokuratora wniosek o warunowe umorzenie postępowania. Reszta jest tak jak piszesz. Nie będziesz karany. Nie będziesz widniał w kartotece skazanych Krajowego Rejestru Karnego. A przez następne (przewaznie 2 lata) uważaj. Jesli spowodujesz wypadek będzie prowadzona sprawa i ta teraz umorzona zostanie róniweż przywrócona. Możesz zostać też obciążony kosztami i może zostać zasądzony obowiązek zapłaty na rzecz jakiejś instytucji (przeważnie fundacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cineq Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 jedno sprostowanie. Przy warunkowym umorzeniu postepowania dane trafiają do KRK niestety.. Nie trafiają przy UMORZENIU postępowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_SB_ Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 (edytowane) Jakie te polskie sądy szybkie :biggrin: 16. grudnia miałem rozprawę. Wyroku na piśmie nie mam (nie powinni przysłać?) ale z tego co pamiętam to: - rok okresu próbnego (we wniosku prokuratora było półtora roku), w którym kara jest umorzona (warunkowo?). W każdym razie sędzia twierdził że wpisu o karalności ma w ogóle nie być. W tym czasie nie mogę spowodować żadnego wypadku (czyli nikogo uszkodzić poza mną z mojej winy). - 1000 PLN na Szpital Specjalistyczny we Wrocławiu im. Falkiewicza (tak nawiasem mówiąc, pracuje tam przepiękna położna), - koszty procesowe - dzisiaj przyszedł rachunek na 190 PLN. W zasadzie to jeszcze zobaczyłbym ten wyrok na piśmie i sprawa mniej więcej zamknięta (jeszcze kuzyn musi pościągać z mojego ubezpieczenia). Kuzyn już gipsu nie nosi, ale jeszcze ta ręka nieruchawa jakaś - w sumie dosyć konkretnie rozkwasił. W sezonie ma kupić Bandita, mam nadzieję że do tego czasu wydobrzeje. :crossy: Pozostaje mieć nadzieję, że teraz zimą żaden pieszy mi się nie wpierdzieli pod motocykl bo z umorzenia nici. Kurde niektórzy ludzie chyba nie mają pojęcia, że na tym błocie śniegowym i lodzie mam drogę hamowania plus nieskończoność. :icon_rolleyes: :flesje: Edytowane 23 Grudnia 2009 przez _SB_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxrider Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Pozostaje mieć nadzieję, że teraz zimą żaden pieszy mi się nie wpierdzieli pod motocykl bo z umorzenia nici. Kurde niektórzy ludzie chyba nie mają pojęcia, że na tym błocie śniegowym i lodzie mam drogę hamowania plus nieskończoność. :icon_rolleyes: Odpuść jeżdżenie, tym bardziej jeśli drogi nie są czarne. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że łatwo wtedy wpasować w samochód przed sobą przy hamowaniu, a po soli motocykl strasznie żre rdza. pzdr, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 24 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2009 Jak już Ci minie okres próby, bo tak to się nazywa, to zadbaj o to, żeby Ci wykreślili tą przypadłość z Krajowego Rejestru Karnego. Z tego co pamiętam, wykreślają po pół roku od minięcia okresu próby. A znam ten ból z autopsji, bo miałem taki przypadek. Później potrzebne mi było zaświadczenie o niekaralności i poszedłem i się zdziwiłem....Formalnie skazany nie jesteś, ale i tak masz nababrane w kartotece. Całe szczęście trafiłem na młodą fajną laskę za okienkiem i mi powiedziała co i jak. Zaktualizowali dane i mogłem pobrać "czyste" zaświadczenie. Nie można "zadbać" o wykreślenie - zatarcie skazania w przypadku skazania na karę z warunkowym zawieszeniem jej wykonania odbywa się automatycznie (z mocy prawa) z upływem okresu próby + 6 miesięcy, w którym to czasie sąd ma jeszcze możliwość podjęcia postępowania w przedmiocie odwieszenia kary. http://forum.prawnikow.pl/Zatarcie-skazania-t191.html Jakie te polskie sądy szybkie 16. grudnia miałem rozprawę. Wyroku na piśmie nie mam (nie powinni przysłać?) ale z tego co pamiętam to: Sąd sam z urzędu nie przysyła odpisu wyroku. Chcesz mieć go na piśmie dla siebie w domu - wystąp o wydanie odpisu wyroku. http://www.portal.prawnikow.pl/component/d...isu-wyroku.html Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi