Skocz do zawartości

kolizja z golfem wrocław

dem0n
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przed chwilą miałem dość nieciekawą sytuacje. pomiędzy pocztą główną a galerią dominikańską ciemnozielony golf III zajechał mi droge zmieniając pas. miałem wybór albo walić albo gleba. wybrałem to drugie. sprawca uciekł oczywiście. niestety ale nie znałem numerów(tylko początek DW 28...). po złożeniu zeznań policjant powiedział mi bym zadzwonił do niego za mniej więcej tydzień a on poda mi adresy zamieszkania właścicieli takich samochodów. i tutaj przypomniałem sobie czyjąś sytuacje kolizji z lexusem gdy wszyscy mówili że nie możliwe jest wyszukanie po samej marce i kawałku numerów właściciela. jak widać jest to możliwe. jednak moje pytanie odnosi się do czegoś innego. mam zgłosić się do ubezpieczyciela i powiedzieć że sprawa jest w toku. jeśli nie zostanie znaleziony sprawca czy dostaję jakieś odszkodowanie czy jak to wygląda? dodam jeszcze że mam świadka

Witaj,

Ja miałem kilka tygodni temu podobną sytuację, w numerze rejestracyjnym brakowało jednak tylko jednej cyfry. Policja już szósty tydzień szuka tego samochodu, a na moje ponaglenia odpowiadają, że to musi potrwać, i mam czekać, przecież nie wyślą po niego helikoptera ... szkoda gadać.

Co do odszkodowania, jeśli nie ma AC i nie ma sprawcy, to za szkodę na motocyklu nie dostaniesz nic. Istnieje instytucja zwana Funduszem Gwarancyjnym, ale oni mogą tylko wypłacić Tobie odszkodowanie na osobie, oraz na rzeczach osobistych, typu strój, potłuczona komórka w kieszeni etc. Ale do FG musisz złożyć wszystkie dokumenty medyczne, zwolnienia z pracy, recepty etc. Nie jestem pewny, ale Twoje NNW też chyba może wypłacić Ci odszkodowanie takie jak FG, ale to musisz pytać swojego ubezpieczyciela.

Pozdrawiam,

Jacek

Zasadą jest, że odpowiada sprawca wypadku, kolizji.

W przypadku braku sprawcy można zgłosić roszczenie do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego o wypłatę odszkodowania / zadośćuczynienia z tytułu szkody na osobie (obrażenia ciała).

UFG odpowiada także za szkody w mieniu w przypadku nie ustalenia tożsamości sprawcy w sytuacji gdy w następstwie wypadku dojdzie do śmierci lub rozstroju zdrowia powyżej 14 dni u któregokolwiek z uczestników wypadku. Z tym, że jeśli chodzi o pojazd mechaniczny to świadczenie UFG podlega zmniejszeniu o równowartość 300 E.

Takie ukształtowanie przepisów ma na celu przeciwdziałanie wyłudzaniu.

Poniżej treść przepisu ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK.

Art. 98. [Zadania Funduszu] Do zadań Funduszu należy zaspokajanie roszczeń z tytułu ubezpieczeń obowiązkowych, o których mowa w art. 4 pkt 1 i 2, w granicach określonych na podstawie przepisów rozdziałów 2 i 3, za szkody powstałe na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:

1) na osobie, gdy szkoda została wyrządzona w okolicznościach uzasadniających odpowiedzialność cywilną posiadacza pojazdu mechanicznego lub kierującego pojazdem mechanicznym, a nie ustalono ich tożsamości;

2) w mieniu, w przypadku szkody, w której równocześnie u któregokolwiek uczestnika zdarzenia nastąpiła śmierć, naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia, trwający dłużej niż 14 dni, a szkoda została wyrządzona w okolicznościach uzasadniających odpowiedzialność cywilną posiadacza pojazdu mechanicznego lub kierującego pojazdem mechanicznym, a nie ustalono ich tożsamości. W przypadku szkody w pojeździe mechanicznym świadczenie Funduszu podlega zmniejszeniu o kwotę stanowiącą równowartość 300 euro, ustalaną przy zastosowaniu kursu średniego ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski obowiązującego w dniu ustalenia odszkodowania;

Aksedo Odszkodowania

www.aksedo.pl

[email protected]

Właśnie chciałem napisać że pachniesz mi Aksedo firemką od wyciągania odszkodowań kiedy zauważyłem podpis... :D

Zajmujemy się takimi rzeczami jak najbardziej. Trafiłem tu przez przypadek i postanowiłem wziąć udział w dyskusjach na tematy o których co nieco wiem :biggrin: Ale widzę że kolega też w temacie jak najbardziej zorientowany.

Edytowane przez Aksedo

Aksedo Odszkodowania

www.aksedo.pl

[email protected]