superbike Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 witam - po dlugich meczarniach szukania iskry w silniku 107cc od dirt bike (czterosow) wszedl mi do glowy pomysl ale czy to ma prawo dzialac? - - - a mianowicie chce przerobic iskrownik i caly uklad oparty na module CDI itd na standartowy jak naprzyklad w WSK , KOMAR itd (gzie kabel WN wylazi z silnika). - - - - aby juz z magneta walila iskra - czy silnik czterosowowy bedzie dzialal normalnie przy takim ukladzie? - oczywiscie po ustawieniu odpowiednio zaplonu , kata itd - - - - -wiec moje pytanie? - ma szanse taki pomysl na powodzenie czy nie? :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyll Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 yo! jedno zasadnicze pytanie: PO CO? masz kompletny silnik, ktory sprawny ma dzialac - szukaj wiec usterki a nie wywazaj otwarte drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 No właśnie - po co? Przeróbka będzie sporo kosztowała, toczenie, frezowanie, obróbka cieplna niektórych elementów, spawanie czy cokolwiek co będzie potrzebne do wykonania tego w sposób zgodny ze sztuką mechaniki i ślusarstwa.. Da się zrobić ale po co tyle się brandzlować? :banghead: Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokodyl Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 w CDI masz juz wyprzedzacz -- jak rozwiazesz ten problem mechanicznie??? odwrotnie mialo by to sens ale na mechaniczny?? po co? cewke wielka musialbys na 12V http://zaplon.pl.tl/ przeczytaj o zaletach .. na podstawie tej stronki powinienes uruchomic stary uklad zapłonowy swoim motocyklu http://zaplon.pl.tl/ZAPLON-_-CDI-_systemy.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superbike Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 wiecie co? bo problem polega tylko na iskrze - juz rozkladam rece. - Mam schemat , buduje instalacje i dupa - modul CDI jest nowy , z iskrownika wychodzi napiecie a mimo to iskry nie ma. - - - - - w sumie jednak zdecyduje sie na zakup kompletnego iskrownika z impulsatorem oraz cewki WN (koszt 150pln) nie wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 witam - po dlugich meczarniach szukania iskry w silniku 107cc od dirt bike (czterosow) wszedl mi do glowy pomysl ale czy to ma prawo dzialac? - - - a mianowicie chce przerobic iskrownik i caly uklad oparty na module CDI itd na standartowy jak naprzyklad w WSK , KOMAR itd (gzie kabel WN wylazi z silnika). - - - - aby juz z magneta walila iskra - czy silnik czterosowowy bedzie dzialal normalnie przy takim ukladzie? - oczywiscie po ustawieniu odpowiednio zaplonu , kata itd - - - - -wiec moje pytanie? - ma szanse taki pomysl na powodzenie czy nie? :banghead: Masz problem z tym silnikiem lub rozwiązaniami konstrukcyjnymi to podjedź do mnie i porozmawiamy. Chcesz do nowoczesnego silnika z zapłonem CDI zastosować stary iskrownik z lat 20tych ubiegłego wieku ? To rozwiązanie ma statyczny punkt zapłonu i nie wydoli w szybkoobrotowym silniku 4T. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEAD Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 (edytowane) Jak masz problem z naprawieniem CDI, to tym bardziej będziesz miał problemy z przeróbką na iskrownik, nie wspominając o tym że cofnięcie się do ery platynek to też spory krok w stronę awaryjności. Edytowane 24 Sierpnia 2009 przez DEAD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi